Селекціонери ще тільки працюють над тим, щоб вивести сорти кавуна без кісточок. Тому при кожному апетитно хрусткому розрізі цієї самої річної ягоди виникає питання: а може бути, хороші і кісточки, можна їх їсти? Тим більше, про них так багато говорить народна медицина! Але відповідь на це питання не так однозначна.
Склад і користь кавуна
Приблизно на 91,5% кавун складається з води, а також насичений клітковиною і робить його найкращим плодом для спекотних літніх днів, оскільки він одночасно насичує, надовго забезпечуючи відчуттям ситості і одночасно запобігає зневодненню організму.
Але при цьому фрукт це дієтичний — в 100 г міститься не більше 30 ккал, представлених легкозасвоюваними, що не підвищують рівень глюкози в крові, цукрами.
Дієтологи рекомендують проводити іноді на кавуні розвантажувальні дні з метою нормалізувати вагу і очистити організм від токсинів. Крім того, цей плід сприяє зміцненню імунітету і оновленню крові.
Чим корисні кавунові насіння
Сьогодні багато дієтологів на питання про те, чи можна їсти кавун з кісточками, відповідають позитивно, нагадуючи про їх «палітрі» жирних кислот і речовин з властивостями антиоксидантів, які роблять ці насіння ефективним протигельмінтним засобом. А при вживанні натщесерце вони мають жовчогінну властивість.
Крім того, кавунові кісточки:
Користь вживання насіння разом з м’якоттю
М’якоть містить речовини, здатні частково замінити травні ферменти, що прискорює розщеплення і засвоєння насіння. При спільному вживанні груба клітковина останніх швидше проходить через шлунково-кишкового тракту і навіть покращує мікрофлору кишечника.
Також це поєднання сприяє регуляції апетиту, кілька знижуючи його в цілому і навіть зменшуючи тягу до швидких вуглеводів, тобто в першу чергу до солодкого.
Шкода і протипоказання
Якщо є кавун з кісточками, то важливо не ковтати їх цілком. У такому вигляді шлунково-кишкового тракту не впорається з видобутком з них біологічно активних речовин через грубої, верхньої оболонки. Ось чому насіння цієї ягоди слід ретельно розжовувати. А ще краще-попередньо видаляти з них тверду шкірку. Їх можна їсти не частіше 2-3 разів на тиждень і по кілька штук, інакше це створить надмірне навантаження на кишечник.
Кавунові насіння протипоказані при захворюваннях підшлункової залози, надниркових залоз і жовчного міхура.
Корисно знати, що насіння кавуна, нарівні з гарбузовим, можна висушувати про запас і потім вживати, наприклад, попередньо подрібнивши в борошно. У такому вигляді їх можна не тільки вживати всередину (наприклад, додаючи в смузі, кашу і овочеві запіканки), але і застосовувати в домашній косметології для приготування масок з ефектом освітлення шкіри, зменшення яскравості пігментних плям і її омолодження.