Щоденне вживання натуральних соків сприяє запуску в організмі людини процесів очищення. Крім того, що свіжовичавлені фрукти і овочі радують різноманіттям текстур і смаків, вони роблять позитивний вплив на серцево-судинну систему, знижуючи в рази ризик розвитку патологій. На думку дієтологів, любителі натуральних напоїв рідше застуджуються і виглядають набагато молодше своїх ровесників. Наведемо кілька видів корисних соків.
З ягід журавлини
Зріла соковита журавлина корисна для серця і судин з наступних причин:
Досить випивати дві склянки напою в день.
З томатів
Помідори багаті цинком, міддю, калієм, кальцієм, хромом. Що міститься в томатах фермент Лікопін вважається ефективним антиоксидантом. Томатний рекомендований до регулярного вживання особам, що страждають стенокардією, анемією і гіпертонією. Бажано віддавати перевагу напою з мінімальною кількістю солі. Це дозволить зберегти баланс електролітів і не порушити діяльність серцевого м’яза.
Включення в раціон томатного соку позитивно позначається на якості венозних проток:
- збільшується просвіт;
- знижується ступінь запалення в венах і артеріях;
- відбувається регенерація, і збільшується еластичність пошкоджених артерій.
Для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань рекомендується випивати в день 0,5 літра напою з томатів.
З буряка
Дуже ефективний для судин сік з буряка. Це дієвий засіб в боротьбі з високим артеріальним тиском. У бордовому овочі міститься речовина “беталаін”, що уповільнює процес зношування клітин. Кровоносні судини стають міцними, еластичними. Знижується частота стрибків кров’яного тиску.
У складі буряка містяться малі дози неорганічних нітратів, що підвищують витривалість людини.
Смак продукту досить специфічний, і не кожному він подобається. Тому його п’ють, змішуючи з огірковим, морквяним та іншими. Від такого сусідства корисні властивості готового продукту лише посилюються, та й смак стає набагато приємніше.
Для здорової людини денною нормою вважається 1 стакан бурякового соку, розділеної на три прийоми.
Із зерняток граната
До корисних для серця і судин напоїв відноситься і гранатовий сік. У ньому міститься величезна кількість вітамінів, антиоксидантів, органічних кислот. Регулярне вживання соку сприяє підвищенню гемоглобіну, тому він рекомендований для включення в раціон хворим на анемію.
Напій із зерняток граната гальмує процеси старіння організму, перешкоджає утворенню холестеринових бляшок на внутрішніх стінках судин, зміцнює серцевий м’яз.
Один стакан низькокалорійного (133 ккал) гранатового напою перекриває денну потребу організму людини в наступних речовинах:
- аскорбінова кислота-на 1 %;
- калій-на 10 %;
- вітамін до – на 22%.
Антоціан надає зернам граната насичений колір, а також є потужним антиоксидантом. Вітамін до сприяє розрідженню крові, зміцненню кісткової тканини і серцево-судинної системи.