Маленький, та молодецький фейхоа

Фейхоа виглядає не дуже привабливо: він схожий на авокадо, тільки набагато меншого розміру. Смак плоду нагадує полуницю з ананасом. В Іспанії його вважають фруктом вічної молодості.


                                    Маленький, да удаленький фейхоа

Територія зростання

Плід родом з Південної Америки. На заході позаминулого століття їм зацікавилися європейці. Назву плід отримав на честь вченого Жоана да Сілва Фейжо.

Сьогодні плід росте на Кавказі, в Азії та Австралії, Новій Зеландії, Африці.

У Росії фрукт вважається зимовим. Знайти його в нашій країні можна ближче до кінця осені.

Користь фейхоа

Вітамін

Плід містить вітаміни з, Е І К.

Фолієва кислота

Фрукт рекомендується щодня вживати жінкам в положенні.

Залізо

Перешкоджає розвитку анемії.

Корисні речовини

Фрукт містить калій, цинк, багатий фосфором, кальцієм і запобігає розвитку остеопорозу.

Йод

Плоди, зібрані на морському узбережжі, насичені необхідним нашому організму йодом.

Запобігання розвитку раку

Ця власність фейхоа була відкрита в 2007 році.

Клітковина

Вживаючи фрукт в їжу регулярно, можна налагодити травлення, позбутися від діареї і метеоризму. При отруєннях цей фрукт теж рекомендований.

Трохи калорій

На 100 г фрукта припадає всього 49 калорій.

Кому протипоказаний

  • Людям з алергією на вітамін З – з акуратністю.
  • При загостреннях захворювань шлунково-кишкового тракту.
  • Вагітним з симптомами діабету гестаційного.

Важливо! Дітям слід з’їдати не більше 1 фрукта в день.

Види плодів (сорти)

В цілому налічується понад 90 сортів плодів. В Європі популярні Близнюки, мамонт, Аполлон, в Росії – ранній ароматний, первісток, Нікітський, горбистий.

Вибір і зберігання фейхоа

Якісний продукт:

  • із зеленою або сіруватою шкіркою;
  • твердий і пружний;
  • зі світлою, майже прозорою м’якоттю.

Важливо! Якщо м’якоть коричнева, значить, фрукт зіпсований. Якщо біла – залиште його дозрівати при кімнатній температурі.

Зберігайте продукт у холодильнику максимум 1 тиждень.

Як вживати

  • У свіжому вигляді.
  • У складі джемів.
  • У вигляді компоту.
  • В смузі.
  • У салаті.

Рецепт: смузі з полуниці та фейхоа

  • Візьміть 1 чашку плодів і 6 ягід полуниці.
  • Змішайте інгредієнти з ¼ склянки йогурту і ¼ склянки апельсинового соку.
  • Додайте одну-дві столові ложки нектару агави та подрібнений лід (1 склянка).
  • Змішайте інгредієнти в блендері і розлийте по келихах.
  • Рецепт: мафіни з фейхоа

  • Очистіть від шкірки 4 зелених яблука, видаліть насіння.
  • Наріжте плоди часточками.
  • Покладіть їх у каструлю. Залийте ¼ столової ложки води.
  • Додати 2 столові ложки цукру.
  • Доведіть до кипіння.
  • Варіть до 10 хвилин.
  • Плоди очистіть від шкірки і додайте в яблучну масу.
  • Викладіть у форму для запікання.
  • Зробіть крихту з подрібненого вершкового масла (100 г), ½ склянки коричневого цукру, ½ склянки борошна, ½ склянки вівсяних пластівців і чверті склянки кокосової стружки.
  • Посипте фруктову масу крихтою.
  • Випікайте півгодини в духовці при 180С.