Як приготувати борщ з буряком: вчимося зберігати колір
Інгредієнти:
- Рослинна олія
2 ст. л.
- Сік лимона
1 ч. л.
- Томатна паста
1 ст. л.
- Часник
2 зубчики
- Цибуля
2 штук(і)
- Морква
2 штук(і)
- Буряк
2 штук(і)
- Капуста білокачанна
500 грамів
- Картопля
5 штук(і)
- м’ясо
800 грамів
- Кількість порцій: 6
- Час приготування: 3 хвилини
Як смачно приготувати борщ з буряком: класичний рецепт
Смачний борщ готується на наваристому м’ясному бульйоні. Часто для цього використовують яловичину, але можна брати і інші види м’яса — обирайте на свій смак. Краще використовувати м’ясо на кістці – бульйон вийде більш насиченим.
М’ясо наріжте шматочками середньої величини, залийте водою і варіть на повільному вогні близько 2-2,5 годин. Саме під час варіння ховається секрет смаку бульйону, тому не варто знімати з вогню раніше зазначеного строку.
В цей час підготуйте буряк. Ви її можете відварити, запекти або ж загасити.
Щоб зварити буряк, залийте її водою, додайте туди лимонний сік і готуйте до м’якості. Але швидше буде загасити її: крупно натріть буряк, змішайте її з соком лимона і тушкуйте під кришкою (попередньо трохи обсмаживши) до готовності.
Цибулю і моркву подрібнити, змішати з томатною пастою, посоліть і обсмажте в олії до готовності. Капусту нашаткуйте.
Коли бульйон буде практично готовий, наріжте картоплю кубиками і опустіть його в каструлю. Дайте поваритися хвилин 10, після чого покладіть в бульйон зажарку, а ще через 10 капусту і буряк і проваріть їх хвилини 3-4. Незадовго до вимкнення вогню, додайте в борщ подрібнений часник. В кінці посипте блюдо зеленню і дайте йому настоятися приблизно хвилин 30. Подавайте до столу зі сметаною.
Як приготувати борщ з буряком: інші варіанти
Трохи змінюючи склад класичного рецепта, можна отримати абсолютно різні смаки цієї страви. Його готують, наприклад:
- з квашеною капустою і маринованої буряком — це блюдо відрізняється приємною кислинкою. Капусту перед закладкою потрібно згасити хвилин 5 з цукром;
- без капусти на свинячих ребрах — своєрідний варіант наваристого і борщів зелених.
А ще є пісний варіант — в ньому замість м’яса використовують гриби, відварюючи їх 20-30 хвилин для отримання бульйону.
Якщо ви бажаєте отримати більш дієтичний м’ясний бульйон, то готуйте його на курячій грудці. Він вийде менш калорійним. Якщо ж вам потрібен більш наваристий борщ, то вибирайте шматки м’яса з жиром.
Читайте також: рецепт тушкованої капусти з грибами