Персики і нектарини заслужено вважаються одними з найпопулярніших фруктів на світі. Кожен з цих плодів має свої переваги і особливості, про які слід знати всім, хто хоче харчуватися смачно і з користю для організму.
Відміна
Культурні персики відомі людині з найдавніших часів. Уже в VII столітті існували десятки їх сортів, кращі з яких вирощували в Середній Азії, на території поблизу сучасного Самарканда і в якості данини відправлялися в китайську імперію Тан. Їх так і називали:»золоті персики Самарканда”.
Головна особливість персиків полягає в тому, що вони покриті найніжнішим «пушком», який служить плодам захистом від шкідників і дозволяє їм довше зберігати свіжість.
Одного разу в Османській імперії в XVII столітті на персикових деревах виявили дивовижні фрукти, ті ж персики, але позбавлені «гармата», блискучі і глянцеві. Виник в результаті природного перезапилення дерев підвид був оцінений по достоїнству і збережений селекціонерами.
Крім зовнішнього відмінності, нектарини відрізняються більш щільною і соковитою м’якоттю.
Склад і калорійність
У 100 г персика міститься близько 36 ккал, в такій же кількості нектарина — 44 ккал. Розрізняються фрукти і вмістом цукрів, яке становить 10% і 16% для персика і нектарина відповідно.
В іншому ж хімічний склад цих плодів практично ідентичний. За тим винятком, що вітаміну з в нектарині міститься трохи більше.
Корисні властивості
Персики і нектарини характеризуються високим вмістом клітковини, корисної для шлунково-кишкового тракту. Їх регулярне вживання сприяє:
- поліпшення складу крові;
- нормалізації робота серця;
- посилення когнітивних здібностей;
- регенерації клітин.
Дійсно неможливо сказати-який з цих фруктів корисніше. Вони обидва хороші.
Шкода і протипоказання
Ці плоди слід вживати з обережністю при цукровому діабеті і панкреатиті в будь-якій стадії.
Дієтологи не рекомендують з’їдати їх в кількості більшій, ніж 1 кг на добу, так як це може викликати діарею.
Маленьким дітям плоди можна давати вже з 3-х річного віку.
Чи корисні персикові кісточки
Ядерця фруктових кісточок раніше широко використовувалися в кондитерській промисловості, але сьогодні вони все більше піддаються критиці. Справа в тому, що в їх складі присутні небезпечні для організму людини з’єднання. Тому їсти можна в дуже малій кількості.
Але все-таки не варто ігнорувати їх користь. Вітаміни (А, група В, Е) і мінеральні речовини з їх складу позитивно впливають на гормональну і центральну нервову систему.
Особливості вживання
Персики і нектарини, на відміну від тих же бананів і деяких сортів груш, не здатні дозрівати після того, як зірвані з дерев. Ось чому їх потрібно купувати тільки в стиглому вигляді.
Перш за все, вони, звичайно, смачні, коли свіжі. У консервованому вигляді персики перевершують нектарини, їх м’якоть краще просочується сиропом, набуває ніжну консистенцію.
Ці фрукти добре переносять теплову обробку і можуть вживатися в запеченому вигляді, з них варять варення і джеми, переробляють їх в соки.
Також можна готувати з ними другі страви, перетворюючи фрукти в начинку для птиці або основу пряно-солодких вишуканих соусів.
Рецепт
Корисно знати, що персиками і нектаринами можна замінювати груші майже у всіх рецептах. І звичайно, існує чимало розкішних страв, в яких вони присутні спочатку.
Сирна запіканка з консервованими персиками
Блюдо апетитне і смачне як в гарячому, так і в холодному вигляді
Для запіканки будуть потрібні наступні інгредієнти:
- 0,5 кг нежирного сиру;
- 2 яйця;
- 1 пакетик ванільного цукру;
- 4 ст. л. цукрового піску;
- 3-4 ст. л. манки;
- вершкове масло-щоб змастити форму;
- 350 г персиків.
Процес приготування виглядає наступним чином:
Нектарини, запечені з рікоттою
Це швидке блюдо може стати відмінним десертом на сніданок або навіть святковий стіл.
Для його приготування потрібні такі інгредієнти:
- 500 г свіжих нектаринів;
- 200 г сиру Рікотта;
- 50 г сиру пармезан;
- 2 ст. л. рідкого меду;
- 1 ч. л. кориці;
- 4-6 ст.л. рідкої карамелі.
Процес приготування нектаринів можна представити в наступних кроках: