У багатьох народів в раціоні харчування є каша. Її готують з круп або цільного зерна. Крупи, на відміну від солодощів (швидких вуглеводів), є джерелом довгої енергії, містять харчові волокна, вітаміни групи В, мінеральні речовини.
Вплив обробки на властивості круп
Але чи можна будь-яку кашу вважати здоровою їжею? Як ви поставитеся до каші з пакетика, готову до вживання після заливки гарячою водою з кулера? Або манної каші, що вважається пшеничного, але позбавленої всяких слідів оболонки вихідного зерна?
Що потрібно знати:
- Чим більш глибокій обробці піддається злак, тим менш повноцінним слід вважати приготований з нього продукт.
- Крупа з цільного зерна зберігається менше, ніж зерна з видаленими оболонками.
- Пропарені крупи піддаються короткочасній тепловій обробці парою під високим тиском. Це призводить до часткового руйнування вітамінів, але така технологія дозволяє скоротити час приготування каші.
- Дроблення або розплющування полегшують подальше розварювання зерна, дозволяючи зберегти в ньому цінні нутрієнти.
Гречана крупа
Одна з найбільш корисних і поживних, рекордсмен серед всіх за вмістом білків, не містить білка глютену. Інша перевага гречки-низький глікемічний індекс, що оцінять хворі на цукровий діабет. На жаль, користь гречки трансформувалася в Популярність дурною і шкідливої «гречаної дієти». Гречка хороша в міру, при харчуванні нею до 3 разів на тиждень.
Житня крупа
Готується із зерен жита, подрібнених або недроблених, а також розплющених. За цінністю вона близька до гречки, в ній багато клітковини, вона містить вітаміни B і c, антиоксиданти. Корисна людям з цукровим діабетом, хворобами серцево-судинної системи, щитовидної залози, шлунково-кишкового тракту.
Вівсяна крупа
Одне з цінних властивостей вівсяної каші – обволікаючі властивості, тому рекомендується при загостренні шлунково-кишкових захворювань. У вівсяній крупі найбільше жирів, в порівнянні з іншими крупами. Крупа «Геркулес» за цінністю поступається натуральній вівсяній, але її гідність – швидкість приготування.
Ячмінна крупа
Білки ячменю за властивостями близькі до білків пшениці. Залежно від виду обробки зерна, ячмінна крупа ділиться на перлову і ячну. Ячна крупа – це подрібнені злаки, а перлова-шліфовані, в ній харчових волокон менше.
Кукурудзяна крупа
Кукурудзяна крупа-висушені зерна кукурудзи, різного ступеня дроблення. Білки кукурудзи не належать до повноцінних і засвоюються довго. Ця каша надовго збиває апетит, чим можуть користуватися люди з надмірною вагою і ведуть малорухливий вигляд.
Бурий, або коричневий рис
Білий і бурий рис відрізняється між собою наявністю оболонки. Білий рис-це очищене зерно. За поживною цінністю і користь білий рис поступається коричневому. Продукт не містить глютену.
Булгур
Являє собою крупу з оброблених окропом, висушених і роздроблених зерен пшениці. Каша з цієї крупи готується швидше, ніж звичайна пшенична.
Кіноа
Кіноа-рекордсмен серед злаків за вмістом легкозасвоюваних білків. Глікемічний індекс низький, тобто не викликає скачки інсуліну. У кіноа немає глютену. Крупа містить багато кальцію і заліза, рекомендується для профілактики остеопорозу і анемії.
Фріке
Обсмажена крупа з молодої пшениці. У неї низький глікемічний індекс, глютен містить. Особлива технологія обробки зерна надає йому незвичайний смак.
Кускус
Готується з твердих сортів пшениці, а також рису або ячменю. Пропарений і висушений кускус готується за 5 хвилин. Необхідно тільки залити його окропом.