Що вибрати: персик або нектарин?

Персики і нектарини заслужено вважаються одними з найпопулярніших фруктів на світі. Кожен з цих плодів має свої переваги і особливості, про які слід знати всім, хто хоче харчуватися смачно і з користю для організму.


                                    Что выбрать: персик или нектарин?

Відміна

Культурні персики відомі людині з найдавніших часів. Уже в VII столітті існували десятки їх сортів, кращі з яких вирощували в Середній Азії, на території поблизу сучасного Самарканда і в якості данини відправлялися в китайську імперію Тан. Їх так і називали:»золоті персики Самарканда”.

Головна особливість персиків полягає в тому, що вони покриті найніжнішим «пушком», який служить плодам захистом від шкідників і дозволяє їм довше зберігати свіжість.

Одного разу в Османській імперії в XVII столітті на персикових деревах виявили дивовижні фрукти, ті ж персики, але позбавлені «гармата», блискучі і глянцеві. Виник в результаті природного перезапилення дерев підвид був оцінений по достоїнству і збережений селекціонерами.

Крім зовнішнього відмінності, нектарини відрізняються більш щільною і соковитою м’якоттю.

Склад і калорійність

У 100 г персика міститься близько 36 ккал, в такій же кількості нектарина — 44 ккал. Розрізняються фрукти і вмістом цукрів, яке становить 10% і 16% для персика і нектарина відповідно.

В іншому ж хімічний склад цих плодів практично ідентичний. За тим винятком, що вітаміну з в нектарині міститься трохи більше.

Корисні властивості

Персики і нектарини характеризуються високим вмістом клітковини, корисної для шлунково-кишкового тракту. Їх регулярне вживання сприяє:

  • поліпшення складу крові;
  • нормалізації робота серця;
  • посилення когнітивних здібностей;
  • регенерації клітин.

Дійсно неможливо сказати-який з цих фруктів корисніше. Вони обидва хороші.

Шкода і протипоказання

Ці плоди слід вживати з обережністю при цукровому діабеті і панкреатиті в будь-якій стадії.

Дієтологи не рекомендують з’їдати їх в кількості більшій, ніж 1 кг на добу, так як це може викликати діарею.

Маленьким дітям плоди можна давати вже з 3-х річного віку.

Чи корисні персикові кісточки

Ядерця фруктових кісточок раніше широко використовувалися в кондитерській промисловості, але сьогодні вони все більше піддаються критиці. Справа в тому, що в їх складі присутні небезпечні для організму людини з’єднання. Тому їсти можна в дуже малій кількості.

Але все-таки не варто ігнорувати їх користь. Вітаміни (А, група В, Е) і мінеральні речовини з їх складу позитивно впливають на гормональну і центральну нервову систему.

Особливості вживання

Персики і нектарини, на відміну від тих же бананів і деяких сортів груш, не здатні дозрівати після того, як зірвані з дерев. Ось чому їх потрібно купувати тільки в стиглому вигляді.

Перш за все, вони, звичайно, смачні, коли свіжі. У консервованому вигляді персики перевершують нектарини, їх м’якоть краще просочується сиропом, набуває ніжну консистенцію.

Ці фрукти добре переносять теплову обробку і можуть вживатися в запеченому вигляді, з них варять варення і джеми, переробляють їх в соки.

Також можна готувати з ними другі страви, перетворюючи фрукти в начинку для птиці або основу пряно-солодких вишуканих соусів.

Рецепт 

Корисно знати, що персиками і нектаринами можна замінювати груші майже у всіх рецептах. І звичайно, існує чимало розкішних страв, в яких вони присутні спочатку.

Сирна запіканка з консервованими персиками

Блюдо апетитне і смачне як в гарячому, так і в холодному вигляді 

Для запіканки будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • 0,5 кг нежирного сиру;
  • 2 яйця;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 4 ст. л. цукрового піску;
  • 3-4 ст. л. манки;
  • вершкове масло-щоб змастити форму;
  • 350 г персиків.

Процес приготування виглядає наступним чином:

  • Збити сир з обома видами цукру.
  • Засипати манку, додати яйця і все перемішати.
  • Фрукти нарізати невеликими шматочками і акуратно перемішати з сирною масою.
  • Форму для випічки розміром приблизно 24х11 см змастити маслом.
  • Викласти масу в форму і помістити на 40-45 хвилин в розігріту до 170-180°C духовку.
  • Нектарини, запечені з рікоттою

    Це швидке блюдо може стати відмінним десертом на сніданок або навіть святковий стіл. 

    Для його приготування потрібні такі інгредієнти:

    • 500 г свіжих нектаринів;
    • 200 г сиру Рікотта;
    • 50 г сиру пармезан;
    • 2 ст. л. рідкого меду;
    • 1 ч. л. кориці;
    • 4-6 ст.л. рідкої карамелі.

    Процес приготування нектаринів можна представити в наступних кроках:

  • Фрукти розрізати на половинки, видалити кісточки і викласти у форму для випікання на пергаментний папір.
  • У поглиблення кожної половинки нектарина покласти трохи меду, посипати фрукти корицею.
  • Додати на кожну половинку фрукта рікотту і зверху посипати тертим пармезаном.
  • Поставити форму в розігріту до 190-200°C духовку на 5-8 хвилин.
  • Дістати нектарини, викласти на тарілки і перед подачею полити карамеллю.