Як харчуватися при гастриті

Спеціальне харчування при патологіях шлунково-кишкового тракту – обов’язкова умова терапії. Якщо хворий не дотримується дієти під час хвороби, то медикаментозне лікування не принесе очікуваного ефекту. Поради досвідчених гастроентерологів допоможуть організувати лікувальне харчування під час загострення і ремісії гастриту.


                                    Как питаться при гастрите

Лікувальне харчування при гастриті

Гастрит-захворювання, викликане запаленням слизового епітелію шлунка. Лікувальна дієта при хворобі має визначальне значення. Загальні рекомендації щодо складання раціону хворих з діагнозом “гастрит” такі:

  • Приймати їжу необхідно дрібно. Оптимальний режим – 5-6 разів на день.
  • Порції повинні бути помірними за кількістю.
  • Не допустимі перекушування, їжа всухом’ятку. Потрібно ретельно пережовувати їжу.
  • Виключаються жирні, гострі, смажені, мариновані страви. Не допустимі грубоволокнисті продукти, газовані напої і алкоголь.
  • Віддається перевага вареної, тушкованої і приготовленої на пару їжі, рідким або напіврідким страв.
  • Виключається вживання занадто гарячої або холодної їжі. Оптимальна температура страв 40-50 градусів.
  • Меню при загостренні гастриту з підвищеною кислотністю

    Гострий гастрит виникає на тлі зміни раціону і режиму харчування. У першу добу прояви хвороби організм реагує на больові відчуття за допомогою зниження апетиту. Фахівці радять в період загострення пити більше теплої рідини-води і неміцного чаю. Через 2-3 доби хворому призначається дієта.

    Стіл № 1 включає:

    • молочні та круп’яні супи;
    • суфле з риби або нежирних сортів м’яса (курки, індички, телятини);
    • картопляне, кабачкове пюре;
    • злегка підсушений білий хліб;
    • вершкове і рослинне масло в мінімальній кількості;
    • киселі, чай і ягідно-трав’яні відвари без вираженої кислоти (шипшина, звіробій, ромашка та ін.) Допустимо додати в питво мед.

    При приготуванні їжі необхідно зменшити споживання солі і повністю відмовитися від спецій.  Страви не повинні надавати подразнюючу дію на слизову оболонку шлунка.

    Харчування при гастриті з підвищеною кислотністю при ремісії

    При хронічній формі гастриту з високим рівнем кислотності важливо витримувати щадний харчовий раціон, не допускаючи споживання страв, які можуть спровокувати загострення симптомів хвороби. 

    Загальні цілі спеціального харчування при хронічному гастриті з підвищеною кислотністю полягають в наступному:

    • усунення факторів роздратування шлунка;
    • нормалізація секреторної функції шлунково-кишкового тракту;
    • забезпечення організму збалансованим, повноцінним харчуванням.

    У раціоні бажано присутність продуктів, що знижують кислотність шлункового соку (молока, вершків, геркулесової каші, вівсяного киселю). Для нормалізації мікрофлори шлунка і кишечника рекомендуються страви з брокколі.

    Особливості харчування при гастриті зі зниженою кислотністю

    Вироблення шлунком недостатньої кількості соляної кислоти-причина виникнення гастриту зі зниженою кислотністю. Нестача виділяється кислоти призводить до нетравлення шлунка, неповного засвоєння поживних речовин. В результаті цього виникає дефіцит корисних і поживних речовин, що несприятливо впливає на загальний стан організму.

    Мета терапії при даному типі гастриту полягає в тому, щоб стимулювати вироблення кислоти, прискорити проходження їжі через шлунково-кишковий тракт.

    Лікувальне харчування при зниженій кислотності досить різноманітно, а обмеження незначні. Хворому призначається стіл 1Б, що включає:

    • рибу і пісне м’ясо;
    • нежирні бульйони та супи;
    • розварені каші;
    • яйце;
    • овочі, фрукти, соки;
    • кисломолочні продукти (сир, кефір).

    Під забороною жирна, копчена їжа, консерви, здоба, кремові торти і плодовоовочеві культури, що викликають бродіння і підвищений метеоризм (боби, горох, виноград, білокачанна капуста, редис). Так як незбиране молоко знижує кислотність, продукт краще не вживати, але можна додавати в каші.

    Лікувальне харчування в поєднанні з медикаментозною терапією направлено на поступове усунення симптомів гастриту. Розумна дієта, дотримувана в період стійкої ремісії, сприяє відновленню функції підшлункової залози і поліпшенню травлення.

    Пацієнтам з хронічним гастритом при виникненні факторів, що провокують психічне напруження (іспити, перевантаження на роботі, відрядження та ін.), доцільно завчасно перейти на дієтичне харчування, щоб не допустити загострення хвороби.