Суп зі свіжих грибів з перловкою: як і багато століть тому

Хочете приготувати суп зі свіжих грибів («лісовий говядинки», як їх називали в давнину) з перловкою?

Страви з грибів на Русі завжди вважалися пісними, але поживними; з ними вимушене утримання від їжі під час посту легше переносилося. А як смачно звучить, погодьтеся: «Завтра піст строгий: будемо куштувати тільки грибний пиріг, і грибний суп з підрум’яненими вушками, і рисові котлетки з грибною підливою…». Все це пишність ще чекає на нас попереду, а сьогодні на обід — смачний суп з свіжих печериць з перловкою.

Інгредієнти

  • 100 грам перловки;
  • 300 грам картоплі (3 штуки);
  • 100 грам моркви (1 штука);
  • головка ріпчастої цибулі;
  • 2 помідори;
  • 2 лаврових листки;
  • 2 чайні ложки сушеної петрушки;
  • кілька горошин гострого перцю;
  • 130 грам печериць (або будь-яких інших грибів);
  • сіль;
  • рослинна олія;
  • 1,5 літра води.

Суп зі свіжих грибів: покроковий рецепт

  • Перловку промити і замочити в холодній на ніч. Потім воду злити, промити крупу ще раз, покласти в каструлю, залити холодною водою і варити 20 хвилин після закипання. З особистого досвіду: добре промиту крупу залити окропом з розрахунку на 1 склянку крупи 4 склянки води (якщо дивитися «на око», то зерна повинні бути прикриті на 4 см) і настоювати 5 годин.
  • Цибулину дрібно нарізати.
  • Морква (середнього розміру) натерти на крупній тертці.
  • Викласти овочі в розігріте рослинне масло. Обсмажити кілька хвилин на сильному вогні. (Можна готувати в казані і продукти обсмажувати в ньому). Порада: хто не любить рослинне масло в перших стравах (як я), можна використовувати вершкове.
  • Додати нарізані гриби (не обов’язково печериці, можна взяти будь-які інші. Замість свіжих — використовувати сушені, попередньо замочені і відварені). Смажити все разом ще приблизно п’ять хвилин.
  • Відправити туди ж дрібно нарізані свіжі помідори (можна використовувати сушені або замінити томатною пастою).
  • Загасити їх в казані з іншими овочами.
  • Очистити картоплю (3 штуки), нарізати дрібними кубиками. Покласти в казан. Туди ж додати петрушку, лаврове листя і гострий перець горошком.
  • Залити все 1,5 літрами гарячої води.
  • Посолити за смаком. Варити 15 хвилин.
  • Додати в суп відварену перловку, вимкнути вогонь, накрити посуд кришкою і дати супу настоятися хвилин 15. Порада: якщо любите, щоб перловка була м’якше і поразваристей, проварити суп разом з перловкою ще хвилин п’ять — десять.
  • Готовий суп прикрасити зеленню.
  • Це цікаво: перлова крупа вперше згадується в священному писанні, вона була частим гостем на столі наших предків, так і королівські особи не гребували стравами з неї. А все тому, що перловка містить повний вітамінно — мінеральний комплекс, багата амінокислотами і, завдяки цьому, одна може замінити препарати від грипу та ГРВІ. Суп з грибами і перловкою потрібно їсти гарячим. Швидко накриваємо на стіл, звемо всю сім’ю і насолоджуємося ароматом лісу на вашій кухні.

    Суп из свежих грибов с перловкой: как и много веков назад

    Приємного апетиту.