Непереносимість молочних продуктів, або алергія на лактозу, спостерігається з такою ж частотою, як і алергія на горіхи, морепродукти і глютен. Природно, це змушує дотримуватися особливого раціону, виключаючи протипоказані продукти. Але як довела наука, цей вид алергії необов’язково супроводжує людину все життя.
Що таке лактоза?
Лактоза, або молочний цукор, належить до однієї з основних груп вуглеводів під назвою дисахариди. У молоці більшості сортів, які вживаються людиною (включаючи коров’яче, овече, від верблюдиць, буйволиць), її процентний вміст становить 4-5%. А в козячому молоці, всупереч поширеному міфу, вона теж присутня, нехай і в дещо меншій кількості. Вперше про цю речовину заговорили на початку XVII століття, але повне розуміння його як хімічного елемента прийшло тільки в кінці XVIII століття.
Чому виникає непереносимість
Причини алергії на лактозу криються в специфіці її засвоєння людським організмом. Після того, як був з’їдений або випитий якийсь молочний продукт, цукор виділяється з нього під дією травних ферментів і потрапляє в кров.
Однак у деяких людей в організмі просто немає ферментів для її розщеплення.
Це може відбуватися з двох причин:
- ферменти, необхідні для перетравлення сполуки, відсутні повністю;
- ферменти синтезуються, але в недостатній кількості.
Останнє порушення функціонування шлунково-кишкового тракту іноді спостерігається у маленьких дітей, вже в 6-8 років синтез необхідних ферментів може відновитися природним чином. Вчені б’ються над пошуками відповіді на питання, чому так відбувається. Адже це теоретично могло б допомогти створити ліки для того, щоб в будь-якому віці повертати людям здатність засвоювати даний вуглевод. Але на жаль, поки ці дослідження ні до чого не привели.
Розглядаючи причини алергії на лактозу, важливо відзначити, що іноді вона спостерігається тимчасово і у дорослих. Що пояснюється збоями в роботі організму на тлі недавно перенесених важких захворювань або травм, які торкнулися підшлункову залозу або кишечник.
Симптоматика
В середньому вона проявляється протягом 30-240 хвилин після їжі. Виразність симптоматики залежить в основному від індивідуального стану здоров’я, але і від кількості з’їденого або випитого. До основних ознак відносяться:
- нудота і блювота;
- метеоризм;
- діарея.
Також можливі шкірні висипання за типом кропив’янки і загострення хронічних дерматологічних захворювань.
Найбільш тривожними ознаками є утрудненість дихання, відчуття набряклості в роті і горлі — при них потрібно відразу ж звернутися до лікаря.
Раціон при алергії
Перше, що спадає на думку, це природно повна відмова від молочних продуктів. Частково це вірно-якими б не були причини алергії на лактозу, необхідно видалити з меню молоко, морозиво тощо.
Однак, якщо в організмі хоч в малій кількості розщеплюють її ферменти, може бути дозволено вживання тих продуктів, які пройшли процес ферментації. До них відносяться сир, йогурти та сири.
Багато виробників також випускають спеціальні, позначені як безлактозні молоко та інші продукти. Така позначка означає, що з них за допомогою фільтрації видалили шкідливу речовину або додали до складу той самий фермент, який потрібен для її засвоєння — лактазу.
Крім того, необхідно уважно вивчати склад магазинних продуктів, в яких іноді зустрічається цей специфічний вуглевод. До них відносяться:
- швидкорозчинні супи-пюре;
- шоколад і шоколадні цукерки, десерти;
- печиво і торти.