Чи можна їсти руколу при грудному вигодовуванні

Харчування має величезне значення в житті абсолютно будь-якої людини, так як воно безпосередньо впливає на здоров’я. А в тому випадку, якщо це годує мама, то тут накладається подвійна відповідальність, адже жінка відповідає не тільки за себе, але і за малюка.


                                    Можно ли есть рукколу при грудном вскармливании

Раціон молодих мам в період лактації і так обмежений, але ж їм потрібна велика кількість різних вітамінів і мінералів, так як організм і так виснажений вагітністю та пологами. І велика кількість їх міститься в руколі, але чи можна її матусям? Відповідь у цій статті.

Як вживати руколу

Рослина застосовували в їжу ще в Стародавньому Римі. Воно має багато корисних якостей і відрізняється насиченим смаком. Зелень можна їсти як в сирому вигляді, так і термічно обробленому.

В їжу використовують молоде листя і пагони рослини. Їх комбінують в салатах з овочами, іншою зеленню, фруктами або м’ясом. Для найкращого розкриття смаку трави використовують рослинні масла, соки і горіхи.

Користь руколи при грудному вигодовуванні

Зелень дозволена до вживання в їжу для дорослих людей і дітей, починаючи з одного року, а також при грудному вигодовуванні. В першу чергу це заслуга багатющого складу рослини:

  • ефірні масла;
  • вітаміни групи В, з, до, Е і А;
  • холін;
  • велика кількість мінеральних речовин;
  • флавоноїди;
  • Йод;
  • залізо;
  • клітковина;
  • рослинний білок і багато іншого.

Всі ці елементи мають позитивний ефект на жіночий організм в цілому і допомагають швидше пройти етап відновлення після вагітності і пологів. Корисні речовини рослини мають властивість проникати в грудне молоко, насичуючи його і роблячи більш поживним для немовляти.

Компоненти трави також сприяють кращому виробленню молока у молодої мами і допомагають поліпшити обмін речовин і засвоюваність їжі. Крім того, продукт має низьку калорійність і навіть допомагає спалювати жири.

Небезпека руколи при лактації

У абсолютно будь-якого продукту є протипоказання для вживання в їжу і рукола не стала винятком. Рослина не можна їсти при індивідуальній непереносимості продукту. Варто знати, що якщо у матері немає алергії на цю їжу, то вона може проявитися у дитини. Тому в перший раз необхідно спробувати зовсім небагато зелені і поспостерігати за реакцією крихти протягом декількох днів.
Рослина не рекомендується жінкам з проблемами згортання крові і сечокам’яною хворобою, так як це може погіршити перебіг захворювання.

Як правильно вводити продукт в раціон годуючої мами

Руколу при грудному вигодовуванні в раціон молодої мами можна вводити через 3-4 місяці після пологів.

Якщо перше пробне вживання зелені пройшло позитивно і животик малюка відмінно засвоює через молоко мами новий продукт, то дану траву можна їсти на постійній основі. Але зловживати теж не варто, адекватна норма 100 грам в день і не більше.

Рецепти з руколою

З руколи можливо приготувати велику кількість найрізноманітніших салатів, пирогів, смузі або ж просто додавати в якості приправи в суп. Однак необхідно пам’ятати, що від впливу температур корисні властивості продукту зменшуються.

Ось кілька рецептів страв із застосуванням в складі зелені, які молода матуся, перебуваючи на грудному вигодовуванні, зможе із задоволенням пробувати.

Салат з руколою, томатами і сиром моцарелла

Склад продуктів:

  • томати черрі – 15 шт.;
  • рукола-100 г;
  • моцарелла-50 г;
  • рослинна олія-1 ст. л;
  • горіхи мелені (кедрові або інші – – за смаком;
  • перець чорний і сіль-за бажанням.

Зелень необхідно ретельно промити, злегка підсушити на серветці і красиво розкласти на тарілці. Томати порізати на дві частини, а сир нарізати кубиками. Зверху салат посипати горіхами, вони дадуть чудовий смак страви. Заправити рослинним маслом за смаком. Посолити і поперчити за бажанням.

Пиріг із зеленню і сиром

Склад продуктів:

  • твердий сир-400 г;
  • листкове тісто – 1 пачка;
  • рукола-100 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • приправи і зелень – за смаком.

Приготування:

  • Для начинки необхідно натерти сир на тертці, додати 2 сирих яйця, нарізати дрібно руколу і додати приправи за смаком, ретельно перемішати.
  • Шар тіста покласти у форму, попередньо застелену спеціальним папером і змащену маслом.
  • На тісто викласти начинку і накрити все другим шаром тесту.
  • Краї майбутнього пирога защипнути і відправити в духову шафу розігріту до 180 градусів і випікати до готовності.
  • Зелений смузі

    З руколи можна приготувати не тільки салати і другі страви, а й чудовий і корисний напій.

    Склад продуктів:

    • невеликі огірки – 2 шт.;
    • рукола – 10 г;
    • мінеральна вода без газу-300 мл;
    • мед – 1 ч. л.

    Приготування:

  • Промиті огірки очистити від шкірки, нарізати кільцями середньої товщини.
  • Відправити в чашу блендера разом з ретельно промитими і злегка підсушеними листям зелені.
  • Після треба налити в ємність воду і додати мед. Подрібнити інгредієнти за допомогою побутового приладу до однорідної маси і розлити у високі склянки.
  • Рукола при грудному вигодовуванні – це корисний продукт, який здатний розширити раціон годуючої мами і принести користь, як їй, так і дитині. Але варто знати міру і не переїдати.