Не нашкодь: для кого небезпечна червона ікра

Червона ікра-всенародно улюблений делікатес, прикраса будь-якого святкового столу. Важко уявити собі новорічне торжество без цих ласощів. Однак частування це не тільки смачне, але і небезпечне для деяких людей. То кому слід триматися подалі від цього продукту?


                                    Не навреди: для кого опасна красная икра

Алергік

Червона ікра іноді викликає алергічні реакції. Гіперчутливість до неї-явище рідкісне, але часом небезпечне для життя. Навіть маленька тарталетка, за словами дієтологів, може сильно нашкодити здоров’ю і привести до набряку слизової оболонки гортані, рота, гіпотонії, хрипів і болів в животі. Зафіксовані також випадки анафілатичного шоку після вживання цього продукту, а цей стан смертельно небезпечно.

Медики часто відзначають випадки перехресної алергії: якщо ви чутливі до Червоної ікрі від риби одного виду, ймовірно, у вас викличе роздратування і ікра інших мешканців водойм.

Негативна реакція на страву часто виникає і у спочатку здорових людей, які поглинають його в надмірних кількостях.

Гіпертонік

Людям з підвищеним тиском зловживати делікатесом не рекомендується, щоб не погіршити ситуацію. Щоденне вживання столової ложки червоної ікри збільшить сольове навантаження на організм, спровокує затримку рідини, набряки, що негативно позначиться на самопочутті.

Люди із зайвою вагою

Страждаючим від ожиріння делікатес теж протипоказаний. Бутерброд з білого хліба з маслом і ікрою – ворог стрункої фігури.

Пацієнти із захворюваннями нирок

У цьому випадку» дари риб ” під суворою забороною, оскільки вони затримують обмін рідин.

При цукровому діабеті другого типу пригощатися цим продуктом теж не слід.

Якщо підвищений холестерин

У такій ситуації рекомендована доза – столова ложка, тобто 10 г, на добу, не більше. Незважаючи на те, що холестерин в ікрі компенсований Омега-3 жирними кислотами і лецитином, він небезпечний для людей з вираженим атеросклерозом і надлишком холестерину в крові.

Як правильно накрити на стіл

Наближається Новий рік, а значить, широке застілля. Проаналізуйте святкове меню. Якщо воно включає в себе червону ікру, обмежте кількість солоних страв. Їх можна замінити овочевими салатами, фруктами, легкими закусками, сиром.

Важливо! Найбільша кількість холестерину і солі – в продукті лососевих риб.

Користь ікри

Безумовно, страва приносить і користь. Продукт насичений мікро -, макроелементами, вітамінами, Омега-3 – жирними кислотами, незамінними для імунітету.

Вітамін А сприяє роботі мозку, покращує зір, заспокоює нерви. D зміцнює кістки і піднімає настрій, а E покращує стан волосся і шкіри, позитивно впливає на дітородні органи.

Як не купити підробку

Справжня ікра:

  • прозорий;
  • без праці лопається;
  • розсипчастий;
  • без слизу, білястого нальоту або пінки;
  • з ненав’язливим запахом.

Киньте ікринку в окріп: якщо вона розчиниться, значить, ви придбали підробку.

Купуйте частування в скляній або жерстяній тарі і не економте на здоров’ї!