Святкові кулінарні традиції різняться, залежно від регіону. Головне схожість-достаток найапетитніших і популярних страв на столі. Пасхальна Неділя-не виняток. Напередодні цього свята в кожному будинку відчувається аромат прянощів, свіжої випічки і розкішних м’ясних страв.
За традицією в нашому регіоні на великодній стіл ставлять фарбовані яйця і здобні паски, проте цими стравами можна не обмежуватися. Нижче представлені популярні в різних регіонах закуски, другі страви і десерти, які можна приготувати самостійно.
Закуска
Закуска задає тон обіду, тому важливо вибрати якісні продукти для їх приготування. Оскільки подають закуски невеликими порціями, важливо, щоб гості оцінили кожен шматочок. Для цього використовують дорогі інгредієнти, класичні або незвичні поєднання смаків.
Міні – тарталетки з креветками
Морепродукти відносяться до вдалих видів закусок, оскільки не перебивають апетит і радують любителів делікатесів. Невеликі тарталетки з вершковим сиром і креветками – збалансована за смаком і легка закуска, приготування якої займе менше півгодини. Приємний вершковий смак сиру доповнює солодкість креветок. В ідеалі тарталетки слід випікати самостійно з солоного пісочного тіста, проте в якості швидкої альтернативи підійдуть і покупні заготовки.
Пасхальний хліб з яйцями
Грецька випічка користується великою популярністю по всьому світу. Здивувати гостей нестандартної закускою можна, приготувавши такий хліб. В основі класичне здобне тісто з прянощами. Родзинка страви-фарбовані відварені яйця, якими декорують тісто перед випічкою. Вони виконують не тільки декоративну функцію, але і при нагріванні, сприяють пропікання середини. В їжу цей компонент не вживають, зате закуска виглядає приголомшливо.
Основне блюдо
Гаряче-кульмінація урочистого обіду, адже його смак вплине на враження від свята. Класичний варіант-білковий продукт з гарніром з овочів.
Запечена курка
Курка, приготована в духовці, повинна бути ідеальною за структурою. Для досягнення рум’яної скоринки, використовують спеціальну глазур з сиропу з прянощами і ароматними травами, якою обробляють курку під час запікання. Щоб зробити продукт справжньою окрасою столу, бажано подавати його цілим.
Овочевий салат
Класичний гарнір для білкових продуктів-свіжий овочевий салат. Тут можна експериментувати до нескінченності. За основу беруть не тільки листя зеленого салату, а й різні види капусти, томати, зелений горошок, огірки, буряк та інші компоненти.
Легкий салат не тільки стане відмінним супроводом для курки, але і допоможе стабілізувати роботу шлунково-кишкового тракту в важкий період свят.
Десерт
Десерт-завершальна складова будь-якого обіду. Вдалий десерт залишить найприємніші спогади у гостей, в той час як неправильно підібраний здатний зіпсувати враження від усього застілля.
Паска
За традицією в кожному будинку на Великдень має бути присутня солодка випічка, а саме паска. Існує величезна кількість рецептів цього десерту в різних регіонах. Готові вироби можуть відрізнятися за формою і компонентів. Головне правило-використання здобного дріжджового тіста. Всередину зазвичай додають сухофрукти, горіхи, цукати, сушені ягоди. Класична пряність для здобної випічки – ваніль, проте деякі експериментують і з більш яскравими смаками, наприклад, корицею, гвоздикою та іншими.
Сирна паска
Сирна паска-полегшений варіант десерту. Для його приготування необхідна спеціальна форма. В основі страви сир, цукор, вершкове масло. Доповнити смак страви можна за допомогою цукатів, горіхів і прянощів. Це один з найменш шкідливих для фігури святкових солодощів.
Шоколадні яйця з малиновим мусом
Любителям вишуканих десертів сподобаються шоколадні яйця з начинкою з малинового мусу. Можна приготувати як порційну версію страви, так і зробити справжній торт у вигляді половинки яйця з начинкою з шоколадних коржів і насиченого крему-мусу з додаванням малинового конфітюру або свіжих ягід.
Грамотний вибір страв і їх поєднань для великоднього столу допоможе порадувати гостей і надовго залишить приємні враження про свято.