Які вітаміни потрібні нашому мозку?

Мозок-це орган, який працює навіть уві сні. Саме тому важливо підтримувати його стабільну роботу. Потрібен правильний режим праці і відпочинку, збалансоване харчування, свіже повітря. Що говорить про брак вітамінів і мінералів для мозку, які продукти згубно на нього впливають? Про це далі.


                                    Какие витамины нужны нашему мозгу?

Симптоми нестачі вітамінів і мінералів

Проблеми роботи мозку найчастіше пов’язані з нестачею наступних вітамінів і мінералів:

  • Вітамінів групи В (В1, В2, В12, В9, В6, В5);
  • Вітаміну З, Е і Д;
  • Вітаміну Р;
  • Холіну;
  • Біотин;
  • Пантотенової кислоти;
  • Магній;
  • Залоза;
  • Йод;
  • Селен;
  • Лютеїн.

Про їх нестачі говорять наступні симптоми:

  • Постійна втома;
  • Ламкість нігтів, волосся, лущення на шкірі;
  • Депресія;
  • Апатія;
  • Болі в суглобах;
  • Дратівливість;
  • Порушення пам’яті;
  • Болі в серці;
  • Головний біль;
  • Поколювання кінцівок;
  • Тривожність;
  • Складність концентрації уваги;
  • Запаморочення;
  • Порушення зору і слуху;
  • Часті застуди;
  • Втрата апетиту.

Продукти, які виснажують мозок

Далеко не всі продукти позитивно впливають на роботу мозку і пам’ять. Нутриціологи рекомендують при перших симптомах нестачі вітамінів і мінералів виключити продукти з:

  • Трансжирами. Вони погано впливають не тільки на мозок, але і на серце, кровотворення, судини. Можна вживати не більше 2 м трансжирів в день. Велика їх кількість міститься в рослинному і вершковому маслі, ковбасі, сосисках, фастфуді, маргарині.
  • Швидкі вуглеводи. Їх також називають легкозасвоюваними. Головна особливість в тому, що вони дають сильний стрибок цукру в крові, який викликає слабкість, швидке стомлення. В такому стані складно здійснювати мозкову активність. Крім цього, швидкі вуглеводи призводять до ожиріння і підвищеного артеріального тиску. До легких вуглеводів можна віднести: алкоголь, солодкі газовані напої, шоколад, цукерки, мед, соки, білий рис, випічку.
  • Соління. Вони сприяють підвищенню артеріального тиску, яке негативно впливає на циркуляцію крові в області голови. Бажано відмовитися від консервованих овочів, грибів, виключити з раціону сосиски і ковбасу.
  • Ароматизатори та барвники. Як правило, вони мають велику кількість токсинів, які негативно позначаються на пам’яті і мозкової діяльності людини. У великій кількості вони є в газованих напоях, льодяниках, цукерках.

Продукти для роботи мозку і пам’яті

Для поліпшення освіти нейронних зв’язків рекомендується включити в раціон наступні продукти:

  • Жирну рибу. Вона багата полінасиченими жирними кислотами Омега-3. Корисними будуть скумбрія, лососеві види риб, тунець, оселедець.
  • Волоські горіхи, насіння, оливкова олія. Ці продукти також багаті вмістом Омега-3.
  • Шоколад. Краще віддати перевагу чорному. У ньому багато магнію, необхідного для роботи нервової системи.
  • Овочі. Вони роблять позитивний вплив на розумову діяльність. Включіть в свій раціон цибулю, зелень, помідори, часник, селера, шпинат.
  • Яблуко. Вони зміцнюють стінки судин, очищають їх.
  • Ягода. Сприяють швидкому запам’ятовуванню. Позитивно на роботу мозку впливає чорниця, смородина, суниця, полуниця, журавлина.
  • Цитрусові. Особливо багаті вітаміном з апельсини і лимони. Аскорбінова кислота допомагає обробляти інформацію і краще її сприймати.
  • Банан. Продукт, багатий вітамінами групи В. банани вважаються» паливом ” для розуму. Рекомендується брати фрукт в якості корисного перекусу на роботу.
  • Морква. Уповільнює старіння мозку, покращує концентрацію уваги, самопочуття.
  • Ківі. Потужний антиоксидант, позитивно впливає на розумову діяльність.