Чим небезпечні харчові добавки

У наш час стежити за здоров’ям і правильно харчуватися вважається не тільки правильним, а ще й модним. Багато молодих людей намагаються коригувати раціон і підбирати продукти так, щоб вони не містили шкідливих компонентів, не були занадто жирними або ж калорійними.


                                    Чем опасны пищевые добавки

Також збільшується число людей, які ретельніше вивчають склад продуктів в магазинах на наявність в них харчових добавок. Так як вважається, що багато хто з них шкідливі або смертельно небезпечні для людини. Але чи так це? 

Що це таке?

Харчові добавки-це додаткові допоміжні речовини, які додаються в продукт для різних цілей. Це консерванти, барвники, загусники, емульгатори та ін.

Найчастіше вони являють собою хімічні сполуки, одержувані штучним шляхом, покликані поліпшити товарний вигляд і характеристики продуктів (смак, колір, запах), в які їх додають.

Практично у всіх магазинних продуктах присутня певна кількість харчових добавок, що представляють різну ступінь шкоди для організму. 

Які харчові добавки існують? 

Харчові добавки найчастіше позначаються на упаковці цифровими значеннями, що мають перед собою букву «Е». Не всі вони несуть шкоду здоров’ю, а деякі з них зовсім є натуральними і безпечними. 

Крім безпечних харчових добавок, існують як заборонені повністю, так і ті, які можуть становити небезпеку для людини. Оскільки список досить великий, то в рамках даної статті будуть розглянуті тільки небезпечні для здоров’я добавки. Розглянемо їх детальніше.

Барвник

Всі добавки, що мають індекси з Е100 по Е199 включно-це барвники, що змінюють колір готової продукції на більш привабливий для покупців. Такі добавки бувають як натурального походження, так і штучного, при цьому зовсім не обов’язково, що барвники, що мають природне походження будуть безпечніше синтетичних.

Говорячи про барвниках, варто звернути особливу увагу на заборонені на території Росії Е103, Е105, Е107, Е121, Е123, Е125, Е126, Е127, Е128, Е130, Е152, Е154, Е161, Е180, Е182, серед яких особливу небезпеку для здоров’я представляють Е180, Е173, Е121, Е123, Е154, Е128, е127, і е142.

Консервант

Вони дозволяють довше зберігати продукцію. Будь-консервант впливає на організм людини, частина з них, якщо дотримуватися норм споживання продукту безпечні для організму, інші ж можуть викликати алергічні реакції, порушення функцій органів дихання або напад астми.  До консервантів відносяться добавки з Е200 по Е299.

До заборонених в Росії відносяться, Е216, Е217, Е243, Е284 і Е285. До шкідливих і небезпечних: Е209, Е214, Е215, Е230 Е233, Е231, Е249–252, Е280–283.

Антиокислювачі

З Е300 по Е399 знаходяться Антиокислювачі, що запобігають окислювальні процеси в продуктах. Під забороною в Росії знаходяться Е305, Е313, Е317, Е318, Е323, Е324, Е344, Е345, Е349, Е366–368, Е370, е375, Е383, Е388–391, е399.

Стабілізатори, загусники, емульгатори

Е400-Е499-ця група добавок служить для додання продуктам потрібної консистенції. Під забороною в Росії знаходяться добавки 408, 411, 419, 429, 443, 446, 472G, 478, 485-489, 496.

Регулятори рН

Е500-Е599-підтримують в продуктах необхідний рівень кислотного балансу, а також запобігають затвердіння продукту. Серед них під забороною знаходяться: Е505, Е512, Е519, Е537, Е539, Е550, Е557, Е560. Шкідливі добавки-Е507 і Е513.

Підсилювачі смаку і запаху

Нумеруються наступним чином: Е600 – Е699. Серед них потрібно звернути увагу на заборонені Е641 і Е642 і шкідливі е627-637.

Пропеленти, піногасники і глазирователи

Вони знаходяться під індексами Е900-Е999.

У Росії заборонені: Е905 (a, b), Е906, Е908–911, Е913, Е915–919, Е922–926, Е927а, Е929, Е940, Е945, Е946, Е956, Е958, Е969.

Для всіх зареєстрованих і не заборонених до застосування харчових добавок передбачені норми допустимого вмісту їх в продуктах, а також встановлені добові дози споживання, при яких ці добавки не представляють шкоди для організму.

Чим небезпечні харчові добавки?

Небезпечні або заборонені харчові добавки можуть стати джерелом багатьох проблем. До них відносяться як розлад травлення, погіршення стану шкіри, невеликі алергічні реакції і збільшення холестерину, так і серйозні захворювання, що включають порушення функцій нирок і печінки.

Деякі речовини можуть стати причиною астми або важких алергічних реакцій, порушення роботи дихальної системи, провокувати появу ракових утворень, порушення розвитку плода у вагітних і т. д.

Для чого вони потрібні?

На жаль, повністю виключити харчові добавки зі складу більшості продовольчих товарів не можна. Вони виконують важливі функції у виробництві продуктів, без яких неможливе його створення.

Наприклад: емульгатори дозволяють змішувати ті компоненти, які не вийшло б змішати в однорідну масу, барвники надають продуктам звичний колір, без якого вони б втратили привабливий вигляд, консерванти дозволяють набагато збільшити термін зберігання продуктів. Добавки допомагають загальмовувати окислення продуктів, виключають утворення в них шкідливих для людини речовин.

Навіть безпечні добавки можуть викликати алергічну реакцію у людини в окремому випадку, при бажанні по максимуму виключити їх вживання, намагайтеся частіше готувати самостійно, використовуйте на кухні натуральні продукти, а також відмовтеся від вживання фастфуду.