Гриб Рейші: корисні властивості і протипоказання

Гриб Рейші росте в жарких регіонах Азії з високою вологістю. Він містить такі речовини, як полісахариди, пептидоглікани, тритерпеноїди, які надають певний лікувальний вплив на людський організм.


                                    Гриб Рейши: полезные свойства и противопоказания

У східній медицині для лікування різних захворювань використовують рослини і гриби, зокрема, гриб Рейші. Він має ряд корисних властивостей: зміцнює імунітет, бореться з раком і багатьма іншими. З іншого боку, думка лікарів досить скептична, і вони сумніваються в чудодійній силі цього гриба.

Що таке гриб Рейші?

Гриб Рейші росте в жарких регіонах Азії з високою вологістю. Він містить такі речовини, як полісахариди, пептидоглікани, тритерпеноїди, які надають певний лікувальний вплив на людський організм. Гриб Рейші можна їсти сирим. Також з нього роблять порошок і виділяють екстракт.


                                    Гриб Рейши: полезные свойства и противопоказания

Корисні властивості

Ми розповімо про корисні властивості гриба Рейші, які науково доведені:

  • Зміцнення захисних сил організму. Дослідження показали, що речовини складу гриба впливають на гени лейкоцитів, які є невід’ємною «частиною» імунної системи. Рейші вміють нейтралізувати запальні процеси в лейкоцитах і допомагають боротися з раком і інфекціями. Інші випробування доводять, що при вживанні гриба збільшується кількість лімфоцитів у пацієнтів з колоректальною злоякісною пухлиною.
  • Боротьба з раковими клітинами. Результати одного дослідження говорять, що 59% з 4000 пацієнтів, які перенесли рак молочної залози, під час лікування регулярно вживали гриб Рейші. У цих людей відзначалася загибель ракових клітин. Гриб допомагає і при раку передміхурової залози, але важливо розуміти, що він може лише посилити ефект лікування, а не повністю замінити його.
  • Позбавлення від втоми і депресивних станів. Гриб сприяє підвищенню загального тонусу і поліпшенню якості життя. Він рекомендований людям з неврастенією, що супроводжується запамороченнями, головними болями, дратівливістю. Однак точно передбачити ефект від прийому досить складно, все залежить від конкретної людини і особливостей його організму.
  • Поліпшення здоров’я серця. Якщо вживати гриб Рейші 12 тижнів, то рівень «хорошого» холестерину в крові підвищиться.
  • Нормалізація цукру в крові.
  • Насичення організму корисними амінокислотами. У грибі є антиоксиданти, які запобігають передчасному старінню та руйнуванню клітин.

Протипоказання і побічні ефекти

Незважаючи на популярність та деякі наукові докази користі, гриб Рейші може завдати шкоди. До побічних ефектів від прийому відносяться розлади шлунка і порушення процесів травлення, а також дисфункції печінки. Протипоказаннями є вагітність і період лактації, пацієнти з порушеннями кровообігу, період підготовки до хірургічної операції, знижений артеріальний тиск.

Як правильно вживати гриб Рейші

Норма прийому гриба Рейши варіюється, і вона залежить від того, в якій формі він знаходиться. Якщо у вас є свіжий гриб, то максимум дозволено з’їсти не більше 100 г.найчастіше він представлений у вигляді сушеного екстракту, і в цьому випадку дозування необхідно скоротити в 10 разів. Для екстракту показник дорівнює 1,5-9 г в день. Деякі лікарі радять вживати добавки з Рейши вранці, на голодний шлунок, запиваючи водою з лимоном (Вітамін з сприятиме кращому всмоктуванню корисних речовин).

Купуючи препарат з грибом, обов’язково уточнюйте, якщо у продавця на нього міжнародний сертифікат. Краще віддати перевагу виробникам з Китаю або Японії. Такі засоби виробляються з високоякісних компонентів і ретельно очищаються від всіляких домішок, при цьому склад повністю зберігає всі корисні речовини.


                                    Гриб Рейши: полезные свойства и противопоказания

Чай з грибом Рейші

Для приготування напою потрібно брати зелений або чорний чай, але і квіткові або фруктові композиції теж підійдуть. Для заварювання знадобиться 2 літри води. Її нагрівають до 45 градусів, і в ємність засипають 50 г гриба. Її потрібно закрити і загорнути в ковдру. Напій повинен настоюватися 24 години. Пити готовий чай треба в розведеному вигляді: на 100 мл рідини доводиться 2 ст.л. настою. Щоб чай краще засвоївся, пийте його за півгодини до або після їжі.

Водний настій

Він готується з півтора літрів талої води, нагрітої до 45 градусів, і перемеленого в кавомолці гриба Рейші (50 г). Порошок потрібно висипати в термос і залити його водою. Ємність загортають і залишають на 24 години в теплому місці. Щоб корисні компоненти гриба краще проникли в рідину, термос періодично струшують. Напій вживають, не проціджуючи через ситечко: 2 столові ложки «концентрату» обов’язково розводять в 0,5 склянки води.

Гриб Рейші на спирту

Для напою знадобляться мелений гриб (50 г) і горілка високої якості (0,5 л). Компоненти змішуються в скляній пляшці, напій настоюється 2-3 тижні. Перед прийомом потрібно розбавити 1 ч.л. настоянки в 1/3 склянки води. Схема лікування передбачає прийом спиртового настою 3 дні і прийом масляного екстракту в наступні 3 дні. Тривалість такого курсу становить 1,5 місяці, після чого потрібно зробити 30-денну перерву.