Високий артеріальний тиск-небезпечне захворювання сучасного розвиненого світу, що веде до безлічі страшних наслідків: інсульти, інфаркти, тромбози великих артерій. Серцево-судинні захворювання на сьогоднішній день входять в топ причин смертності серед країн Заходу. Наша країна не виняток. Попередити пошкодження судин і серця можна, приділяючи пильну увагу своєму способу життя і, особливо, харчування.
За результатами недавніх досліджень стало відомо, що регулярне вживання буряка може сприяти нормалізації кров’яного тиску. На думку вчених, нітрати, що містяться в буряках, сприяють розширенню судин і зниження тиску. Це відбувається завдяки перетворенню цих самих нітратів в оксид азоту безпосередньо всередині артерій. Оксид азоту також покращує приплив крові до мозку, захищаючи його від пошкоджень.
Максимальна кількість корисних речовин можна отримати, вживаючи свіжовичавлений буряковий сік. Головне не забувати доповнювати його великою кількістю зелені, наприклад, шпинатом, щоб нівелювати ту кількість цукру, яким багатий цей овоч.
Ще одне чарівне властивість старої-доброї буряка стане в нагоді спортсменам. Згідно все тим же дослідженням, сік буряка здатний зменшувати м’язовий біль після тренувань, а також прискорювати відновлювальні процеси після тренувань високої інтенсивності.