У яких продуктів високий вміст холестерину

Стежити за станом здоров’я і рівнем холестерину необхідно не тільки в зрілому віці. Атеросклероз все частіше проявляється у молодих людей, ледь досягли 30 років. Малорухливий спосіб життя, неправильне харчування, шкідливі звички, стресові ситуації, провокують розвиток серцево-судинних захворювань. Призводять до набору надлишкової маси тіла. Яку ж роль відіграє холестерин в підтримці правильного функціонування організму? Про це більш детально в нашому матеріалі.


                                    У каких продуктов высокое содержание холестерина

Значення холестерину

Це органічна жироподібна речовина, яка відноситься до класу незамінних ліпідів. Виробляється в мембранах клітин всіх живих організмів. Підвищена концентрація є в печінці. Необхідно для синтезу більшості гормонів, ферментів і вітаміну групи D. у поєднанні з білками, кислотами, солями, утворює різні комплекси хімічних сполук.

Розділяється на два види:

  • ліпопротеїни низької щільності (так званий “поганий”, скорочено ЛПНЩ);
  • ліпопротеїни високої щільності (»хороший ” ЛПВЩ).

Перший транспортує речовину з печінки в інші внутрішні органи. Шкідливим стає, тільки якщо виникає гіперхолестеринемія, перевищення допустимого рівня концентрації в крові. Ліпопротеїни високої щільності переносять холестерин з тканин, назад в клітини печінки. Вже там починається процес розщеплення молекул. Після завершення залишки виводяться з організму разом з жовчю.

Продукти з підвищеним вмістом холестерину

  • У жовтках курячих яєць містяться ліпопротеїни низької щільності. Практично не здатні надавати негативного впливу, врівноважуються лецитином. Згідно з дослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров’я, звичайній середньостатистичній людині, щоб не спровокувати коливань рівня холестерину, дозволено з’їдати 10 яєць на тиждень.
  • Риба виробляє ліпопротеїни високої щільності. Концентрація зашкалює в мойві і філе коропа. При помірному вживанні нічого погано не станеться. Насичена вітамінами, мінеральними речовинами, корисними амінокислотами. Тому обов’язково має бути присутня в раціоні.
  • Креветки поєднують в собі холестерин відразу двох видів. Примітно, що в 100 грамах відварених дарів моря міститься добова норма, рівна 150 мг.збагачені білком, йодом, магнієм і цинком. Здоровим людям можна вживати до двох порцій на тиждень. Однак повністю виключаються з меню тих, хто страждає від підвищеного рівня ЛПНЩ.
  • Одна пачка вершкового масла містить до 190 мг холестерину. Отримати добову норму легко, досить з’їсти солодке кремове тістечко. Природно помірна кількість не зашкодить здоров’ю, навіть поліпшить станом нігтьових пластин і структуру волосся.
  • Жирний сир синтезує ЛПНЩ. У 100 грамах налічується 120 мг.у м’яких, трохи менше, 70 мг. тверді сорти також характеризуються підвищеним вмістом білків, молочного жиру, мінералів. Рекомендовані дієтологами: адигейський сир, бринза і моцарелла. Регулярне вживання допоможе відрегулювати рівень холестерину в крові. Виготовляється шляхом змішування молоко овець і корів. Таким чином у продуктів формується унікальний вітамінно-мінеральний комплекс.
  • Чорна, червона і жовта ікра риб містить 100 мг речовини. Насичена жирними кислотами Омега-3, Омега-6. Виробляє лецитин, який нейтралізують холестерин. Втім, захоплюватися вживанням не варто. Під час засолювання застосовуються рослинні масла, велика кількість солі і хімічні добавки для продовження терміну зберігання.
  • У жирних шматочках свинини присутній ЛПНЩ. Тому для приготування страв слід вибирати вирізку, карбонад або лопатку. Замість смаження, використовувати альтернативні методи термічної обробки. Запікання в духовій шафі, відварювання. Відмовлятися від продуктів з холестерином тваринного походження шкідливо для здоров’я.
  • У хімічному складі вершків присутній ЛПНЩ. Продукт жирністю до 20%, поставляє в людський організм 70 мг речовини. Вживати в якості самостійного напою не рекомендується. Краще змішувати з кавою або соусами.
  • Як харчуватися, щоб бути здоровим

  • Скоротити споживання солодких борошняних виробів. Намагатися уникати напівфабрикатів, снеків і газованих напоїв.
  • Ввести в щоденне меню страви з сирих, свіжих овочів, фруктів. Організму необхідна клітковина.
  • Пити вітамінний комплекс з Омега-3. Є морепродукти, морську рибу.
  • Випивати 1.5 літра мінеральної води на добу.
  • Перелік продуктів, що сприяють зниженню гіперхолестерину

    • капуста;
    • морська риба;
    • маслинове масло;
    • кукурудзяна та бавовняна олії;
    • мікрозелень ЗЕРНОВИХ культур;
    • насіння льону і кунжуту;
    • фісташки, кедрові горіхи;
    • рисові, вівсяні та пшеничні висівки;
    • авокадо;
    • боби і продукти на основі сої;
    • сік журавлини;
    • малина, брусниця, чорниця, чорноплідна горобина;
    • полуниця, калина і кизил;
    • червоний виноград, ожина, гранат;
    • буряк, баклажани;
    • натуральний йогурт;
    • кукурудзяна і перлова крупи.