Незважаючи на те, що огірки належать до найдавніших окультуреним овочам, люди постійно задавалися питанням — А чи не шкідливі вони? Історики насилу можуть пояснити таку підозрілість до цих плодів, але на щастя, сучасна ботаніка і дієтологія нарешті все роз’яснили досить чітко і зрозуміло.
Види огірків
Рослина було так давно одомашнено, що в дикій природі вже не знайти плодів їстівних, схожих на городньо-фермерські овочі. Культуру прийнято ділити на 2 групи (які сумарно об’єднують близько 10 тисяч сортів):
- Горбистий. Можуть бути практично без опушення або з частими волосками (шипиками).
- Гладкоплідні. Відрізняються великим розміром і меншою кількістю насіння.
Чим відрізняються солоні від маринованих
У розсолі солоних, як правило, є, крім води, тільки сіль і буквально пара добавок. Тоді як мариновані відрізняються різноманітністю спецій, прянощів, зелені і часто рецептура їх приготування передбачає додавання оцту.
Є різниця і за смаковими якостями. Перші овочі мають простий солоний смак, а другі — пікантний солодкуватий.
Користь і шкода солоних і маринованих огірків
Ці соління допомагають при токсикозі вагітних і простий нудоті, лікують знижену кислотність шлункового соку, а також відмінно збуджують апетит.
Однак, дієтологи вважають, що такі огірки можуть принести шкоду здоров’ю через насиченості сіллю, денну норму споживання якої з такими продуктами на столі легко перевищити багаторазово. А це загрожує набряками, порушеннями роботи серця і гіпертонією.
Мариновані мають власний список теоретичного шкоди і зокрема, їх не варто їсти при гастриті і кольках, захворюваннях підшлункової залози і печінки.
Користь огірків
Огірок – самий водянистий овоч на світі, відсоток вмісту води в ньому досягає 96 і тому він вважається кращим продуктом для втамування спраги, відновлення водного балансу організму Еко-чистою рідиною.
Незважаючи на високий вміст клітковини, ці плоди легко засвоюються, на них можна проводити розвантажувальні дні. Тим більше, що в 100 г продукту міститься всього 15 ккал.
Регулярне вживання даних овочів в невеликих кількостях може обернутися наступними ефектами:
- поліпшення кольору обличчя;
- оздоровлення дихальної системи;
- зміцнення кісткових тканин;
- нормалізація серцевого ритму;
- поліпшення складу крові;
- прискорення передачі нервових імпульсів.
Шкода і протипоказання
Огірки в будь-якому вигляді не рекомендуються годуючим жінкам, так як вважається, що вони здатні викликати розлад животика у немовляти. Не варто їсти овоч при ентероколіті і захворюваннях нирок.
А ось якоїсь особливої здатності вбирати нітрати з навколишнього середовища, у цього овоча, всупереч поширеному міфу, немає.
Як вибрати і зберігати
Огірки хороші тим, що їстівні зі стадії молочної зрілості, так що купити їх незрілими просто неможливо. А ось перестиглі жовтуваті і полежали до м’якості огірки можуть принести шкоду здоров’ю. У них немає ні краплі користі, вони грубі на смак і до того ж можуть спровокувати розлад шлунка.
Зберегти свіжість плодів можна декількома способами:
- у прохолоді, обернувши вологою тканиною і в міру висихання обприскуючи її;
- у відкритому контейнері і темному приміщенні при температурі +10…15 ° C;
- у спеціальному відділенні холодильника, бажано оснащеному УФ-лампою.
А ось заморозку ці овочі не переносять, можливо, через те що в їх клітинах так багато води.
Як правильно їсти
На основі огіркового соку готують безліч літніх коктейлів і дієтичних смузі.
Плоди можна їсти свіжими в складі безлічі салатів і холодних закусок, включаючи сендвічі.
Ці овочі гармонують з усіма видами риби і м’яса, відтіняють нотками справді літньої свіжості страви смажені на грилі або у фритюрі.
Огірки-продукт універсальний, який можна подрібнивши вводити перед подачею в багато другі страви нарівні з рубаною зеленню.
Що можна приготувати: рецепти
Можливо це дивно, але при грамотному підході ці овочі підходять для гасіння не менше, ніж кабачки.
Огірки тушковані
Для апетитного страви потрібно:
- 500 г огірків;
- 100 г ріпчастої цибулі;
- 180 г сметани;
- 50 мл вершків;
- 2 ст. л. борошна;
- маслинове масло;
- 2 зубчики часнику;
- зелень кропу свіжа;
- щіпка куркуми;
- щіпка чорного і білого перцю;
- солі.
Приготування включає наступні кроки:
Овоч є важливим елементом багатьох весняних та літніх салатів. Наприклад, його можна чудово і швидко приготувати з редискою.
Салат весняний
Для цієї страви знадобиться:
- 300 г огірків;
- 200 г редису;
- 1 ч. л. соєвого соусу;
- 100 г розсипчастого сиру;
- зелень петрушки свіжа;
- 2 ч. л. меду;
- 1 ч. л. зерен кунжуту;
- 4 ст. л. олії соняшникової не рафінованої;
- солі.
Процес приготування виглядає таким чином: