Тільки кардинальна зміна раціону харчування і харчової поведінки може забезпечити нам контроль над тими бажаннями, які, на перший погляд, здаються непідвладними вольовому зусиллю.
Буває так, що навіть після рясного обіду, що супроводжується відчуттям ситості, людині неодмінно потрібно з’їсти що-небудь з солодкого. Причина полягає в нестачі складних вуглеводів в щоденному раціоні харчування.
Отже, коротко про причини
Будь-який кваліфікований дієтолог відразу озвучить, як мінімум, три основні причини такої тяги:
- мало калорій і вуглеводів (особливо повільних);
- харчування не збалансовано;
- у продуктах, що вживаються людиною, занадто багато цукру.
Доктор Девід Кесслер з США пояснює: якість тієї ж вівсянки зараз вже далеко не таке, як було, наприклад, 15 або 20 років тому. Якщо мова йде про улюблену багатьма вівсянці швидкого приготування, цукру там міститься дуже багато. Не секрет, що людям властиво в буквальному сенсі слова «підсаджуватися» на такі продукти. А що: швидко, смачно і втамовують голод, але на жаль — ненадовго.
Тільки кардинальна зміна раціону харчування і харчової поведінки може забезпечити нам контроль над тими бажаннями, які, на перший погляд, здаються непідвладними вольовому зусиллю.
Гонитва за стрункою фігурою часто обертається для тих, що худнуть справжнісінькою голодуванням. Сніданок може складатися, наприклад, з одного яйця і половинки грейпфрута, обід — максимально легкий, а вечерю люди регулярно пропускають. Звідси і постійні настирливі сигнали, що посилаються нашим головним мозком: “та з’їж ти, нарешті, хоча б щось!»
Сидячи на дієті люди скаржаться на те, що тяга у них виникає саме до солодкого, а не до вівсянки або овочів. Дієтологи відкривають простий секрет: оскільки ми часто привчаємо організм до легкої видобутку глюкози, білок або складні вуглеводи він часом сприймати не хоче, так як витяг вуглеводів з більш складних продуктів є більш енерговитратною завданням.
Саме тому не варто захоплюватися білковими дієтами. Вони будуть майже завжди» змушувати ” нас думати про солодощі, тому що любов до простих рішень організму сучасної людини, на жаль, властива. Білкові дієти не принесуть нічого, крім сильних психологічних зривів і регулярного стресу.
З точки зору науки
У шлунку людини відбувається розщеплення всіх сахаридов на фруктозу і глюкозу, після чого їх починає активно переробляти печінку. Далі вони стають або жиром (глікогеном), або знаходяться в кров’яному руслі (глюкоза). Саме вона забезпечує організм цінною енергією. Однак зловживання цукру може обернутися серйозними проблемами не тільки зі станом фігури, але і зі здоров’ям.
Якщо порівнювати глюкозу з фруктозою, перша швидко «блокує» зони в головному мозку, які відповідають за появу апетиту. Після вживання продуктів з великим вмістом глюкози люди завжди відчувають ситість, але якщо її замінити на фруктозу, ефект виявляється прямо протилежним. Цей факт важливо враховувати, якщо людина переїдає.
Чи варто повністю виключати солодощі?
Повністю солодощі виключати з раціону не варто. Проблема часто полягає не в солодощах як таких, а в безконтрольному і рясному їх вживанні укупі з незбалансованим раціоном харчування. Якщо зациклюватися на тому, що» солодке мені зовсім не можна”, бажання поглинати його в необмеженій кількості стане ще сильніше, рівно як і прагнення до регулярних перекусів шоколадними батончиками між основними прийомами їжі.
Шкідливі звички до солодощів
Вживання солодкого може бути і просто шкідливою звичкою. Всім нам відома звична і традиційна фраза «купити що-небудь до чаю». Стрес теж є однією з причин налягання на солодощі і спробою «заїдання» негативних переживань. Коли нервова система працює в режимі підвищеної активності, мозок починає вимагати більше глюкози, ніж зазвичай. Одним з найпростіших способів її отримання служать шоколад і містять його продукти. Подібні ситуації вимагають самоконтролю і розуміння: регулярне «заїдання» стресу таким чином ні до чого доброго не призведе.
Схуднути нормально-це цілком реально!
Головне-не прагнути до цифр маси тіла, які для вас нереальні і навіть шкідливі. Проконсультуйтеся з хорошим дієтологом, почніть працювати над собою (без цього, на жаль, ніяк). Навчіться підраховувати калорії: ця методика буде потрібна тільки на перших етапах схуднення, а далі, змінивши своє ставлення до їжі і, головне, харчова поведінка, ви самі, вже інстинктивно, станете дотримуватися того калоража, який є оптимальним саме у Вашому конкретному випадку.
Що стосується психологічної тяги до солодкого, боротися з нею необхідно, але в дуже м’якій формі. Коли ваш раціон харчування буде більш-менш збалансований, ви побачите, що тяга до солодкого стане значно менше. Організм з часом навчиться отримувати необхідну йому глюкозу зі складних вуглеводів. При цьому вживання улюблених солодощів, обмежене до розумних меж, буде і приємно, і корисно.
Чим більш цільними і якісними стануть продукти, які ви вживаєте кожен день, тим менше вам буде вимагатися рясне «доїдання» у вигляді солодощів. Якщо щодня з’їдати пару цукерок, а не півкіло, це принесе радість і навіть відчуття невеликого свята.