8 ознак надмірного споживання цукру

Практично немає в світі людей, які не любили б солодке. Адже з самого дитинства солодощі асоціюються у нас з радістю і задоволенням. Вони сприяють виробленню ендорфінів-гормонів щастя. Але впливають не тільки на настрій, але і на здоров’я.


8 признаков чрезмерного потребления сахара

Чому з’являється залежність від солодкого?

Вуглеводи дають нам енергію, а білки і жири насичення. Кінцевим продуктом розпаду вуглеводів в організмі є глюкоза, при її неповному витрачанні вона відкладається в печінці і м’язах у вигляді глікогену або у вигляді підшкірного жиру. Поділ вуглеводів на швидкі та повільні пов’язаний з їх глікемічним індексом (ГІ), який відображає, як швидко вони засвоюються організмом. Чим швидше-тим індекс вище. Чим нижче-тим продукт корисніше.

Швидкі вуглеводи легко розщеплюються і засвоюються, вони розчиняються у воді і мають солодкий смак.

Це:

  • глюкоза і фруктоза (мед, фрукти, овочі);
  • галактоза та лактоза (у молочних продуктах);
  • мальтоза (пиво);
  • сахароза (тростинний і буряковий цукор).

Повільні ж вуглеводи розщеплюються до глюкози поступово, організм при їх перетравленні отримує рівномірні порції енергії, тому людина довго не відчуває голод. А з швидкими вуглеводами рівень цукру спочатку різко зростає, а потім також різко падає і людина відчуває занепад сил і сонливість. Вченими підраховано, що в сон хилить вже через пів години.

Ознаки того, що цукру в раціоні багато

  • Втома, відсутність енергії, швидка стомлюваність.
    Після підвищення рівня глюкози відбувається порушення роботи нейропептиду орексину, який контролює цикл сон-неспання. Чим більше людина спить, краще висипається, тим менше хочеться солодкого протягом дня.
  • Регулярний надлишок вуглеводів призводить до раннього старіння шкіри за рахунок пошкодження основного білка шкіри колагену, так як блокується його відновлення. Він провокує запальні процеси на шкірі – з’являються акне. А також впливає на шкіру зсередини, так як цукру малопоживні, викликає сухість і її витончення, з’являється тьмяний колір обличчя.
  • Відкладення підшкірного і вісцерального жиру через надлишок легкозасвоюваних вуглеводів призводить до зайвої ваги. Плюс виникає підвищене навантаження на підшлункову залозу, що підвищує ризик розвитку діабету 2-го типу.
  • Ослаблення імунітету. Організм слабкіше бореться з вірусами і бактеріями і як наслідок – часті простудні захворювання.
  • Постійна тяга до солодкого. Солодощі дають короткочасний сплеск енергії, до цього виникає звикання. У такі моменти треба намагатися на щось переключити увагу і відволіктися.
  • Тривожний стан і стрес. Надлишок солодкого впливає і на роботу надниркових залоз, де утворюється гормон стресу кортизол. Коли рівень глюкози низький, кортизол виробляється, щоб знову підвищити його. Знизити рівень стресу допоможуть регулярні фізичні вправи і правильне збалансоване харчування.
  • Проблеми з зубами. Звичайно, велику роль відіграє генетика і правильна гігієна порожнини рота, проте, цукор впливає на виникнення карієсу так як знижує рівень PH слини і є джерелом харчування для бактерій, що живуть в порожнині рота, в зубному нальоті, які активно від нього розмножуються. Адже саме вони виділяють кислоти, які викликають руйнування твердих тканин зуба і розвиток карієсу.
  • Порушення травлення. Через надлишок швидких вуглеводів настає бродіння в кишечнику, утруднюється засвоєння вітамінів групи В.
  • Як же відмовитися від цукру?

  • Для початку потрібно виключити швидкі цукру з раціону:
    • газовані напої;
    • пакетовані соки;
    • свіжу випічку;
    • фастфуд;
    • магазинне печиво;
    • морозиво;
    • варення;
    • джем;
    • торт.
  • Чай і кава намагатися пити без цукру.
  • Солодкі перекушування замінити горіхами, сухофруктами, свіжими ягодами, гірким шоколадом.
  • Додати в раціон більше продуктів, що містять вітамін С.вчені з’ясували, що часто бажання з’їсти щось солодке виникає при дефіциті цього елемента.
  • Відразу відмовитися від цукру буде складно. Тому потрібно поступово зменшувати його кількість в своєму меню. Найскладнішими здадуться перші три тижні після відмови. Потім залежність знижується, і бажання поласувати цукерками практично зникає.