Чи можна їсти гречку щодня

Гречана крупа є древнім зерном з довгою історією. Її їли в азіатських і східноєвропейських країнах протягом століть, але зараз вона стає все більш популярною в світі через її численних переваг для здоров’я.


                                    Можно ли есть гречку каждый день

Історія появи

У Росії Історія гречки почалася приблизно в 2-3 ст.н. е. у великих кількостях по всій території країни її почали культивувати в 14-17 століттях. З давніх часів людям стало відомо, що зерна гречки відрізняються вкрай високою поживністю, користю і приємним смаком. Також злак полюбився через свою особливість – стійкості до шкідників, похолодання і посухи.

Склад, харчова цінність і калорійність гречаної крупи

Гречка-однорічна, швидкоростуча рослина. Листя простої форми, серцеподібні, розподілені по всій довжині стебел. Білі квітки утворюються в кінцевих суцвіттях, запилення відбувається за допомогою бджіл. Ядерця насіння мають трикутну форму. Кругом ядерець розташована шкірка темного кольору. Культура відноситься до пізніх сезонних і швидко дозріває.

Квітки гречки забезпечують бджіл пилком і нектаром, і можуть використовуватися в якості звичайного медоносного врожаю. Рослини покращують умови для вирощування інших культур, пригнічуючи бур’яни і збільшує кількість корисних комах, і можуть бути посаджені в якості сидерату, який орють для поліпшення грунту.

Відомості про поживні речовини

У гречаних ядрах міститься багато вітамінів і корисних мінералів: 

  • В1;
  • В2;
  • В6;
  • фолієва кислота;
  • Кальцій;
  • магній;
  • залізо.

Особливості вживання крупи при деяких захворюваннях

Низький глікемічний індекс продукту допомагає при лікуванні діабету і знижує резистентність до інсуліну.

Злак не містить глютену, що робить його відмінним вибором при целіакії.

Корисні властивості зеленої гречки

Для людей, які страждають гемороєм або варикозним розширенням вен така крупа буде вкрай корисною. Рутин входить до складу гречки допомагає зміцнювати судини і знижує ймовірність кровотеч.

Інші властивості:

  • допомагає зміцненню імунітету;
  • знижує рівень холестерину;
  • профілактика серцево-судинних проблем;
  • поліпшення травлення;
  • профілактика цукрового діабету;
  • профілактика онкології.

Користь пророщеної гречки

Під час проростання насіння паростки використовують крохмаль для росту, тим самим знижуючи глікемічне навантаження гречки або будь-якого іншого зерна. Тому вони корисні для тих, хто бореться з надмірним зростанням кандидозу або коливаннями рівня цукру в крові.

Шкода і протипоказання до вживання

Гречана крупа включає в себе масу плюсів, є низкоаллергенной, проте є і протипоказання.

  • непереносимість продукту;
  • хронічна ниркова недостатність;
  • з обережністю і помірно застосовують продукт при вагітності і періоді лактації.
  • запори і газоутворення.
  • В інших випадках, ніяк не забороняється їсти гречку кожен день, якщо є таке бажання. Ніякої шкоди це не принесе, за умови, якщо меню доповнено іншими продуктами.

    Як вибирати і зберігати

    При виборі в магазині потрібно орієнтуватися на зовнішні дані. Бажано віддавати перевагу продукту в прозорій упаковці.

    • У крупі хорошої якості немає присутності запаху прілості. 
    • Ідеальний колір ядер в нормі коричнево-кремового відтінку.
    • Ядра рівні, округлої форми.