Гранат по праву називають королем фруктів, і все завдяки унікальному складу і корисним властивостям. У ньому містяться вітаміни груп а, в, З, Е, Р, а також калій, йод, кальцій і багато інших корисних речовин, які необхідні для нормального функціонування органів і систем.
Гранат по праву називають королем фруктів, і все завдяки унікальному складу і корисним властивостям. У ньому містяться вітаміни груп а, в, З, Е, Р, а також калій, йод, кальцій і багато інших корисних речовин, які необхідні для нормального функціонування органів і систем. Крім цього, в плоді багато клітковини, яка надає саме благотворний вплив на роботу органів травної системи. Вживати гранат рекомендується всім: і чоловікам, і жінкам, і дітям старше 3-х років. Однак серед обивателів ведуться суперечки, як його є – з кісточками або без? Відповідь на це питання однозначна: кісточки не завдадуть ніякої шкоди, і їх сміливо можна з’їдати!
Користь і шкода гранатових кісточок
У кісточках плоду багато корисних речовин: вітамінів, макро – і мікроелементів. Наприклад, в них є вітаміни групи З, які зміцнюють захисні сили організму. Також присутні вітамін в, необхідний для роботи нервової системи і поліпшення кровотворення, і вітамін Р, що сприяє відновленню стінок судин.
За своїм складом гранатові кісточки перевершують масло зародків пшениці. У них багато дубильних речовин, які допомагають при діареї, а також роблять згубний вплив на дизентерійну, кишкову і туберкульозну палички. Дубильні речовини-прекрасний дезінфікуючий засіб натурального походження.
У кісточках граната містяться фітогормони, що допомагають впоратися із захворюваннями щитовидної залози, порушеннями гормонального фону і проблемами з менструальним циклом. Мікроелементи також надають профілактичну дію, запобігаючи розвитку простудних захворювань, бронхіту і анемії. Плюс до всього, вони природним чином знижують артеріальний тиск і приводять його в норму. У складі гранатових кісточок присутній еллаготанін, що перешкоджає утворенню і росту ракових клітин.
Шкода гранатових кісточок
Кісточки граната досить жорсткі, тому можуть пошкодити ясна, через що з’являються запалення і набряклість. Існує думка, що вони можуть спровокувати апендицит, однак це питання не до кінця вивчений. Виключити їх вживання слід людям, у яких діагностовані захворювання шлунково-кишкового тракту і хронічні патології шлунка. Також не слід давати гранат з кісточками маленьким дітям: присутні в’яжучі речовини можуть стати причиною запору.
Як вибрати стиглий і солодкий гранат
Вибрати смачний гранат досить складно, але можливо. В першу чергу зверніть увагу на шкірку. Вона повинна мати насичено-червоний відтінок, допускається присутність рожевих або помаранчевих вкраплень. На поверхні не повинно бути ніяких м’яких коричневих плям-вони вказують на початок процесу гниття. Також шкірка повинна бути цілісною, без будь-яких пошкоджень. У дозрілого плоду вона підсохла і трохи задерев’яніла на дотик. Однак занадто суха кірка свідчить про те, що гранат зберігається вже дуже довго і за цей час встиг втратити майже всю вологу.
Поверхня дозрілого граната зовсім не гладка, і за вагою хороший плід важче, ніж здається на вигляд. Справа в тому, що в стиглому гранаті відсутні порожнечі, а зерна «до країв» заповнені соком. Купувати потрібно тверді і щільні плоди.
Перед покупкою обов’язково огляньте так звану «корону». У ній не повинно бути будь-яких зелених паростків. Також варто пам’ятати, що зрілий плід не має ніякого запаху. Якщо є можливість розрізати його, зробіть це і спробуйте зернятка на смак.
Скільки можна їсти в день
Дієтологи і лікарі радять не зловживати плодом і соком. У день не рекомендується з’їдати більше 3-х гранатів і випивати більше 1 літра соку. Оптимальна “дозування” – 250 г зерен і 300 мл соку граната. При постійному перевищенні цих норм може розвинутися гіпервітаміноз.
Коли краще їсти гранат
Щоб гранат приносив максимальну користь організму, дотримуйтеся нескладних правил:
- Вживати продукт можна протягом дня, краще робити це приблизно за 30-40 хвилин до їжі – це посилить апетит і налаштує кишечник на перетравлення їжі;
- Є гранат на голодний шлунок не можна: в його соках містяться кислоти, що викликають роздратування шлунково-кишкового тракту;
- Гранатовий сік руйнує зубну емаль, тому після вживання плоду або соку слід прополоскати рот або почистити зуби;
- Гранат має сечогінну дію, отже, потрібно відмовитися від його поїдання на ніч.
Використання гранатових кісточок
Кісточки соковитого плоду використовують в приготуванні настоянок і масел. Останнє виробляється шляхом холодного віджиму, і воно вважається ще більш корисним, ніж насіння фрукта. Масло з гранатових кісточок надає омолоджуючу дію, пом’якшує шкіру, прискорює загоєння ранок і порізів. Воно нормалізує функції сальних залоз і сприяє утриманню вологи в епідермісі.
Настоянка з насіння граната застосовується для полегшення симптомів менструації, зняття запалень, попередження респіраторних захворювань. Її готують з гранатів (5 шт.), кориці, лимона, цукру (350 г), спирту (500 мл). Зерна витягують з плоду, видавлюють з них сік, додають всі інші продукти і заливають спиртом. Напій настоюють 20 днів, а потім приймають по 1 ст.л. 1-2 рази на день перед їжею протягом 2-х місяців.