Яка небезпека в червоному м’ясі?

Для багатьох людей у світі червоне м’ясо є основною стравою на вечерю. Але за останні кілька років вчені з’ясували, що цей продукт не завжди безпечний. Є певні правила вживання, які варто дотримуватися, якщо людина не хоче завдати шкоди своєму організму.


                                    Какая есть опасность в красном мясе?

Різновиди червоного м’яса

Сучасне м’ясо, яке звикли бачити люди на столах, відрізняється від того, що було десятиліття тому. Раніше тварини харчувалися травою, або натуральною їжею, а також кочували. Зараз вони вирощуються на закритих фермах з використанням спеціальних кормів, в яких присутні хімічні добавки. 

Виділяють шість видів:

  • яловичина;
  • свинина;
  • конина;
  • баранина;
  • козлятина;
  • телятина.

Також є класифікація обробленого м’яса:

  • канцероген групи 1 (“канцерогенний для людини”»;
  • група 2а (може викликати рак) – внесення продукту в дану групу побудовано на доказах поганого впливу на людей і тварин канцерогенності.

Небезпека продукту

ВООЗ в 2015 році повідомили, що червоне м’ясо несе в собі ризик розвитку раку у людини, якщо часто його вживати.

Було проведено 800 досліджень вченими з десяти країн. Продукція отримала статус “можливий канцероген”.

Вчені з Сінгапуру, також досліджували продукт, заявили: при його щоденному вживанні можна отримати діабет другого типу.

Зв’язок між смертю від серцево-судинних захворювань і постійним вживанням свинини, яловичини, баранини у великих кількостях встановили Сінгапурські вчені. Продукт насичений жирами, що призводить до збільшення холестерину.

Яка порція безпечна для вживання?

Повна відмова від продукту – теж не вихід. Вчені з’ясували, що дорослій людині найкраще їсти не більше 70 грам червоного м’яса в день.

Людський раціон повинен бути різноманітним, збалансованим і складатися на 30% з білка. Не варто нехтувати птицею, рибою, бобовими, горіхами і цільнозерновими продуктами. При цьому необхідно обмежити або зовсім виключити споживання ковбасних виробів, бекону і шинки.

Який тип раку може викликати?

Проведено дослідження, за результатами яких вчені зробили висновки, що через часте споживання страв зі свинини, яловичини або баранини, а також інших видів, може виникнути рак:

  • простата;
  • товстої або прямої кишки;
  • підшлункової залози.

Але при цьому проводився мета-аналіз (кілька об’єднаних досліджень), за якими видно, що небезпека захворіти на рак товстої кишки – мала. Зв’язок між вживанням страви з яловичини або свинини і хворобою ніяк не проявляється у жінок, і слабо виражена у чоловіків.

За іншими ж дослідженнями зробили висновок, що не саме червоне м’ясо несприятливо для людини, а шкідливі речовини, які можуть виникнути при приготуванні (більшою мірою це відноситься до смаження).

Рекомендація. Як запобігти ризикам?

  • Не варто перевищувати добову норму. Також варто робити перерви у вживанні.
  • Маринувати перед приготуванням. Це допомагає зменшити кількість канцерогенів у страві. Для маринаду підійдуть оцет, вино, трави і спеції.
  • Купувати якісний продукт. Варто брати продукцію у перевірених виробників, тому що в ній можуть міститися бактерії, антибіотики або гормони. Такий набір часто стає причиною отруєння.
  • Краще брати нежирні шматки. Так можна зменшити кількість насичених жирів в страві.
  • Не варто червоне м’ясо смажити і готувати на відкритому вогні. Переважно гасити, або варити на пару. Також немає необхідності зловживати високими температурами при приготуванні.