З якого злаку роблять перлову крупу

За старих часів її називали» перловою ” крупою, а сьогодні вчені підтверджують, що це — один з найкорисніших зернових продуктів на світі. При вмілому зверненні перлова крупа може бути перетворена в безліч апетитних страв.


                                    Из какого злака делают перловую крупу

Чим відрізняється ячна крупа від перлової

З одного і того ж злаку роблять перлову крупу і ячну. Це ячмінь. Але після збору врожаю, шляхи сировини розходяться. Для перлової крупи ячмінні ядра піддають очищенню від зовнішньої оболонки у вигляді кольорових плівочок, а також шліфують. Для виробництва ячної зерна тільки очищають від зовнішньої оболонки. Саме завдяки відсутності шліфування, на думку вчених, ячна крупа містить більше біологічно активних речовин.

Вид

Крім ячної різновиди, перлова крупа розділяється ще на два види — класичну і так звану голландку. Остання відрізняється особливою гладкістю і білизною. Історики кажуть, що саме по ній крупу порівняли з перлами.

Склад і калорійність

Енергетична цінність продукту становить близько 311 ккал на 100 г.на це ж кількість припадає 77 г простих вуглеводів. Вітаміни А, Е і до в цій крупі представлені в мізерно малих кількостях. Чого не скажеш про групу в, яких в 100 г крупи міститься достатньо, щоб задовольнити добову потребу приблизно на 8-10%. А вітаміну В3 в ній до 26% добової норми. Перловка вважається цінним джерелом селену і марганцю, а також багата міддю, фосфором і залізом.

Чим корисна

Завдяки повільним вуглеводів, перлова крупа надовго забезпечує організм “паливом” для вироблення життєвої енергії без шкоди для фігури. Вона сприяє посиленню роботи кишечника за умови, якщо її не переїдати. 

В середньому дієтологи радять вживати 70-100 г крупи в день на людину.

Володіючи антиоксидантними властивостями, ця крупа покращує стан шкірних покривів і навіть загальмовує процеси старіння в організмі як чоловіків, так і жінок.

Також вона сприяє зменшенню рівня холестерину в крові, профілактиці захворювань очей, покращує роботу печінки і нирок.

Чи можна при цукровому діабеті

Дієтологи називають її однією з найкорисніших круп при цьому захворюванні. І не тільки завдяки низькому ГІ в 20-30 одиниць (точне значення залежить від способу кулінарної обробки). Крім того, перлова крупа корисна діабетикам за рахунок властивості знижувати рівень глюкози в крові, зміцнювати імунітет і навіть підвищувати чутливість клітин до інсуліну.

Як відрізнити перлову крупу від Полтавської

Схожість цих круп, насправді, полягає тільки в назвах, які іноді плутають. Але з ботанічної точки зору вони абсолютно різні — роблять перлову крупу з ячменю, а Полтавську виробляють з твердих сортів пшениці. А ще вона має набагато більш дрібне дроблення крупинок.

Шкода і протипоказання

Страви з перлової крупи рекомендується вживати гарячими-так як після охолодження вона важче засвоюється організмом. 

Зважаючи на високий вміст глютену, її вживання слід обмежити вагітним жінкам і людям із захворюваннями ендокринної системи.

А ось теорії про те, що перловка в раціоні негативно впливає на чоловічу репродуктивну систему, хоч і активно поширюється в наші дні, але однозначного наукового підтвердження не отримала і піддається серйозній критиці.

Як вибрати і зберігати

Продукт високої якості повинен відрізнятися рівномірним, молочно-білим забарвленням всієї маси крупинок в упаковці, а будучи відкритим, не повинен мати вираженого, сильного запаху.

Термін придатності становить 18 місяців від дати виробництва за умови, що його зберігають в темному, добре вентильованому місці, де вологість повітря не перевищує 70%, а температура тримається в рамках +10…+ 18 градусів.

Що можна приготувати з перлової крупи: рецепти

Перлова крупа гармонійно поєднується з безліччю продуктів — від м’яса і овочів до фруктів і кисломолочних. За рахунок нейтрального і одночасно оригінального смаку, вона дозволяє здійснювати найсміливіші гастрономічні фантазії. З неї готують перші, другі страви і навіть десерти, наприклад — пудинги. Вона може стати основою для фарширування святкової птиці і начинкою для пирогів.

Перлова крупа томлена в молоці

Рецепт цієї страви сходить до XVIII століття, коли кашу було прийнято готувати методом томління в російській печі. Але і в сучасній духовці вона виходить не гірше. 

Для приготування потрібно:

  • 1 ст. крупи;
  • 800 мл води;
  • 1 ст. молока;
  • 300 мл вершків;
  • 40 г вершкового масла;
  • 1 жменя родзинок;
  • за смаком цукор;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 4 ст. л. меду.

Процес приготування:

  • Замочити крупу у воді на 12-14 годин.
  • Злити воду і залити крупу молоком.
  • Довести майбутню кашу до кипіння і проварити 5 хвилин.
  • Поставити каструлю з крупою в більш містку ємність для створення водяної бані.
  • Довести воду в нижній каструлі до кипіння, потім знизити нагрів до мінімуму.
  • Прибрати кашу під кришку і залишити на плиті на 3 години.
  • У міру випаровування, доливати в нижню каструлю воду.
  • Влити в кашу вершки, додати масло, сіль, цукор, мед і родзинки.
  • Перемішати і витримати на плиті ще 5 хвилин.
  • Перловий суп з куркою

    Рецепт цього першого блюда відноситься до класичної кухні СРСР, але за смаковими якостями виграє у багатьох модних сьогодні страв світової кухні. 

    Для його приготування потрібно:

    • 400 г яловичини на кістці;
    • 1 цибулина;
    • 1 невелика морква;
    • 2 великі картоплини;
    • 3 солоні огірки;
    • 100 мл розсолу з-під огірків;
    • 70 г крупи;
    • 40 мл рослинного масла;
    • 1 ст. л. солі;
    • 8 горошин чорного перцю;
    • 2 лаврових листа;
    • 3 л води.

    Процес приготування:

  • Яловичину відварити в 3 л води протягом 2 годин на малому вогні.
  • Вийняти м’ясо, остудити і нарізати. Відлити півсклянки бульйону.
  • Крупу засипати в бульйон, довести до кипіння, знизити вогонь і варити 30 хвилин.
  • Цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на крупній тертці.
  • Обсмажити овочі на маслі.
  • Огірки нарізати соломкою і додати на сковороду. Влити відміряний заздалегідь бульйон і тушкувати все 15 хвилин.
  • Картоплю очистити, нарізати невеликими кубиками і засипати в киплячий бульйон в каструлю. Відрахувати 25 хвилин.
  • Викласти в сковороду м’ясо, зажарку з овочів, прянощі, влити розсіл, посолити.
  • Відрахувати на варіння ще 5 хвилин і 10 хвилин залишити суп настоюватися на відключеною плиті.