З давніх часів люди знали про цілющі властивості цієї риби: щоб прискорити одужання, часто готували рибний бульйон. Сьогодні страви з вугра також дають хворим, допомагаючи швидше відновитися після важкої недуги або хірургічної операції.
Вугор високо цінується гурманами. У цієї риби ніжне і соковите м’ясо, витончений смак. Зовні вона нагадує змію і мешкає в мілководних річках і морських глибинах. Рибалки вважають великою удачею зловити її, і якщо вугор з’являється на прилавках магазинів, то швидко розкуповується. З давніх часів люди знали про цілющі властивості цієї риби: щоб прискорити одужання, часто готували рибний бульйон. Сьогодні страви з вугра також дають хворим, допомагаючи швидше відновитися після важкої недуги або хірургічної операції.
Склад і калорійність
Дієтологи відзначають збалансований хімічний склад вугра. У рибі міститься вітамін А, який робить благотворний вплив на органи зору, стан шкіри, волосся і нігтів. У складі також присутні вітамін Е, який бере участь в обмінних реакціях, і вітамін Д, що відповідає за міцність зубів і кісток. В вугрі багато мінералів: кобальту, міді, цинку, кальцію. У ньому є і жирні кислоти, необхідні для нормального функціонування нервової системи і синтезу деяких гормонів. В вугрі майже 15% білків і 30% жирів, незамінні амінокислоти, аскорбінова кислота, корисний холестерин, при цьому на 100 г риби припадає 333 ккал.
Чим корисний вугор?
Фахівці з правильного харчування, дієтологи і лікарі рекомендують вживати цю рибу людям будь-якого віку. Продукт є хорошою профілактикою від різних захворювань, а також значно скоротить час одужання. Страви, приготовані з вугра:
- Підвищують м’язовий тонус;
- Нормалізують функції нервової системи;
- Покращують роботу серцевого м’яза;
- Позитивно впливають на кровообіг;
- Сприяють підвищенню витривалості.
Речовини, що містяться в рибі, захищають шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету, попереджають розвиток онкологічних захворювань, прискорюють загоєння ран, уповільнюють старіння тканин і клітин. В вугрі є антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали, підвищують опірність організму до вірусів та інфекцій. Для жінок вугор корисний тим, що активізує синтез статевих гормонів і роботу щитовидної залози, а при регулярному вживанні риби відзначається підвищення сексуального потягу. Чоловікам вугор також допомагає вирішити» статеві ” проблеми і швидко відновитися після важкої фізичної роботи або виснажливої тренування. Рибу можна давати маленьким дітям. Рекомендується готувати її на пару – саме такий спосіб дозволяє зберегти майже всі білки.
Шкода і протипоказання
Вугор не рекомендується вживати людям, у яких діагностовано гастрит (хронічна форма), ожиріння III ступеня, хронічний холецистит, панкреатит. Риба не підійде тим, у кого проявляються алергічні реакції і індивідуальна непереносимість. Вагітним жінкам слід відмовитися від страв з вугра.
Як вибрати і зберігати
Вибираючи вугор, завжди звертайте увагу на наступні критерії:
- У цієї риби немає характерного запаху;
- Шкіра повинна бути гладкою і блискучою;
- Очі повинні бути ясними без будь-якої каламутної плівки;
- Якщо натиснути на свіжу рибу, то вм’ятина практично моментально зникне.
Якщо ви не збираєтеся відразу готувати вугор, то приберіть її на нижню полицю холодильника, але не тримайте її там довше двох днів. У морозильній камері можна зберігати тільки оброблену рибу, причому не довше, ніж 2 місяці.
Що приготувати з вугра: рецепти
Копчений вугор
Інгредієнт:
- Вугор-5 шт;
- Сіль – 1 кг;
- Вода – 5 л.
Покласти рибу в соляний розчин на 1 годину, видалити слиз з поверхні тушок і нутрощі через розріз на черевці. Зробити маринад з солі і води, помістити в нього вугра і залишити на 30 хвилин. Вийняти тушки і обтерти паперовою серветкою. Підвісити рибу на товстій нитці на свіжому повітрі (краще винести її на протяг або вітер), залишити на годину. Приготувати коптильний апарат, температура в ньому повинна триматися на рівні 80-90 градусів. Рекомендується використовувати тріску фруктових дерев, тріска хвойних додасть готової рибі гіркоту. Викласти вугор на решітку, накрити апарат кришкою, коптити 1-1,5 години. Ознака готової риби-поява золотовато-коричневого відтінку.
Вершковий суп з вугром
Інгредієнт:
- Вугор-250 мл;
- Вода-450 мл;
- Вершки-350 мл;
- Цибуля – порей-100 г;
- Рис-90 г;
- Рибний бульйон сухий – 2 ч. л.;
- Водорості-60 г;
- Сіль-за смаком.
У киплячу воду додати сухий рибний бульйон, варити 3-4 хвилин, потім влити вершки. Філе вугра нарізати невеликими шматочками, викласти в бульйон, посолити. Рис для суші відварити, перекласти в суп. Цибулю-порей нарізати кільцями, відправити в суп. Водорості розкласти по тарілках, залити окропом. Як тільки вони розбухнути, залити супом.
Вугор смажений
Інгредієнт:
- Вугор-600-700 г;
- Оцет 9% – 2 ст. л.;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Перець чорний горошком-5 шт;
- Гвоздика-3-4 шт;
- Часник – 2-3 зубчики;
- Аніс-1 щіпка;
- Чебрець-1 щіпка;
- Куркума-0,5 ч. л.;
- Борошно-3 ст. л.;
- Рослинна олія для смаження;
- Сіль-0,5 г;
- Вода – 700 мл.
Цибулю нарізати тонкими півкільцями, часник дрібно порубати. У киплячу воду покласти спеції, посолити, варити 3-4 хвилини, залишити охолоджуватися. Вугра очистити від слизу і нутрощів, голову і хвіст відрізати, тушку нарізати скибочками. Покласти рибу в маринад, додати цибулю, часник, оцет, залишити на 1,5-2 години. Злити маринад, обсушити тушки. Змішати борошно з куркумою, обваляти в ній рибу, смажити на олії на середньому вогні до утворення хрусткої скоринки.