Чим корисні сухарики

У давнину сухарики не вважалася якоюсь особливо привабливою їжею-їх готували тільки для того, щоб продовжити термін зберігання хліба. Але сьогодні на полицях магазинах і в модних дієтах вони дуже популярні.


Чем полезны сухарики

Види, склад і калорійність

Енергетична цінність продукту становить близько 350 ккал на 100 г і може сильно варіюватися в залежності від того, яке хлібобулочний виріб послужило йому основою. 

Якщо сухарі були приготовлені з житнього хліба, вони містять повільні вуглеводи, з здобної булки — швидкі. 

З урахуванням того, що практично в будь — яких сухариках присутній пшеничне борошно, можна сказати, що корисні сухарики високим вмістом вітамінів групи в-ті ж 100 г покривають добову потребу в них на 25-40%. З мінералів найбільш помітно представлені залізо і селен — до 65% від денної потреби.

Все різноманіття сухарів прийнято ділити на дві великі групи — прості і здобні. Перші виготовляють з чорного, сірого або білого хліба. Вони часто стають доповненням до страв, а також можуть після подрібнення стати панірувальними. І звичайно, саме вони зустрічаються в тих яскравих апетитних пакетиках з магазинів. До другої групи належать ті, що приготовлені з пшеничного борошна вищого гатунку, часто з додаванням родзинок, шоколаду та інших смакових елементів. Вони виступають як самостійне, десертне блюдо.

Корисні властивості

Корисні сухарики в дієтичному харчуванні при розладах шлунково-кишкового тракту і ротовірусних захворюваннях. Крім того, вони:

  • на відміну від білого свіжого хліба не сприяють розвитку дисбактеріозу;
  • знижують рівень глюкози в крові;
  • сприяють очищенню судин від холестеринових відкладень;
  • на відміну від свіжої здоби не провокують вугрової висипки.

Чи корисні сухарі вагітним і годуючим мамам

Солоні сухарики ефективно полегшують такий болісний симптом токсикозу як нудота. Мамі, що годує сухарики рекомендується їсти частіше свіжого хліба, так як вони здатні поліпшити травлення, а також благотворно вплинути на стан животика малюка.

Чи можна їсти сухарі при схудненні 

Корисні сухарики завдяки своїй низькій калорійності. Вони не протипоказані ні худне, ні тим, хто активно займається спортом або фітнесом. Справа в тому, що в процесі пережовування сухарів виробляється багато слини, а шлунок виділяє масу травних ферментів. По суті, це дозволяє «обдурити» організм і тим самим знизити апетит. Крім того, через легку вагу в жмені-другий сухарів міститься не так вже й багато калорій.

З якого віку можна давати сухарі дітям

Дієтологи рекомендують починати знайомство малюків з хлібобулочними виробами саме з сухарів, оскільки вони засвоюються набагато легше в порівнянні зі свіжою випічкою. Головне, щоб сухарики були не жорсткими, плюс, їх рекомендується давати злегка розмоченими — щоб дитина не вдавився. Вводити в раціон можна вже з 7-8 місяців.

Шкода і протипоказання

Магазинні сухарики містять часто масу нездорових на думку багатьох дієтологів інгредієнти, наприклад, ароматизатори, підсилювачі смаку і консерванти. Що в цілому вважається шкідливим для імунітету і всіх систем організму.

Але навіть домашніми сухарики не варто надмірно захоплюватися — так як вони здатні пошкоджувати зубну емаль, що підвищує ризики розвитку карієсу і в принципі наближає необхідність візиту до стоматолога.

Не рекомендується вживати цей продукт натщесерце і всухом’ятку, так як це пошкоджує слизові шлунка і сприяє розвитку гастриту.

Від сухарів потрібно відмовитися при уповільненому травленні і хронічних запорах.

Що корисніше: сухарі або свіжий хліб

Говорячи про те, чим корисні сухарі, важливо згадати, що в хлібі до його повного охолодження тривають активні процеси бродіння, але ще після того, як виріб охололо, протягом 2-3 днів воно здатне погіршувати мікрофлору шлунково-кишкового тракту. Якщо ж перетворити хліб в сухарики-він відразу позбудеться такого шкідливого властивості.

Як зробити сухарики в домашніх умовах

Приготувати сухарики на своїй кухні дуже просто, і вони вийдуть не гірше магазинних. Наприклад, можна вибрати рецепт з білого хліба з пряними травами, які можна вживати як самостійну закуску або додавати в перші страви. Такий продукт гарантовано буде натуральним. 

Для них буде потрібно:

  • 1 булка білого хліба або батон;
  • 4 зубчики часнику;
  • 2 ч. л. солі;
  • 1 ст. л. сухих прованських трав;
  • 6 ст.л. рослинного масла.

Процес приготування:

  • Хлібобулочний виріб нарізати.
  • Видавити часник 
  • Перемішати часник з маслом, сіллю і ароматними травами.
  • Одну третину від суміші викласти у місткий поліетиленовий харчовий пакет.
  • Засипати в пакет третину від обсягу хлібних кубиків.
  • Затиснути пакет так, щоб в ньому залишилося трохи повітря і струшувати його до тих пір, поки всі хлібні кубики не будуть обвалені в пікантній суміші.
  • Повторити ті ж самі кроки з рештою сумішшю і кубиками хліба.
  • Висипати хліб на деко, застелене кулінарним пергаментом.
  • Готувати сухарики в розігрітій до 200 градусів духовці, періодично помішуючи для рівномірного приготування.