Якої шкоди здоров’ю можуть принести огірки?

Незважаючи на те, що огірки належать до найдавніших окультуреним овочам, люди постійно задавалися питанням — А чи не шкідливі вони? Історики насилу можуть пояснити таку підозрілість до цих плодів, але на щастя, сучасна ботаніка і дієтологія нарешті все роз’яснили досить чітко і зрозуміло.


                                    Какой вред здоровью могут принести огурцы?

Види огірків

Рослина було так давно одомашнено, що в дикій природі вже не знайти плодів їстівних, схожих на городньо-фермерські овочі. Культуру прийнято ділити на 2 групи (які сумарно об’єднують близько 10 тисяч сортів):

  • Горбистий. Можуть бути практично без опушення або з частими волосками (шипиками).
  • Гладкоплідні. Відрізняються великим розміром і меншою кількістю насіння.

Чим відрізняються солоні від маринованих

У розсолі солоних, як правило, є, крім води, тільки сіль і буквально пара добавок. Тоді як мариновані відрізняються різноманітністю спецій, прянощів, зелені і часто рецептура їх приготування передбачає додавання оцту.

Є різниця і за смаковими якостями. Перші овочі мають простий солоний смак, а другі — пікантний солодкуватий.

Користь і шкода солоних і маринованих огірків

Ці соління допомагають при токсикозі вагітних і простий нудоті, лікують знижену кислотність шлункового соку, а також відмінно збуджують апетит.

Однак, дієтологи вважають, що такі огірки можуть принести шкоду здоров’ю через насиченості сіллю, денну норму споживання якої з такими продуктами на столі легко перевищити багаторазово. А це загрожує набряками, порушеннями роботи серця і гіпертонією.

Мариновані мають власний список теоретичного шкоди і зокрема, їх не варто їсти при гастриті і кольках, захворюваннях підшлункової залози і печінки.

Користь огірків

Огірок – самий водянистий овоч на світі, відсоток вмісту води в ньому досягає 96 і тому він вважається кращим продуктом для втамування спраги, відновлення водного балансу організму Еко-чистою рідиною.

Незважаючи на високий вміст клітковини, ці плоди легко засвоюються, на них можна проводити розвантажувальні дні. Тим більше, що в 100 г продукту міститься всього 15 ккал.

Регулярне вживання даних овочів в невеликих кількостях може обернутися наступними ефектами:

  • поліпшення кольору обличчя;
  • оздоровлення дихальної системи;
  • зміцнення кісткових тканин;
  • нормалізація серцевого ритму;
  • поліпшення складу крові;
  • прискорення передачі нервових імпульсів.

Шкода і протипоказання

Огірки в будь-якому вигляді не рекомендуються годуючим жінкам, так як вважається, що вони здатні викликати розлад животика у немовляти. Не варто їсти овоч при ентероколіті і захворюваннях нирок.

А ось якоїсь особливої здатності вбирати нітрати з навколишнього середовища, у цього овоча, всупереч поширеному міфу, немає.

Як вибрати і зберігати

Огірки хороші тим, що їстівні зі стадії молочної зрілості, так що купити їх незрілими просто неможливо. А ось перестиглі жовтуваті і полежали до м’якості огірки можуть принести шкоду здоров’ю. У них немає ні краплі користі, вони грубі на смак і до того ж можуть спровокувати розлад шлунка.

Зберегти свіжість плодів можна декількома способами:

  • у прохолоді, обернувши вологою тканиною і в міру висихання обприскуючи її;
  • у відкритому контейнері і темному приміщенні при температурі +10…15 ° C;
  • у спеціальному відділенні холодильника, бажано оснащеному УФ-лампою.

А ось заморозку ці овочі не переносять, можливо, через те що в їх клітинах так багато води.

Як правильно їсти

На основі огіркового соку готують безліч літніх коктейлів і дієтичних смузі.

Плоди можна їсти свіжими в складі безлічі салатів і холодних закусок, включаючи сендвічі.

Ці овочі гармонують з усіма видами риби і м’яса, відтіняють нотками справді літньої свіжості страви смажені на грилі або у фритюрі.

Огірки-продукт універсальний, який можна подрібнивши вводити перед подачею в багато другі страви нарівні з рубаною зеленню.

Що можна приготувати: рецепти

Можливо це дивно, але при грамотному підході ці овочі підходять для гасіння не менше, ніж кабачки. 

Огірки тушковані

Для апетитного страви потрібно:

  • 500 г огірків;
  • 100 г ріпчастої цибулі;
  • 180 г сметани;
  • 50 мл вершків;
  • 2 ст. л. борошна;
  • маслинове масло;
  • 2 зубчики часнику;
  • зелень кропу свіжа;
  • щіпка куркуми;
  • щіпка чорного і білого перцю;
  • солі.

Приготування включає наступні кроки:

  • Огірки очистити і нарізати кружальцями, цибулю — півкільцями, зелень порубати, часник пропустити через прес.
  • Обсмажити цибулю до золотистого кольору на олії, викласти огірки і на малому вогні потримати 6-8 хвилин.
  • В окремому посуді розжарити ще трохи олії і обсмажити борошно з куркумою, влити вершки, додати сметану, часник, знизити вогонь і все розмішати.
  • Залити огірки з цибулею сумішшю, посолити і поперчити за смаком.
  • Накрити посуд кришкою і витримати на мінімальному вогні 10-15 хвилин.
  • Овоч є важливим елементом багатьох весняних та літніх салатів. Наприклад, його можна чудово і швидко приготувати з редискою. 

    Салат весняний

    Для цієї страви знадобиться:

    • 300 г огірків;
    • 200 г редису;
    • 1 ч. л. соєвого соусу;
    • 100 г розсипчастого сиру;
    • зелень петрушки свіжа;
    • 2 ч. л. меду;
    • 1 ч. л. зерен кунжуту;
    • 4 ст. л. олії соняшникової не рафінованої;
    • солі. 

    Процес приготування виглядає таким чином:

  • Овочі нарізати тонкими, напівпрозорими кружечками.
  • Зелень дрібно порубати.
  • З’єднати масло, мед, соєвий соус і сіль.
  • Перемішати овочі зелень і заправку.
  • Подавати, посипавши поверх салату кунжут.