Чим макарони відрізняються від пасти

Обидва продукти належать до так званих макаронних виробів і важливо відразу підкреслити, що до них можна віднести навіть всю локшину, яка відноситься до кухням Південно-Східної та Центральної Азії. Однак далі мова піде про макаронних виробах з регіонів Європи і перш за все — Італії. Адже для того, щоб вживати все це апетитне розмаїття з гастрономічним задоволенням, користю і без шкоди, про пасту і макаронах потрібно знати певну інформацію.


Чем макароны отличаются от пасты

Види, склад, калорійність

Якщо залишити осторонь лінгвістичні (і заплутані) відмінності цих двох груп продуктів, то можна сказати, що макарони відрізняються від пасти тим, що друге виготовляють з твердих сортів пшениці, а перше — з м’яких. І оскільки в м’яких сортах цього топового світового злаку міститься набагато більше клейковини, то макарони більше схильні злипатися відразу після варіння. Але це не означає, що не можна знайти макарони з твердих сортів пшениці і з інших різновидів борошна. Це теоретичне розділення, що було значущим ще півстоліття тому в деяких країнах Європи, коли його дотримувалися виробники, вибираючи назви для своєї продукції, більше не актуально.

Тому в будь-якому випадку завжди потрібно читати те, що вказав на упаковці продукту його виробник.

І особливу увагу дієтологи рекомендують звертати увагу на вироби, в складі яких присутній борошно не з пшениці або не тільки з класичної пшениці.

Шкода і протипоказання

Всі макарони мають енергетичну цінність близько 356 ккал на 100 г в сухому вигляді. В принципі це не так вже й багато з урахуванням того, що 50 г достатньо на 1 порцію. Але проблема полягає в борошні. Так, вироби з пшеничного борошна вищого і першого сорту, є джерелом швидких вуглеводів. Навіть якщо людина — фанат спорту, йому навряд чи вдасться «спалити» всі їх. Саме цей продукт сприяє набору зайвої ваги. Та ще підвищує рівень цукру в крові.

Говорячи про те, чим макарони відрізняються від пасти, варто згадати, що через високий вміст клейковини в перших, вони не рекомендуються для людей з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, оскільки імунітет здатний сприймати один з білків клейковини як щось чужорідне, що підлягає знищенню. В здоровому організмі таке навантаження на кишечник проходить майже непомітно, в ослабленому — гальмує травлення і погіршує всмоктуваність біологічно цінних речовин з іншої їжі, включаючи кисломолочне і фрукти.

Користь виробів з полби

Незважаючи на те, що пшениця була окультурена понад 4 тисячоліть тому, людство досі не відмовилося від полби — унікального напівдикого сорту пшениці. Правда, з ботанічної точки зору в полбу входить кілька видів злаку. Але всі їх об’єднують ламкий колос і плетенчатое зерно, які відрізняється масою цінних для організму властивостей.

Корисні властивості виробів з гречаного борошна

Головна їхня перевага полягає у відсутності глютену. Крім того, гречка відома як потужний антиоксидант, за властивостями омолоджувати організм навіть перевершує гречку. Такі макарони відрізняються від пасти з пшеничного борошна користю для серцево-судинної системи і головного мозку.

Чи можна під час дієти?

Якщо мова йде про дієту в зв’язку з якимось захворюванням, то потрібно консультуватися з лікарем. При дієті для схуднення дозволяється їсти макарони з цільнозерновий борошна, спельти, борошна гречаного. Їх енергетична цінність не відрізняється від калорійності макаронів з пшеничного борошна вищого сорту, але зате такі вироби постачають в організм повільні вуглеводи, які навіть без звички займатися активно спортом перетворюються в життєву енергію, а не осідають жировим відкладеннями в проблемних зонах тіла. Без тіні перебільшення можна сказати, що такі макарони корисніше звичайних пшеничних не тільки худне, але і всім людям.

З чим поєднуються макарони?

Щоб навчитися готувати по-справжньому смачні макарони, рекомендується звернутися до класичних рецептів італійської кухні, причому, оригінальним, а не адаптованим.

Однак також можна назвати список продуктів, які чудово поєднуються з цими виробами:

  • вершкові соуси на основі овочевого бульйону або білого вина;
  • тверді сорти сиру на зразок пармезану, а також сири з блакитною пліснявою;
  • шпинат, рукола, молода спаржа;
  • томатні соуси і в’ялені томати, в домашні соуси для балансу смаку бажано додавати трохи цукру;
  • гриби гливи, печериці і шиітаке;
  • гарбуз, цукіні і солодкий перець.

Як часто можна їсти

Не забороняється їсти Макаронні вироби кожен день. Але по суті на це мало у кого вистачить апетиту — навіть італійці, великі шанувальники цих продуктів, за статистикою їдять їх всього 2-3 рази на тиждень.

На закінчення теми варто додати, що макарони неважко приготувати вдома. Для їх приготування є спеціальне обладнання — локшинорізки, але не гірших результатів можна досягти і при ручній праці. Вдома можна приготувати макарони не тільки з потрібного сорту борошна, а й створити делікатесний продукт — досить додати в тісто пюре зі шпинату або апельсинову цедру.