Під незвичайною назвою» кіноа ” ховається корисний злак, який за смаком нагадує солодкуваті горіхи і бурий рис. У стародавні часи ця псевдозернова культура становила основу раціону інків. Завдяки смаковим якостям і корисним властивостям продукту, 2013 рік був названий роком кіноа.
Як вибирати
Зерна кіноа бувають трьох різновидів, індикаторами яких служить колір: червоний, чорний і білий. Крупи ідентичні за харчовою цінністю. Різниця полягає в гіркуватому присмаку чорних зерен через високу концентрацію сапонінів.
У кремових насіння м’який насичений смак, тому саме вони підходять для подачі в якості гарніру або використання у випічці. Решта різновиди додають в салати.
При виборі кіноа слід враховувати ряд параметрів:
- розмір зерен-в ідеалі повинен бути однаковим;
- наявність рівного відтінку;
- відсутність неоднорідних за кольором або деформованих зерен.
Використання в кулінарії
Кіноа-корисна крупа, яка широко використовується в кулінарії по всьому світу, включаючи Вегетаріанське харчування. Крупа служить в якості традиційного гарніру або як компонент супів і других страв, а борошно підходить для випічки хліба. У пророщеному вигляді його можна використовувати для салатів і закусок. З’єднаний з підсолоджувачем і водою продукт перетворюється освіжаючий напій. Паста з кіноа-багатий мікроелементами і вітамінами поживний продукт.
Важливо: перед використанням слід видалити із зерна сапоніни шляхом вимочування.
Спадщина інків містить сотні страв з обробленої і цільної крупою. Сучасні кулінари винаходять нові шедеври на основі рослинного продукту. В Італії зерна подають з в’яленими томатами, в Іспанії – використовують в якості компонента паельї, в Греції додають в овочеві та сирні салати.
Калорійність і хімічний склад
У культурі великий вміст вітаміну B9, холіну, калію, міді, магнію, фосфору. Лізин в складі кіноа забезпечує повноцінне засвоєння кальцію, бере участь у формуванні кісток і сприяє загоєнню ран. Велика кількість клітковини допомагає знизити вагу, запобігає діабету, покращує роботу серця, стимулює травлення, видаляє з організму токсини, холестерин та інші шкідливі речовини.
Склад кіноа:
- 14,1-20% білків;
- 6,1% жирів;
- 57,2% вуглеводів.
У 100 грамах продукту міститься 368 ккал.
Як пророщувати кіноа
Паростки корисного злаку кіноа-незмінний інгредієнт раціону прихильників здорового харчування. Для пророщування в домашніх умовах знадобиться 110 м крупи і наступні дії:
З’явилися паростки можна використовувати через 12 годин, але не пізніше двотижневого періоду. Продукт зручно зберігати в холодильнику.
Корисні властивості
До корисних властивостей крупи відносяться:
- висока харчова цінність;
- багатий склад амінокислот;
- зміцнення нервової системи;
- сприяє схудненню;
- благотворно впливає на стан внутрішніх органів;
- нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
- знижує рівень цукру;
- покращує склад крові;
- підвищує імунітет.
Небезпечні властивості
Продукт слід використовувати з обережністю при наявності наступних протипоказань:
- дитячий вік;
- період лактації;
- панкреатит;
- загострення хвороб шлунково-кишкового тракту.
Кіноа-корисний злак за умови помірного вживання. Оптимальна кількість приготовленої крупи в щоденному раціоні – до 100 г.