Якими властивостями володіє рукола

Природа дарує людині безліч корисних рослин. Серед них невелика трава рукола, яка містить корисні мікроелементи, вітаміни, активно бореться з вірусними захворюваннями, покращує перильстатику кишечника, зміцнює імунітет.


                                    Какими свойствами обладает руккола

Що таке рукола, опис

Рокет-салат (ерука, гусеничник посівний) відноситься до однорічних рослин сімейства Капустяні. Ареал зростання Азія, Європа, Америка. Являє собою великі зелене листя фігурної форми з добре помітними прожилками, засаджені на прямий стебло. У висоту досягає 30-60 см.

Цвіте рукола в травні жовтими квітами, зібраними в довгі суцвіття. Після утворюються плоди у вигляді стручка з коричневими насінням, розташованими попарно.

Склад і користь

Гірчична трава відома з давніх часів. Її використовували в їжу і для лікування різних травм, ударів, головних болів, пігментних плям на шкірі.

До її складу входять вітаміни А, Е, З, В, до, калій, мідь, цинк, селен, марганець, фосфор, залізо, натрій.

До підтвердженого сприятливого впливу на організм відносять:

  • поліпшення травлення;
  • підвищення рівня гемоглобіну в крові;
  • знезараження мікрофлори від вірусів і бактерій;
  • регулювання обмінних процесів;
  • зниження рівня цукру в крові;
  • загоєння ран;
  • нормалізація артеріального тиску.

Рослині приписують сечогінні, відхаркувальні властивості, здатність збільшувати лактацію.

Цей низькокалорійний продукт з успіхом застосовують у багатьох дієтах для схуднення. На 100 г трави припадає всього 25 ккал.

На замітку: перед вживанням руколи в лікувальних цілях необхідно проконсультуватися з лікарем.

Протипоказання

Поряд з корисними властивостями руколи є випадки, що викликають алергічні реакції. Не можна вживати траву, якщо є непереносимість редьки, хвороба нирок, гастрит, вагітність, аутоімунні хвороби, подагра.

Рецепти приготування

На стіл вибирають цільні листя, без плям, пошкоджень. Дрібні листочки будуть сильно гірчити, великі мають більш помірним смаком. Після зрізання траву поміщають в банку з водою і зберігають в холодильнику до 5 діб.

Її додають в різні салати з яйцями, морепродуктами, овочами, різними сирами, приправляють м’ясо для запікання.

Для салату з руколою знадобиться: зелень, огірок, авокадо, креветки, оливкова олія, лимонний сік. Великими шматочками нарізати овочі і фрукти, зелень порвати руками. Зробити заправку зі столової ложки олії і лимонного соку, полити зверху, залишити просочитися на 5 хвилин. Подавати з м’ясними стравами.

Вирощування в домашніх умовах

Корисну рослину можна вирощувати на грядці у відкритому грунті, вдома на підвіконні. Властивості і якість не втрачаються. Застосовують метод висаджування насінням і розсадою. Вже через 3-4 тижні можна користуватися власним урожаєм і готувати смачні, корисні страви.

Посадка насінням в грунт здійснюється, коли температура повітря досягне 10 градусів. Місце вибирають в тіні, грунт підійде слаболужна. Трава добре росте після томатів, картоплі, гороху, квасолі. Погану врожайність дає після капусти.

На замітку: не рекомендується удобрювати рослину гноєм і мінеральними екстрактами, так як воно добре вбирає і накопичує небажані мікроелементи. Добре себе зарекомендувала азотна підгодівля.

Землю розпушують, при необхідності додають торф перегній, роблять канавки і заглиблюють насіння на 1 см.Полив повинен бути помірним, грунт вологою. Руколла добре росте при температурі 18 градусів. Регулярне розпушування, видалення бур’янів підвищить врожайність.

У домашніх умовах гірчичну траву вирощують в горщиках круглий рік. Поливають у міру підсихання грунту.

Регулярне споживання гірчичної трави допоможе підтримувати імунітет організму, позбавить від безлічі нездужань, корисно вживання для профілактики.