Чи можна їсти гарбузове насіння під час вагітності

Дієтологи запевняють, що в раціоні майбутньої матусі обов’язково повинні бути присутніми різноманітні насіння і зерна рослин. А гарбузовим-відводиться серед них особливе місце. Адже без тіні перебільшення їх можна назвати джерелом чудового смаку і біологічно активних речовин.


                                    Можно ли есть тыквенные семечки во время беременности

Склад і калорійність

Енергетична цінність продукту становить понад 500 ккал на 100 г, а поєднання БЖУ виглядає наступним чином:

  • 49 г жирів;
  • 31 г білків;
  • 10 г вуглеводів.

По набору протеїнів насіння гарбуза не поступаються волоським і кедровим горіхам. З інших речовин в них присутні:

  • Вітамін Е – 2,2 мг;
  • вітамін В1-0,3 мг;
  • вітамін В4 – 63 мг.

Кожні 100 г продукту задовольняють добову потребу в даних речовин більш ніж на 15%, а для вітаміну В3 цей показник становить 31%.

Ще більш вражаючим виглядає мінеральний склад. Магнію і міді в тій же їх кількості досить, щоб покрити денну потребу на 150%, а марганцю і фосфору — більш ніж на 175%.

Чим корисні для організму?

Є гарбузове насіння під час вагітності рекомендується для набору корисної ваги. Деякі вчені вважають, що вони також можуть захистити від патологій плід в процесі його формування до 3-місячного терміну вагітності. Крім того, цей продукт:

  • підвищує рівень “хорошого” холестерину і очищає судини від відкладень»поганого”;
  • зміцнює серцевий м’яз і нормалізує серцевий ритм;
  • лікує безсоння і проганяє кошмари за рахунок того, що сприяє виробленню гормонів сну і щастя;
  • зміцнює кісткові тканини і знижує ймовірність розвитку карієсу;
  • покращує стану жовчовивідних шляхів.

Крім того, зернятка з гарбуза діють як засіб від глистів та інших паразитів, здатних жити в людському тілі.

Скільки можна їсти в день

Оптимальною нормою вживання горіхів і насіння для вагітної жінки вважається 50-70 м і природно, не варто всю її витрачати тільки на гарбузове зерна. Їх доцільно з’їдати 15-20 г, тобто приблизно 1 столову ложку. Іншу частину норми рекомендується витрачати на горіхи та інші насіння.

Чи можна їсти на ніч і натщесерце

Фахівці з біології сну кажуть, що в період з 10 вечора і до 6 вечора організм перенаправляє максимум сил на відновлення найважливіших органів і систем. Ось чому пізні важкі вечері шкідливі — адже вони примушують організм активувати кровообіг в області шлунка, а також витрачати на травлення життєву енергію. Плюс, в цей час підшлункова залоза загальмовано виробляє ферменти і відповідно, насіння просто не можуть бути повноцінно розщеплені. 

А ось є гарбузове насіння під час вагітності на сніданок можна і потрібно. Така добавка принесе на початку дня цінний запас амінокислот і жирів, які потім стануть життєвою енергією. Зернятка можна, наприклад, додати в мюслі, кашу, салат або подрібнити в смузі, тісто для панкейків.

Чи можна їсти гарбузове насіння зі шкіркою

Теоретично, якщо з’їсти кілька штук разом з твердою оболонкою, нічого поганого не трапиться. Але все-таки їх краще очищати. Адже в жорсткій шкірці немає нічого цінного, вона служить «будиночком» для живого насіння рослини. Її проходження через травний тракт тільки лягає непотрібним навантаженням на нього, здатної загальмувати виведення перевареної їжі і навіть нанести слизових оболонок мікропошкодження.

Які насіння корисніше: сушені, смажені або солоні

Підсолені зерна гарбуза можуть стати справжнім порятунком при нудоті як симптом токсикозу, а ще вони корисні тим, що відновлюють нормальний вміст солей в організмі. Що важливо на тлі того, що під час вагітності з організму жінки активно вимиваються солі і мінеральні речовини.

Обсмажування руйнує в насінні специфічні елементи під назвою інгібітори росту, які в природі існують для того, щоб перешкоджати проростанню насіння раніше терміну, тобто настання найсприятливіших умов. Ось чому смажені насіння засвоюються легше.

Але найкорисніше є гарбузове насіння під час вагітності в сушеному вигляді. Тому що в них немає солі, що перешкоджає засвоєнню елементів з властивостями антиоксидантів. Від смажених сушені відрізняє те, що високі температури не руйнують в них вітаміни групи В.

Які існують протипоказання?

Від цього продукту доведеться відмовитися в період загострення будь-яких захворювань шлунково-кишкового тракту, а також при захворюваннях суглобів.

Не є протипоказанням, але заслуговує згадки те, що цільні насіння гарбуза можуть сильно пошкодити зубну емаль, ось чому їх рекомендується перед їжею чистити вручну або ж спочатку купувати в підготовленому вигляді.