Смузі: міфи та факти про користь для здоров’я

Протягом останніх років для багатьох закріпилася установка, що смузі – це зручно, смачно і корисно. Люди готують цей напій вдома, замовляють в кафе і ресторанах. І майже всі щиро впевнені, що це дозволяє їм дотримуватися хоча б в деяких аспектах здорового способу життя. Правда це або ж оману дізнаємося в цьому матеріалі.


                                    Смузи: мифы и факты о пользе для здоровья

Прийнято вважати, що смузі придумали в Бразилії, після чого напій знайшов свою популярність в Каліфорнії і вже далі став завойовувати світ. Спочатку до його складу входили тільки подрібнені овочі, фрукти, зелень, але сьогодні в напій також додають:

  • газовану воду;
  • молоко або вершки;
  • морозиво;
  • йогурт;
  • сир і м’який сир;
  • яйце;
  • протеїновий порошок для підвищення харчової цінності і т. д.

Крім того, багато підприємств харчової промисловості прийняли рішення запустити в продукт масове виробництво смузі. І вже цей варіант міг “похвалитися” далеко не найкориснішим складом:

  • цукор;
  • сироп;
  • віддушки;
  • загусник;
  • стабілізатор;
  • барвник;
  • консервант.

Таким чином, всі запевнення про безперечну користь смузі – міф. Сьогодні можна знайти продукти, які мають в своєму складі досить шкідливі компоненти. При цьому не можна звинувачувати тільки компанії, адже якщо людина сама при приготуванні страви вирішив додати морозиво «для смаку», то він повинен віддавати собі звіт, що мова про корисне харчування вже не йде.

У той же час не можна заперечувати, що смузі, приготований без зайвих інгредієнтів, позитивно вплине на організм. Так, людина зможе отримати відсутню кількість вітамінів, антиоксидантів, мінеральних речовин і клітковини. Для цього буде достатньо пари порцій смузі в тиждень.

Снідати смузі значно краще, ніж повністю ігнорувати перший прийом їжі. Але і в цьому випадку варто відповідально підійти до вибору інгредієнтів. Наприклад, ранковий стакан смузі на основі сиру, з додаванням жмені вівсянки і декількох свіжих фруктів дозволить організму плідно функціонувати до самого обіду.

І все ж важливо розуміти зрівнятися за цінністю і поживності з цільними овочами і фруктами не може жодне блюдо. Також важливо враховувати, що м’яка їжа не дає достатнього навантаження органам травлення, а це стає причиною запорів.

Далі варто викрити ще один міф: смузі корисні далеко не всім. Справа в тому, що люди мають проблеми з травною системою, можуть зіткнутися зі здуттям живота, метеоризмом при вживанні смузі на голодний шлунок. А якщо у людини був діагностований цукровий діабет, то смуси взагалі повинно знаходитися в списку заборонених продуктів.

Ще один міф щодо безмежної користі смузі полягає в тому, що часте вживання фруктових і овочевих сумішей може негативно впливати на стан зубної емалі. У напої присутня велика кількість кислот, які і позначаються на емалі. З цієї причини пити смузі рекомендується через трубочку, А після ще й прополоскати порожнину рота чистою водою або ополіскувачем.

Схуднути від смузі-сумнівний факт, оскільки він передбачає, що людина точно обчислює калорії та готує напій з філігранною точністю.

Таким чином, смузі як варіант перекусу несе в собі певні позитивні властивості, але не варто вірити всім запевненням про його абсолютну користь.