Смачна скумбрія в духовці з цибульним соусом

Смачна скумбрія в духовці стане кулінарним шедевром, якщо грамотно підібрати спеції і прянощі.

На ютубі я знайшла цікавий рецепт, і не могла не здивуватися тому великою кількістю приправ, які використовував кулінар. Однак чоловікам така риба дуже сподобалася. Запікаючи блюдо для подружок, я все-таки трохи зменшила кількість солі, не закладала часник і гіркий перець. Під час приготування варто звернути увагу на присмак соєвого соусу, так як він буває різним: солонуватим або досить насиченим, солодкуватим і з різними добавками.

Інгредієнти

  • заморожена скумбрія — 2 штуки;
  • ріпчаста цибуля (середнього розміру) — 2-3 штуки;
  • лимон (невеликий) — 0,5 штуки;
  • гіркий червоний перець (стручок) — за смаком;
  • приправа для риби (без солі) — 1 чайна ложка;
  • імбир (сухий) — 2 чайні ложки;
  • соєвий соус (в міру солоний) — 3 столові ложки;
  • чорний перець і сіль — за смаком;
  • часник — 2-3 зубки;
  • соняшникова олія (рафінована) — 3 столові ложки.

Смачна скумбрія в духовці: покроковий рецепт

  • Щоб скумбрія, запечена з цибулею, вийшла дивовижною на смак і корисною, її треба ретельно підготувати і замаринувати в цікавому соусі. Рибу бажано розморозити в холодильнику, залишивши на ніч в довгій і глибокій контейнері. Після промити, прибрати зайву вологу рушником. Видалити голову з хвостом і плавцями, тушку звільнити від нутрощів. З внутрішньої сторони обов’язково зачистити від тонкої плівки чорного кольору, так як через неї риба набуває специфічний гіркуватий присмак. Продукт знову промити, витерти рушником.
  • Свіжий лук очистити, дрібно нарізати, пересипати в ємність. Компонент посолити і пом’яти, так як він повинен пустити сік.
  • Скумбрію цілком помістити на дошку, зробити неглибокі надрізи на відстані 3-4 сантиметри (обов’язково з обох сторін). Продукт необхідно посолити, натерти рибної приправою, сухим імбиром і чорним перцем. Спеції ретельно втерти в надрізи, за бажанням пройтися по внутрішній стороні тушки. Рибу помістити на цибульну подушку.
  • Один лимон помити в гарячій воді, ретельно обтерти вафельним рушником, жовту частину шкірки, натерти на тертці з дрібними зубцями. Цедру додати до риби.
  • У контейнер зі скумбрією влити соєвий соус, олію (можна оливкове). Головне, щоб воно було без запаху: інакше рецепт смачної скумбрії вашим гостям може не сподобатися.
  • Зубки часнику видавити з допомогою кулінарного девайса або дрібно натерти. Лимон з зусиллям покатати по поверхні столу, перерізати на дві частини, в блюдце видавити сік з однієї половинки цитруса. Обов’язково прибрати кісточки, влити в скумбрію з соєвим соусом і цибулею. Для любителів солоної їжі: можна додати ще трохи спецій.
  • Всі компоненти контейнера ретельно перемішати, щоб скумбрія добре просочилася пряними компонентами. Накрити кришкою або плівкою і відправити в холодильник. Досить почекати 20 хвилин, щоб рибка була готова до запіканню.
  • Глибоку форму за бажанням застелити відрізком фольги: щоб посуд було простіше відмити. Гіркий перець подрібнити і кинути в ємність, відкладаючи насіння в бік. Я не дуже люблю гостру їжу, тому додала лише пів чайної ложки пекучого компонента.
  • Рибу викласти на дошку, зачищаючи від шматочків цибулі. Весь маринад помістити в ємність для запікання. На отриману ароматну подушку «посадити» дві скумбрії: покроковий рецепт допоможе приготувати справді вишукане блюдо!
  • Духовку перевести в режим «Гриль», включити на максимум (приблизно 240 градусів). Коли піч розігріється, поставити деко з продуктом. Через 5-7 хвилин витягнути, з допомогою двох силіконових лопаток перевернути тушки на іншу сторону і повернути в духовку. Однак, ви повинні переконатися, що верхня частина набула золотавість і добре пропеклась.
  • Через 7 хвилин скумбрію з лимоном і цибулею витягнути з духовки, перекласти на блюдо, накрити фольгою, щоб воно не охололо. З листа зібрати весь маринад, перекласти в чашу блендера, пюрировать і подати як соус.
  • Запечена риба виходить дивовижною на смак, тому рецептом довелося поділитися з подружками. Однак деякі друзі стали скаржитися, що страва виходить аж надто насиченим і специфічного присмаку. Як же смачно приготувати скумбрію? Вся справа в кількості спецій та склад рибної приправи.
  • Якщо туди входить мелений імбир, то його бажано виключити з рецепту або покласти всього одну дрібку.
  • Карі не дуже добре поєднується з соєвим соусом, і більше підходить до м’ясних страв. Звичайно, в невеликих кількостях він надає скумбрії дивний відтінок, проте є маленький нюанс. Соєвий соус вважається чудовим підсилювачем смаку. Якщо до складу рибної приправи входить навіть незначна кількість каррі, то разом з японської заправкою спеція виходить на перший план, перебиваючи інші компоненти. Я рекомендую повністю виключити цю спецію.
  • Якщо строго слідувати покрокового рецептом, скумбрія з золотистою скоринкою і оригінальним цибульним соусом стане самим бажаним стравою! Вона виходить дуже соковитою і ніжною, злегка кислуватим і пряної, а також з цікавим присмаком соєвого соусу. До гарніру відмінно підійде смажену або відварну картоплю, овочеве рагу або салат.

    Вкусная скумбрия в духовке с луковым соусом
    Приємного апетиту.