Сезонні фрукти та овочі

У сезонних фруктах і овочах міститься велика кількість поживних речовин. Вони відмінно підійдуть для любителів здорового способу життя, правильного харчування і гурманів. У статті розповімо: чому не варто скуповувати все підряд фрукти і овочі, поки не настав їх сезон, які з них варто вживати навесні, про плюси покупки сезонних продуктів у місцевих фермерів.


Сезонные фрукты и овощи

Чому не варто купувати несезонні фрукти і овочі 

Напевно багато в дитинстві їздили в село до бабусі. У неї завжди були город і теплиця з помідорами. Нерідко дідусь зривав ще зелені помідори і клав їх на підвіконня. А потім, через деякий час, вони наливалися червоним кольором. Це працює і для багатьох інших овочів і фруктів. Часто фермери збирають ще нестиглі плоди і відвозять їх в інші країни. З цієї причини вони дозрівають вже в дорозі. 

Існують культури (цитрусові, перець), які не здатні дозріти самостійно. Їх називають неклімактеричними. Такі продукти не володіють тими поживними речовинами, які потрібні споживачеві, адже їх занадто рано відірвали від рослини.

Які з них варто вживати навесні

На щастя, навесні можна знайти фрукти і овочі, які володіють усіма поживними речовинами, та ще й на смак чудові. Правда, деякі з них до смаку справжнім цінителям, а не простим обивателям. Найкраще переглянути свій план харчування та внести їх до списку покупок.

Почнемо з овочів. Їх можна знайти дуже багато в перші весняні місяці. У них набагато більше корисного в цю пору року, ніж в тих же ягодах і фруктах.

  • Брокколі (з них можна приготувати безліч смачних страв);
  • Савойська капуста: не плутати з білокачанної, вона більш яскрава за кольором;
  • Зелень: кріп, цибуля, петрушка, базилік (відмінно підходить для супів і салатів);
  • Селера, щавель, шпинат;
  • Картопля, морква, редис, гарбуз;
  • Часник.

Тепер фрукти. Тут вже вибір скромніше:

  • Різного виду яблука і груші;
  • Цитрусові;
  • Банани, гранат, ківі, ананас;

Цитрусові-чудовий весняний варіант. У них великий вміст вітаміну з, особливо необхідне в березні-квітні. Після зими організм розкисає, і часто чіпляє хвороби. Тоді на допомогу приходять апельсини і лимони. 

Плюси покупки сезонних продуктів у місцевих фермерів

Для любителів дач і городів проблем немає. Можна побалувати себе фруктами і овочами, які виросли на рідній грядці. А що робити тим, хто не хоче обтяжувати себе труднощами і їхати за місто копати город? Відповідь проста: купувати продукти місцевого виробництва. 

У чому плюси: по-перше, вони вже дозріли, отже, володіють необхідними поживними речовинами. А по-друге, їх не перевозили занадто довго до найближчого супермаркету, тому вони не втратили по дорозі ні смаку, ні користі.

Місцеві виробники зазвичай вирощують знайомі фрукти і овочі, так що не доведеться кардинально міняти свій план харчування. Відмінно підходить для любителів стабільності.

Кращі весняні плоди

  • Артишок

Артишоки корисні для здоров’я, особливо для чистої шкіри. Після варіння краще буде з’їсти ніжну основу листя, а жорстку верхню частину викинути. Найпоживніше залишається всередині.

  • Дика спаржа

Ще один “несмачний” плід. Секрет: потрібно лише правильно приготувати. Спаржа сповнена різноманітними вітамінами і мінералами, покращує травлення.

  • Ревінь

Які ж корисні страви готують з ревеню! Його використовують у всяких десертах, соусах, з нього виходить чудове варення. Ревінь можна змішати з полуницею, щоб вийшов неповторний смак. Підходить для ласунів.