Ще недавно нут вважався чимось екзотичним, рідко зустрічається на полицях магазинів. Сьогодні ж це бобова рослина дуже затребуване у російських споживачів, його особливо цінують вегетаріанці, а також ті, хто дотримується правильного харчування і стежить за фігурою. Але деякі помилково вважають, що нут і горох — це один і той же продукт. У статті ми порівняємо їх і розберемо основні відмінності: зовнішній вигляд, корисні властивості і хімічний склад, способи приготування.
Відмінності в зовнішньому вигляді
Нут прийнято також називати турецьким або баранячим горохом, нохутом. Але, незважаючи на приналежність до сімейства бобових, він істотно відрізняється від звичайного гороху. Сухі горошини нохута візуально практично вдвічі більші, їх діаметр досягає 1 см, а поверхня нерівна, з яскраво вираженими горбками. Тоді як Боб звичайного гороху гладкий на дотик.
Стебло гороху значно перевершує за розмірами нут, виростаючи до 2,5 м в довжину. Кількість зерен в стручках теж різниться: горох містить 6-8 шт., а нохут — до 4 шт.
Якщо ви все ще думаєте, що нут і горох — це один і той же продукт, то слід уважно придивитися до кольору зернятка. У гороху в сухому вигляді воно світло-жовте, іноді сірувате, а забарвлення нохута може варіюватися від зеленувато-жовтого до темно-коричневого.
Відмінності в харчовій цінності
Неможливо визначити, який із цих продуктів корисніший. Але кулінари і прихильники правильного харчування все ж приписують негласне лідерство турецькому гороху.
Його цінують за високий вміст легкозасвоюваного білка-близько 20 г на 100 г зерен. Це вражаючий показник для рослинної їжі. Тому нохут так люблять вегетаріанці, змушені стежити за рівнем білків в раціоні.
Нут має в складі незамінні для нормального функціонування людського організму вітаміни групи В, вітаміни А, З, Е.він також містить бета-каротин, який є природним антиоксидантом, який покликаний зміцнювати і захищати імунітет.
Даний представник бобових багатий мікронутрієнтами:
- Кальцієм, необхідним для запобігання ацидозу, активізації ферментів.
- Залізом, які беруть участь в процесі збагачення крові киснем і входить до складу клітинного білка.
- Калієм, задіяному в процесі функціонування нервової системи і підтримує оптимальний рівень цукру в крові.
- Магнієм, який сприяє нормалізації серцевого ритму, усуває болі в м’язах і суглобах.
Вмістом подібних корисних речовин може похвалитися і звичайний горох, однак, їх кількість буде значно нижче. Зате його калорійність на 100 г порадує прихильників дієтичного харчування — 295 ккал, тоді як нуту — 360 ккал. Ця різниця пояснюється наявністю в зернах нохута Омега – 3 кислот, які очищають кров від надлишку холестерину.
Не варто забувати, що вживання будь-яких бобових рослин в їжу призводить до газоутворення. Всі вони однаково не рекомендовані вагітним і годуючим жінкам, а також людям, що страждають від проблем з шлунково-кишкового тракту, подагри і захворювань жовчного міхура.
Відмінності в способах приготування
Нут, як і звичайний горох, піддається різній тепловій обробці: його варять, тушкують, смажать. Бобові використовують як гарніри, подрібнюють в пюре, додають в супи і соуси. Але, незалежно від способу приготування, горошини цих рослин вимагають попередньої підготовки:
- Нохут краще вбирає вологу, у воді його залишають всього на 3 години, після чого готують близько 40 хвилин.
- Горох слід вимочувати в середньому до 6 годин, а потім ще цілих 60 хвилин доводять до готовності.