Якщо застуди та вірусні захворювання – ваші часті супутники, то потрібна допомога імунітету. Найвдаліший час для його зміцнення – літо, коли встигає багато свіжих фруктів, овочів і зелені. Але з них можна приготувати не тільки смачні страви, а й напої. Про найпопулярніші поговоримо далі.
Лимонад
Це класичний напій, який роблять зі свіжих цитрусових фруктів. Він дозволяє підтримати імунітет. Його рекомендується пити в сезон застуд. В апельсинах, лимонах, грейпфрутах велика кількість вітаміну С.термічну обробку проводити не варто, так як продукти будуть втрачати свої корисні властивості. Для приготування лимонаду знадобляться:
- Вода-700 мл;
- Сік яблучний-250 мл;
- Сироп лимона-5 ст. л;
- Лимон-половина.
Лимон порізати, налити сік, сироп і воду, додати цукор або мед. Зберігати в холодильнику до 2 днів.
Імбирний лимонад
Імбир-це продукт, в якому велика кількість вітаміну З, навіть більше, ніж лимоні або апельсині. Також в ньому є гінгерол, який позитивно впливає на стан імунітету. Для приготування знадобляться:
- Вода-900 мл;
- Сироп лимона – 5 ст. л.;
- Лимон-половинка;
- Імбир-корінь приблизно 4-5 см.
Готують такий лимонад також, як і класичний. Але в кінці потрібно потерти в напій корінь імбиру.
Чайний гриб
Відмінно видаляє спрагу і містить багато вітамінів групи В. готується він з наступних продуктів:
- Вода;
- Чай;
- Чайний гриб.
Після ферментації корисний напій можна пити. Також додають для більшої користі в нього імбир або лимон.
Матчу з льодом
Матчу-японський чай, приготований з молодих чайного листя. Їх перетирають в порошок і заварюють. Матчу може бути гарячою і холодною. У класичний напій для додаткової користі можна додати молоко (вівсяне, кокосове, вівсяне) і лід. Використовувати варто саме рослинне молоко.
Чай з шипшини
Шипшина-джерело вітаміну з, його більше, ніж у всіх цитрусових. Не варто заливати плоди окропом, так вони втратять всі свої корисні властивості. Термічна обробка повинна бути мінімальною. Чай готують на паровій бані, приблизно 15-20 хвилин. Після чого напою потрібно настоятися.
Каркаде
Каркаде настійно рекомендують пити під час сезону застуд. Такий чай має велику кількість корисних вітамінів. Він не тільки захищає від вірусів, але і має протизапальну, антиоксидантну дію.
Обліпиховий морс
Обліпиха-корисна ягода, яка точно допоможе зміцнити захисні сили організму. Для приготування морсу знадобляться:
- Вода-1000 мл;
- Ягоди-приблизно 1 стакан;
- Мед або цукор (за смаком).
Всі продукти змішати і залишити на кілька годин.
Морс з журавлини
Напої з журавлини добре освіжають, борються із запаленнями, допомагають протистояти вірусам і бактеріям. Готується він також, як і морс з обліпихи. З’єднайте склянку журавлини, літр води і мед.
Смузі з фруктів і зеленого чаю
У зеленому чаї практично немає вітаміну C, але є галлат епігаллокатехіну. Це речовина, що дозволяє запобігти розмноженню вірусів і бактерій. А якщо в настій додати ще й Цитрусові фрукти, то можна отримати мега-корисний смузі. Бути потрібним:
- Ківі – 1 шт.;
- Яблуко – 1 шт.;
- Лимон – 1 шт.;
- Банан-половина;
- Кориця-половина чайної ложки.
Заварити зелений чай, приблизно 300 мл.за допомогою блендера приготувати пюре з фруктів і змішати з чаєм.
Смузі зі шпинату, огірків і винограду
Шпинат, огірки, виноград – корисні і смачні продукти, з яких можна отримати поживний, Мультивітамінний смузі. Їх потрібно подрібнити і з’єднати разом.