Харчування має величезне значення в житті абсолютно будь-якої людини, так як воно безпосередньо впливає на здоров’я. А в тому випадку, якщо це годує мама, то тут накладається подвійна відповідальність, адже жінка відповідає не тільки за себе, але і за малюка.
Раціон молодих мам в період лактації і так обмежений, але ж їм потрібна велика кількість різних вітамінів і мінералів, так як організм і так виснажений вагітністю та пологами. І велика кількість їх міститься в руколі, але чи можна її матусям? Відповідь у цій статті.
Як вживати руколу
Рослина застосовували в їжу ще в Стародавньому Римі. Воно має багато корисних якостей і відрізняється насиченим смаком. Зелень можна їсти як в сирому вигляді, так і термічно обробленому.
В їжу використовують молоде листя і пагони рослини. Їх комбінують в салатах з овочами, іншою зеленню, фруктами або м’ясом. Для найкращого розкриття смаку трави використовують рослинні масла, соки і горіхи.
Користь руколи при грудному вигодовуванні
Зелень дозволена до вживання в їжу для дорослих людей і дітей, починаючи з одного року, а також при грудному вигодовуванні. В першу чергу це заслуга багатющого складу рослини:
- ефірні масла;
- вітаміни групи В, з, до, Е і А;
- холін;
- велика кількість мінеральних речовин;
- флавоноїди;
- Йод;
- залізо;
- клітковина;
- рослинний білок і багато іншого.
Всі ці елементи мають позитивний ефект на жіночий організм в цілому і допомагають швидше пройти етап відновлення після вагітності і пологів. Корисні речовини рослини мають властивість проникати в грудне молоко, насичуючи його і роблячи більш поживним для немовляти.
Компоненти трави також сприяють кращому виробленню молока у молодої мами і допомагають поліпшити обмін речовин і засвоюваність їжі. Крім того, продукт має низьку калорійність і навіть допомагає спалювати жири.
Небезпека руколи при лактації
У абсолютно будь-якого продукту є протипоказання для вживання в їжу і рукола не стала винятком. Рослина не можна їсти при індивідуальній непереносимості продукту. Варто знати, що якщо у матері немає алергії на цю їжу, то вона може проявитися у дитини. Тому в перший раз необхідно спробувати зовсім небагато зелені і поспостерігати за реакцією крихти протягом декількох днів.
Рослина не рекомендується жінкам з проблемами згортання крові і сечокам’яною хворобою, так як це може погіршити перебіг захворювання.
Як правильно вводити продукт в раціон годуючої мами
Руколу при грудному вигодовуванні в раціон молодої мами можна вводити через 3-4 місяці після пологів.
Якщо перше пробне вживання зелені пройшло позитивно і животик малюка відмінно засвоює через молоко мами новий продукт, то дану траву можна їсти на постійній основі. Але зловживати теж не варто, адекватна норма 100 грам в день і не більше.
Рецепти з руколою
З руколи можливо приготувати велику кількість найрізноманітніших салатів, пирогів, смузі або ж просто додавати в якості приправи в суп. Однак необхідно пам’ятати, що від впливу температур корисні властивості продукту зменшуються.
Ось кілька рецептів страв із застосуванням в складі зелені, які молода матуся, перебуваючи на грудному вигодовуванні, зможе із задоволенням пробувати.
Салат з руколою, томатами і сиром моцарелла
Склад продуктів:
- томати черрі – 15 шт.;
- рукола-100 г;
- моцарелла-50 г;
- рослинна олія-1 ст. л;
- горіхи мелені (кедрові або інші – – за смаком;
- перець чорний і сіль-за бажанням.
Зелень необхідно ретельно промити, злегка підсушити на серветці і красиво розкласти на тарілці. Томати порізати на дві частини, а сир нарізати кубиками. Зверху салат посипати горіхами, вони дадуть чудовий смак страви. Заправити рослинним маслом за смаком. Посолити і поперчити за бажанням.
Пиріг із зеленню і сиром
Склад продуктів:
- твердий сир-400 г;
- листкове тісто – 1 пачка;
- рукола-100 г;
- яйця – 2 шт.;
- приправи і зелень – за смаком.
Приготування:
Зелений смузі
З руколи можна приготувати не тільки салати і другі страви, а й чудовий і корисний напій.
Склад продуктів:
- невеликі огірки – 2 шт.;
- рукола – 10 г;
- мінеральна вода без газу-300 мл;
- мед – 1 ч. л.
Приготування:
Рукола при грудному вигодовуванні – це корисний продукт, який здатний розширити раціон годуючої мами і принести користь, як їй, так і дитині. Але варто знати міру і не переїдати.