За що варто полюбити минтай

Напевно, найбільш недооціненим продуктом на обідньому столі є минтай. Ця риба нічим не поступається за своїми корисними властивостями лососю і трісці, при цьому має більш доступну ціну.


                                    За что стоит полюбить минтай

Чим корисний минтай і чому його варто включити в постійне меню кожному – далі в матеріалі.

Корисні властивості

Ця риба багата такими елементами, як фосфор, калій, сірка, фтор, кобальт, вітаміни А, РР і групи в.велика кількість поживних речовин міститься в ікрі, а печінка рясніє жирними кислотами омега-3.

При цьому в минтаї багато протеїну і майже повністю відсутні вуглеводи. Таким чином, при великій кількості необхідного будівельного матеріалу для клітин людського організму, продукт досить дієтичний. Крім того, він не містить гістаміну, що робить його чудовим варіантом для алергіків та дітей.

Включення минтая в раціон сприяє профілактиці захворювань серцево-судинної системи. Крім того, він корисний для мозку, зору, нервової та травної систем, оскільки зміцнює кістки, волосся та нігті, покращує стан шкіри та нормалізує рівень цукру в крові, а також має антиоксидантні властивості.

Як вибрати якісний продукт

Самий просто спосіб вибрати хорошу рибу-брати свіжий минтай. Якщо ж мова про замороженої тушці, то розпізнати несвіжу рибу буде складніше. Правда, і тут є свої секрети. Для початку необхідно звернути увагу на поверхню риби. Наприклад, якщо є товсті рубці і жовті плями, то швидше за все тушку неправильно зберігали, кілька разів розморожували. Якісна риба повинна бути чистою від льоду і снігу, а її поверхня повинна бути світлою, без плям і підсохлих ділянок.

Далі варто звернути увагу на зовнішній вигляд філе. Чистий білий колір з рідкісним рожевим відтінком уздовж спинки-вірна ознака хорошого продукту. Також саме м’ясо повинно бути пружним, а не пухким, а його аромат — приємним, злегка солодкуватим. В цілому, неприємний запах під час приготування продукту завжди служить сигналом, що той зіпсувався.

Минтай під гірчичним соусом

Як вже зазначалося раніше, минтай – продукт дієтичний, тому він відмінно підійде тим, хто стежить за своєю фігурою. У той же час його ніжна текстура і приємний смак зможуть порадувати любителів рибних страв.

З минтаєм є велика кількість різних рецептом, пропонуємо зупинитися на простому, але і цікавому в гастрономічному плані варіанті – минтай під соусом з діжонської гірчиці, з гарніром з брюссельської капусти і молодої картоплі.

Які інгредієнти знадобляться:

  • молода картопля-300 г;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • оливкова олія – 2 ст. л.;
  • брюссельська капуста-250 г;
  • філе минтая-350 г;
  • сіль і перець – за смаком;
  • кмин-щіпка;
  • гірчиця-4 ст. л.

Попередньо необхідно розігріти духовку до 230 C. картоплю добре помити і нарізати тонкими пластинками, цибулю почистити, дрібно нарізати. А потім все викласти на деко в один шар.

Змішати в мисці 1 ст.л. оливкового масла, сіль і перець, кмин, сумішшю скропити цибулю з картоплею і запікати протягом 20 хвилин.

Брюссельську капусту вимити, обсушити і нарізати на шматочки, також занурити в масляну суміш.

В іншій мисці змішати 1 ст.л. оливкового масла і гірчицю, додати сіль, перець за смаком. Полити соусом рибу.

Минтай і брюссельську капусту викласти на деко з картоплею і цибулею, запікати 10-12 хвилин, орієнтуючись на готовність філе.