Мозок-це орган, який працює навіть уві сні. Саме тому важливо підтримувати його стабільну роботу. Потрібен правильний режим праці і відпочинку, збалансоване харчування, свіже повітря. Що говорить про брак вітамінів і мінералів для мозку, які продукти згубно на нього впливають? Про це далі.
Симптоми нестачі вітамінів і мінералів
Проблеми роботи мозку найчастіше пов’язані з нестачею наступних вітамінів і мінералів:
- Вітамінів групи В (В1, В2, В12, В9, В6, В5);
- Вітаміну З, Е і Д;
- Вітаміну Р;
- Холіну;
- Біотин;
- Пантотенової кислоти;
- Магній;
- Залоза;
- Йод;
- Селен;
- Лютеїн.
Про їх нестачі говорять наступні симптоми:
- Постійна втома;
- Ламкість нігтів, волосся, лущення на шкірі;
- Депресія;
- Апатія;
- Болі в суглобах;
- Дратівливість;
- Порушення пам’яті;
- Болі в серці;
- Головний біль;
- Поколювання кінцівок;
- Тривожність;
- Складність концентрації уваги;
- Запаморочення;
- Порушення зору і слуху;
- Часті застуди;
- Втрата апетиту.
Продукти, які виснажують мозок
Далеко не всі продукти позитивно впливають на роботу мозку і пам’ять. Нутриціологи рекомендують при перших симптомах нестачі вітамінів і мінералів виключити продукти з:
- Трансжирами. Вони погано впливають не тільки на мозок, але і на серце, кровотворення, судини. Можна вживати не більше 2 м трансжирів в день. Велика їх кількість міститься в рослинному і вершковому маслі, ковбасі, сосисках, фастфуді, маргарині.
- Швидкі вуглеводи. Їх також називають легкозасвоюваними. Головна особливість в тому, що вони дають сильний стрибок цукру в крові, який викликає слабкість, швидке стомлення. В такому стані складно здійснювати мозкову активність. Крім цього, швидкі вуглеводи призводять до ожиріння і підвищеного артеріального тиску. До легких вуглеводів можна віднести: алкоголь, солодкі газовані напої, шоколад, цукерки, мед, соки, білий рис, випічку.
- Соління. Вони сприяють підвищенню артеріального тиску, яке негативно впливає на циркуляцію крові в області голови. Бажано відмовитися від консервованих овочів, грибів, виключити з раціону сосиски і ковбасу.
- Ароматизатори та барвники. Як правило, вони мають велику кількість токсинів, які негативно позначаються на пам’яті і мозкової діяльності людини. У великій кількості вони є в газованих напоях, льодяниках, цукерках.
Продукти для роботи мозку і пам’яті
Для поліпшення освіти нейронних зв’язків рекомендується включити в раціон наступні продукти:
- Жирну рибу. Вона багата полінасиченими жирними кислотами Омега-3. Корисними будуть скумбрія, лососеві види риб, тунець, оселедець.
- Волоські горіхи, насіння, оливкова олія. Ці продукти також багаті вмістом Омега-3.
- Шоколад. Краще віддати перевагу чорному. У ньому багато магнію, необхідного для роботи нервової системи.
- Овочі. Вони роблять позитивний вплив на розумову діяльність. Включіть в свій раціон цибулю, зелень, помідори, часник, селера, шпинат.
- Яблуко. Вони зміцнюють стінки судин, очищають їх.
- Ягода. Сприяють швидкому запам’ятовуванню. Позитивно на роботу мозку впливає чорниця, смородина, суниця, полуниця, журавлина.
- Цитрусові. Особливо багаті вітаміном з апельсини і лимони. Аскорбінова кислота допомагає обробляти інформацію і краще її сприймати.
- Банан. Продукт, багатий вітамінами групи В. банани вважаються» паливом ” для розуму. Рекомендується брати фрукт в якості корисного перекусу на роботу.
- Морква. Уповільнює старіння мозку, покращує концентрацію уваги, самопочуття.
- Ківі. Потужний антиоксидант, позитивно впливає на розумову діяльність.