Кіноа-корисний злак

Під незвичайною назвою» кіноа ” ховається корисний злак, який за смаком нагадує солодкуваті горіхи і бурий рис. У стародавні часи ця псевдозернова культура становила основу раціону інків. Завдяки смаковим якостям і корисним властивостям продукту, 2013 рік був названий роком кіноа.


Киноа – полезный злак

Як вибирати

Зерна кіноа бувають трьох різновидів, індикаторами яких служить колір: червоний, чорний і білий. Крупи ідентичні за харчовою цінністю. Різниця полягає в гіркуватому присмаку чорних зерен через високу концентрацію сапонінів.

У кремових насіння м’який насичений смак, тому саме вони підходять для подачі в якості гарніру або використання у випічці. Решта різновиди додають в салати.

При виборі кіноа слід враховувати ряд параметрів:

  • розмір зерен-в ідеалі повинен бути однаковим;
  • наявність рівного відтінку;
  • відсутність неоднорідних за кольором або деформованих зерен.

Використання в кулінарії

Кіноа-корисна крупа, яка широко використовується в кулінарії по всьому світу, включаючи Вегетаріанське харчування. Крупа служить в якості традиційного гарніру або як компонент супів і других страв, а борошно підходить для випічки хліба. У пророщеному вигляді його можна використовувати для салатів і закусок. З’єднаний з підсолоджувачем і водою продукт перетворюється освіжаючий напій. Паста з кіноа-багатий мікроелементами і вітамінами поживний продукт.

Важливо: перед використанням слід видалити із зерна сапоніни шляхом вимочування.

Спадщина інків містить сотні страв з обробленої і цільної крупою. Сучасні кулінари винаходять нові шедеври на основі рослинного продукту. В Італії зерна подають з в’яленими томатами, в Іспанії – використовують в якості компонента паельї, в Греції додають в овочеві та сирні салати.

Калорійність і хімічний склад

У культурі великий вміст вітаміну B9, холіну, калію, міді, магнію, фосфору. Лізин в складі кіноа забезпечує повноцінне засвоєння кальцію, бере участь у формуванні кісток і сприяє загоєнню ран. Велика кількість клітковини допомагає знизити вагу, запобігає діабету, покращує роботу серця, стимулює травлення, видаляє з організму токсини, холестерин та інші шкідливі речовини.

Склад кіноа:

  • 14,1-20% білків;
  • 6,1% жирів;
  • 57,2% вуглеводів.

У 100 грамах продукту міститься 368 ккал.

Як пророщувати кіноа

Паростки корисного злаку кіноа-незмінний інгредієнт раціону прихильників здорового харчування. Для пророщування в домашніх умовах знадобиться 110 м крупи і наступні дії:

  • Видалення гіркоти шляхом ретельного промивання зерен.
  • Вимочування протягом півгодини і просушування. Повторення процедури кожні 8 годин протягом 2 діб.
  • Залишити на добу в темному місці на підносі, прикритому тканиною.
  • Повторити процедуру вимочування протягом 2 діб.
  • Ретельно висушити і розподілити зерна по підносі. Поставити його в темне місце, попередньо укривши полотном.
  • З’явилися паростки можна використовувати через 12 годин, але не пізніше двотижневого періоду. Продукт зручно зберігати в холодильнику.

    Корисні властивості

    До корисних властивостей крупи відносяться:

    • висока харчова цінність;
    • багатий склад амінокислот;
    • зміцнення нервової системи;
    • сприяє схудненню;
    • благотворно впливає на стан внутрішніх органів;
    • нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
    • знижує рівень цукру;
    • покращує склад крові;
    • підвищує імунітет.

    Небезпечні властивості

    Продукт слід використовувати з обережністю при наявності наступних протипоказань:

    • дитячий вік;
    • період лактації;
    • панкреатит;
    • загострення хвороб шлунково-кишкового тракту.

    Кіноа-корисний злак за умови помірного вживання. Оптимальна кількість приготовленої крупи в щоденному раціоні – до 100 г.