Жодна масштабна вилазка на природу не обходиться без шашлику. І майже кожен може розповісти свій власний рецепт, проте існують деякі секрети, який допоможуть щоразу ідеально готувати цю страву.
Найголовніша умова-це вибір м’яса. Для того, щоб вибрати свіже м’ясо слід звертати увагу на запах, який не повинен бути хімічним або затхлим, колір – у якісного м’яса він рівномірний, стан продукту. Останній пункт має на увазі, що треба дізнатися чи було м’ясо повторно заморожено або піддавалося іншому впливу. Крім того, рекомендується відмовитися від парного м’яса, так як воно занадто жорстке.
Найкращий вибір-свіже охолоджене м’ясо. Щоб не помилитися з вибором і не попастися на виверти хитрих продавців, слід звертати увагу на жирові прошарки в м’ясі. Так, жовтий колір сигналізує про поважному віці тварини, таке м’ясо буде дуже жорстким. Також не варто брати пісні шматочки, після смаження вони стануть сухими. Ідеальний варіант-м’ясо з вкрапленнями жиру.
Інший важливий маркер хорошого шашлику-вибір типу м’яса. Треба розуміти, що свинина, яловичина і баранина мають свої плюси і мінуси, які необхідно враховувати. Наприклад, яловичину слід довго маринувати, а краще частини туші для неї грудинка або філе. Для шашлику потрібен молодий баранчик, а його найчастіше складно знайти, та й Більшість людей не володіє такими глибокими кулінарними знаннями, щоб правильно вибрати продукт.
Найпростіше працювати з якісною свининою, так як це м’яке, соковите м’ясо, яке швидко маринується і не має специфічного смаку.
Не менш важливо і те, як нарізається м’ясо. Тут слід дотримуватися правила “середніх шматочків”, логіка якого проста: маленькі згорять на вогні, великі будуть сирими всередині.
Маринад використовується для того, щоб зробити м’ясо соковитим і м’яким. Тому чим сухіше продукт, тим довше він повинен маринуватися. Смажити шашлик потрібно на шампурах на сильному вогні рівномірно з усіх боків. Існує універсальний спосіб перевірити готовність: надрізати шматочок, готове м’ясо пустить прозору рідину.