Чи небезпечний глютен для здоров’я?

Голлівудські зірки та інші відомі особистості часто відмовляються від вживання продуктів, що містять глютен. Соцмережі буквально рясніють повідомленнями про його шкоду для здоров’я. У цій соціальній мережі є навіть особливий хештег»глютенфрі”.


                                    Опасен ли глютен для здоровья?

Голлівудські зірки та інші відомі особистості часто відмовляються від вживання продуктів, що містять глютен. Соцмережі буквально рясніють повідомленнями про його шкоду для здоров’я. У цій соціальній мережі є навіть особливий хештег»глютенфрі”. За неофіційними даними, таких відміток там вже близько 20 млн.жителі Америки в 2018 році витратили 6 млн доларів на продукти харчування, що не містять глютен.

Цікаво: років двадцять тому більшість з нас, навіть медики, і поняття не мали про існування цього слова. Що ж вдає із себе глютен насправді і чи так він шкідливий для організму, як пропагують особливо старанні прихильники здорового способу життя?


                                    Опасен ли глютен для здоровья?

Гіпотеза про шкоду глютену

Дані, надані офіційною наукою, поки не підтверджують шкоди глютену для тих, хто не страждає алергічною реакцією саме на цю речовину. Небезпеку становить глютен тільки для пацієнтів, у яких діагностовано досить рідкісне і специфічне захворювання — целіакія. При целіакії людина категорично не переносить клейковину.

Є лікарі, які висувають цікаву, але бездоказову гіпотезу. Вони вважають, що наш організм не адаптований до засвоєння ЗЕРНОВИХ культур належним чином. Що ж стосується пшениці, що вживається більшістю людей, вони має сильні відмінності від тієї культури, яку вирощували на полях раніше. Причина одна: селекція. В результаті постійних селекційних робіт клейковини в сучасній пшениці міститься набагато більше, і вона дуже шкідлива. Однак, як вже було зазначено, серйозних доказів у такого припущення немає.

Ознаки целіакії

Приблизно один відсоток дорослих пацієнтів на нашій планеті страждає на целіакію. Як і непереносимість лактози, її вважають генетично обумовленим захворюванням. Якщо целіакія була діагностована у батьків, є велика ймовірність того, що вона передасться і дітям. Зазвичай її симптоми проявляються у вигляді:

  • постійних здуття живота;
  • хронічних розладів кишечника;
  • блідого калу, що має різкий запах;
  • інших травних розладів.

Якщо у людини спостерігається алергія на глютен, у нього можуть випадати волосся — часто через зниження імунітету. Такі люди нерідко страждають хронічними головними болями.

Безумовно, мова йде про загальну і досить розпливчастою симптоматиці. Буває, що на перших порах люди і не здогадуються про справжню причину свого нездужання і дивних симптомів. Поставити Первинний (Можливий) діагноз хворому лікар може, запропонувавши йому відмовитися від вживання клейковини протягом декількох днів, після чого тимчасово повернути її в раціон харчування. Якщо при відсутності клейковини в їжі симптоматика проходить, а при її «поверненні» настає знову, буде доцільним призначення спеціальних тестів, які допомагають точно визначити целіакію.


                                    Опасен ли глютен для здоровья?

Що рекомендувати для харчування пацієнтам з непереносимістю глютену?

Насамперед їм обов’язково слід звертати увагу на те, які компоненти містять ті чи інші продукти. При цьому формулювання, що позначають білок рослинного походження, можуть виглядати так: «текстурований», «рослинний», «гідролізований». Все це означає клейковину. Оскільки Безглютенові продукти завжди можна придбати у вільному продажу, такі пацієнти не будуть відчувати себе в чомусь обмеженими. Зараз існують не тільки безглютенові каші, але навіть і макаронні вироби.

Всі інші продукти пацієнти з непереносимістю глютену можуть як і раніше залишити в своєму раціоні.