Шотландська копчена лососина-відомий на весь світ делікатес, оцінюваний критиками гастрономії як один із символів цієї країни. Технології приготування риби, що беруть початок в тисячолітній історії Шотландії, дозволяють не тільки доставляти її в усі куточки світу, але і зберігати в продукті максимум природної користі.
Лососеві ферми в Шотландії
Дикий лосось-прекрасна риба, але, на жаль, через втручання людини в природу, на тлі зростаючого попиту на цей вид, сьогодні він все частіше замінюється лососем культивованим.
У Шотландії рибу вирощують на особливих фермах. І це не якісь садки, де вона живе в тісноті і антисанітарних умовах-рибницькі господарства країни прагнуть наблизити умови утримання лосося до тих, що доступні в живій природі. Ось чому тут можна виявити навіть невеликі рукотворні водоспади.
Поширений міф про те, що культивований лосось вирощується на ГМО-добавках і барвниках, щоб кожна тушка в результаті була велетенського розміру і мала привабливий для споживача оранжево-рожевий відтінок філе.
Власники безлічі лососевих ферм в Шотландії розуміють, що сучасний споживач прагне до еко-стилю в житті і тому віддають перевагу натуральним методикам вирощування риби, виключаючи, в тому числі і антибіотики з її корму.
Туристам в Шотландії, що примітно, не складає труднощів потрапити на такі ферми, де для них не тільки проводять екскурсії, а й надають можливість продегустувати Легендарні продукти і страви, що готуються з лососини в тутешніх краях.
Особливості приготування копченого лосося по-шотландськи
Робота в кращих коптильних цехах Шотландії досі практично не автоматизована-максимум процесів з приготування риби виконується вручну. Вважається, що таке дотримання традицій зберігає неперевершено високу якість продукту.
Для приготування використовується тільки свіжа, охолоджена риба, яка прибуває в цех рано вранці. Вага тушок може досягати 10 кг.
Фахівці з оброблення не тільки ділять її на відповідні для подальшої обробки скибки, але і перевіряють на якість ще раз.
Після оброблення філе щедро посипають крупною морською сіллю, а також коричневим, тобто тростинним цукром. У такому вигляді лосось залишають вилежуватися на полицях на 12 годин, після чого суміш змивають.
Наступний етап – саме копчення. Для нього використовують дубові стружки, здобуті з бочок з-під шотландського віскі. Першими висипають сухі стружки-згорають швидко і майже не дають диму. Слідом висипають стружки вологі-вимочені в віскі. Завдяки їм вогонь згасає, змінюючись густим, насиченим димом. Процес копчення філе займає 24 години.
Перед тим, як розфасувати рибу і передати в служби, що займаються транспортуванням, філе тонко нарізають — так як вважається, що тільки при нарізці напівпрозорими скибочками розкривається повноцінно смак делікатесу.
Шкода і користь
Копчений шотландський лосось-екологічно чистий продукт, в якому завдяки специфіці його виробництва практично відсутні канцерогенні речовини, властиві, як відомо, багатьом копченостям.
У 100 г філе міститься близько 162 ккал, але все одно — його можна назвати дієтичним за насиченість легкозасвоюваними білками і корисними жирами, які навіть сприяють профілактиці атеросклерозу.
Цей копчений лосось збуджує апетит і стимулює травлення, а його біологічно активні речовини — позитивно впливають на гормональний фон і імунітет.
Однак його не рекомендується вживати при гастриті, захворюваннях підшлункової, проблемах з нирками і захворюваннях серця.