Фейхоа виглядає не дуже привабливо: він схожий на авокадо, тільки набагато меншого розміру. Смак плоду нагадує полуницю з ананасом. В Іспанії його вважають фруктом вічної молодості.
Територія зростання
Плід родом з Південної Америки. На заході позаминулого століття їм зацікавилися європейці. Назву плід отримав на честь вченого Жоана да Сілва Фейжо.
Сьогодні плід росте на Кавказі, в Азії та Австралії, Новій Зеландії, Африці.
У Росії фрукт вважається зимовим. Знайти його в нашій країні можна ближче до кінця осені.
Користь фейхоа
Вітамін
Плід містить вітаміни з, Е І К.
Фолієва кислота
Фрукт рекомендується щодня вживати жінкам в положенні.
Залізо
Перешкоджає розвитку анемії.
Корисні речовини
Фрукт містить калій, цинк, багатий фосфором, кальцієм і запобігає розвитку остеопорозу.
Йод
Плоди, зібрані на морському узбережжі, насичені необхідним нашому організму йодом.
Запобігання розвитку раку
Ця власність фейхоа була відкрита в 2007 році.
Клітковина
Вживаючи фрукт в їжу регулярно, можна налагодити травлення, позбутися від діареї і метеоризму. При отруєннях цей фрукт теж рекомендований.
Трохи калорій
На 100 г фрукта припадає всього 49 калорій.
Кому протипоказаний
- Людям з алергією на вітамін З – з акуратністю.
- При загостреннях захворювань шлунково-кишкового тракту.
- Вагітним з симптомами діабету гестаційного.
Важливо! Дітям слід з’їдати не більше 1 фрукта в день.
Види плодів (сорти)
В цілому налічується понад 90 сортів плодів. В Європі популярні Близнюки, мамонт, Аполлон, в Росії – ранній ароматний, первісток, Нікітський, горбистий.
Вибір і зберігання фейхоа
Якісний продукт:
- із зеленою або сіруватою шкіркою;
- твердий і пружний;
- зі світлою, майже прозорою м’якоттю.
Важливо! Якщо м’якоть коричнева, значить, фрукт зіпсований. Якщо біла – залиште його дозрівати при кімнатній температурі.
Зберігайте продукт у холодильнику максимум 1 тиждень.
Як вживати
- У свіжому вигляді.
- У складі джемів.
- У вигляді компоту.
- В смузі.
- У салаті.