Якими властивостями володіє полуниця?

Ще в Стародавньому Римі полуницю називали “королевою ягід”. Сьогодні вона є однією з найпопулярніших на світі і добре відома не тільки чудовими смаковими якостями, але і цінністю для організму людини.


                                    Какими свойствами обладает клубника?

Чим відрізняється полуниця від суниці

З ботанічної точки зору полуниця є прямим нащадком окультуреної суниці. У світі налічується близько 20 тисяч сортів і гібридів полуниці (в тому числі з іншими ягодами) і майже всі вони відрізняються від дикої суниці наступними рисами:

  • більш стабільне і тривале плодоношення;
  • більшу вагу і розмір кожної ягоди;
  • висока врожайність;
  • різноманітність форм для сортів і однорідність форми ягід для одного сорту.

Крім того, лісова суниця завжди перевершує культурну по ароматності.

Склад і користь

У 100 г цієї ягоди міститься 41 ккал і легкозасвоювані цукру, майже стовідсотково переробляються в енергію в перші години після її вживання.

Завдяки пектинам і особливо м’якою клітковині, вона сприяє виведенню з організму токсинів, а також профілактиці гастриту. У ній високий вміст вітаміну З, А також калію і фосфору.

Говорячи про те, якими властивостями володіє полуниця, варто відзначити, що вона добре втамовує спрагу в спеку і крім того:

  • стимулює вироблення червоних кров’яних тілець;
  • підвищує стресостійкість;
  • прискорює регенерацію тканин;
  • підвищує засвоюваність кальцію з інших продуктів;
  • нормалізує роботу серцевого м’яза.

Протипоказаннями для вживання цих плодів є наступні захворювання:

  • подагра;
  • цистит;
  • сечокам’яна хвороба.

Як вживати полуницю

Завдяки невеликій калорійності, полуницю цілком можна включати в дієтичне харчування для зниження ваги.

Розкриваючи тему того, якими властивостями володіє полуниця, важливо підкреслити, що вона ідеально підходить для раннього сніданку. Фруктові кислоти з її складу позитивно впливають на роботу підшлункової залози, стимулюючи вироблення травних ферментів. Завдяки яким другий і основний, ситний сніданок з білками і жирами може засвоїтися набагато швидше і більш повноцінно.

Дієтологи вважають нормою вживання 200-300 г цієї ягоди на добу, але в розвантажувальні дні можна з’їдати до 1 кг.

Користь листя і хвостиків полуниці 

У свіжому вигляді листя і хвостики вживати не прийнято — вони просто не смачні. Немає особливого сенсу і залишати їх при приготуванні варення, так як при тривалому варінні в них просто знищуються біологічно активні речовини.

Але з найдавніших часів відомі цілющі властивості хвостиків і листочків цієї рослини в сушеному вигляді. Їх можна додавати в чай — класичний або тільки трав’яний, іноді з додаванням інших ягід і сухофруктів. Вважається, що такий напій:

  • діє як потогінний і жарознижуючий при застуді та грипі;
  • сприяє зміцненню імунітету;
  • лікує хронічні головні болі.

Розповідаючи про те, якими властивостями володіє полуниця, варто додати, що вона належить до тих рідкісних ягодам, які гармонійно поєднуються практично з будь-якими продуктами. Вона сприяє кращій засвоюваності яєць, сирів і кисломолочних продуктів, а також прискорює розщеплення м’ясних жирів. Єдиним винятком є солоні і мариновані овочі, в поєднанні з якими ця ягода стимулює процеси бродіння в шлунково-кишковому тракті людини.

Симптоми алергії

Тим, хто пробує полуницю вперше в житті, рекомендується з’їдати для початку буквально одну-дві ягоди. Справа в тому, що нарівні з ананасами, вишнею і манго, вона відноситься до плодів, на які у людини найчастіше виникає алергія.

Її симптоми можуть бути більш-менш вираженими в залежності від індивідуальної схильності і зокрема, можуть виражатися як:

  • порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, які проявляються як гастрит, коліт, діарея;
  • шкірні висипання;
  • порушень функцій дихальної системи, наприклад, риніт.

Також варто додати, що слабко виражені симптоми алергії можуть з’явитися навіть у людини нормально сприймає в разі переїдання.

Тимчасова алергія може спостерігатися у жінок в період вагітності і у мандрівників обох статей в перші дні акліматизації на новому місці в тропічних широтах.

Як вибрати і зберігати

Свіжу полуницю легко дізнатися по яскраво-зеленим плодоніжок, а ось листочки можуть бути трохи млявими і коричневими, це часто говорить лише про те, що перед збором врожаю ягоду мало поливали.

Непридатні в їжу ягоди з ознаками гниття, навіть мінімальними. Не варто їх вживати, навіть зрізавши зіпсовані ділянки. Визначити якість цієї ягоди легко глянувши на дно лотка або ящика, в якому вона зберігається. Якщо на дні сік і сліди цвілі, значить, партія вже почала псується і навіть верхні шари плодів вже «заражені».

Свіжі ягоди зберігають в холодильнику, попередньо не Промивання, в розкритому поліетиленовому пакеті або пластиковому контейнері з перфорованою кришкою.

Що можна приготувати: рецепти 

Полуниця в свіжому і замороженому вигляді володіє рівними смаковими якостями і чудово підходить для приготування солодких страв, наприклад, пирогів.

Італійська ягідна шарлотка

Для приготування знадобиться:

  • 200 г пшеничного борошна;
  • 200 г цукру;
  • 4 яйця;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • жменя волоських горіхів;
  • 300 г полуниці;
  • 2 ч. л. розпушувача;
  • 2 ч.л. ванільного цукру.

Подрібнені волоські горіхи можна сміливо замінювати на подрібнений дрібно фундук.

Процес приготування виглядає так:

  • Яйця розтерти з цукром і сіллю.
  • Засипати борошно з розпушувачем і замісити тісто.
  • Додати горіхи і ретельно перемішати.
  • Форму діаметром 26 см змастити маслом.
  • Вилити в форму половину тіста, розподілити ягоди і залити тісто, що залишилося.
  • Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 30-35 хвилин.
  • Подавати теплим зі збитими з цукровою пудрою вершками жирністю від 35%.
  • І звичайно, полуницю завжди можна перетворити в незвичайне варення.

    Варення з ревенем

    Щоб продукт зберігався довго, для нього слід вибирати зрілі, але не переспілі ягоди. 

    Для приготування солодких консервів потрібно:

    • 500 г полуниці;
    • 500 г ревеню.
    • 600 г цукру;
    • 0,5 лимона.

    Процес приготування включає такі кроки:

  • Ревінь нарізати, перемішати з цукром і відставити на 2-3 години.
  • Перемістити ревінь з цукровим сиропом в товстостінну каструлю, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 10 хвилин.
  • У ягід видалити плодоніжки і нарізати.
  • Викласти плоди до ревеню і відрахувати ще 20 хвилин до варіння.
  • За 2-3 хвилини до готовності влити лимонний сік, все перемішати.
  • Закатати варення в банки.