Правильне харчування в літню спеку

В осінньо-зимовий період через дефіцит сонячного світла організму важливо отримувати велику кількість поживної і калорійної їжі. Зі збільшенням температури за вікном апетит знижується, зате частіше виникає спрага. Щоб уникнути переїдання, появи відчуття тяжкості, але при цьому забезпечити організм корисними речовинами, важливо дотримуватися певних рекомендацій по правильному харчуванню в літню спеку.


                                    Правильное питание в летнюю жару

Особливості раціону

Після досягнення позначки + 25 на термометрі фахівці рекомендують переглянути свій раціон і почати дотримуватися наступних правил:

  • Замінити всі солодкі напої простий очищеною водою. Влітку разом з потім організм втрачає значну кількість солі, для заповнення якої можна використовувати мінеральну воду. Замість нудотно газованої води і пакетованих соків можна використовувати компоти, зелений чай і морси зі зниженим вмістом цукру.
  • Намагатися не переносити і не пропускати прийоми їжі. При відсутності апетиту можна замінити звичні порції маленькими. Таким способом травна система буде працювати правильно.
  • Замінити жирні страви легкими білковими варіантами, наприклад, морепродуктами, птицею і рибою. Як гарнір можна приготувати тушковані овочі або легкий салат.
  • Ввести в раціон велику кількість овочів «водянистого» типу. Вони не тільки поповнюють запаси рідини в організмі, але і містять велику кількість корисної для здоров’я травної системи клітковини.
  • Перенести прийоми їжі на більш ранній час. Снідати краще в 7 ранку, а вечеряти – не пізніше 6 години вечора, включивши в раціон додатковий пізній перекус перед сном. Найбільш калорійним повинен стати сніданок.
  • Вживання гарячих напоїв для регуляції потовиділення.
  • Для забезпечення організму енергією важливо на сніданок їсти кашу та інші вуглеводні страви.
  • Які продукти слід вживати в цю пору року?

    Дієтологи, які закликають до правильного харчування в літню спеку, рекомендують доповнити літній раціон рядом корисних продуктів:

    • огірки-багаті солями, вітаміном C і кальцієм;
    • ківі-запобігає виникненню зневоднення;
    • малина-багата клітковиною;
    • зелень-містять великі запаси фолієвої кислоти;
    • кавун-заповнює нестачу рідини в організмі;
    • диня-має високий вміст фолієвої кислоти і клітковини;
    • болгарський перець-багатий мінеральними солями, вітамінами C і групи B;
    • смородина – в її складі значна кількість вітамінів, кислот і антиоксидантів;
    • кабачки-багаті мікроелементами, вітамінами C, A;
    • спаржа-володіє істотним вмістом амінокислот, антиоксидантів, вуглеводів, солей калію, води.

    Що приготувати для здоров’я і красивої фігури

    Серед рецептів, які підходять для організації правильного харчування в літню спеку, можна вибрати наступні:

    Яєчня з кабачками і помідорами

    Для приготування потрібні наступні інгредієнти:

    • 2 яйця;
    • кабачок;
    • 20 гр. сир;
    • великий помідор;
    • рослинна олія;
    • зелень;
    • сіль, чорний перець.

    Етап:

  • Кабачок нарізати на кільця, 4 з яких обсмажити на олії. Готові скибочки поперчити і посолити за смаком.
  • Зверху на обсмажені кабачки викласти нарізані кільцями помідори.
  • Яйця збити, додати зелень, сіль і перець. Відправити на сковороду.
  • Натерти сир і посипати вміст сковороди.
  • Запікати масу в духовці при температурі 220 градусів протягом 10 хвилин до готовності.
  • Борщ з козячим сиром

    Бути потрібним:

    • 1 буряк;
    • 5 шт. редису;
    • 2 яйця, огірок;
    • 1 пучок зеленої цибулі;
    • 3 картоплини;
    • 450 г кефіру;
    • половина чайної ложки солі.

    Етапи приготування:

  • Відварити яйця, нарізати редис, картоплю і зелену цибулю, натерти буряк.
  • Помістити заготовки в глибоку ємність.
  • Влити кефір, посолити і ретельно перемішати компоненти.
  • У центр помістити половину відвареного яйця для декору.
  • Салат з авокадо і огірком

    Потрібно взяти:

    • половинку авокадо;
    • огірок;
    • яйце;
    • пучок цибулі і кропу;
    • маслинове масло;
    • щіпку солі;
    • чайну ложку діжонської гірчиці;
    • щіпку меленого чорного перцю.

    Етапи приготування:

  • Відварити яйце, ретельно вимити овочі, подрібнити зелень.
  • Нарізати кубиками авокадо і огірок, з’єднати в пропорції 1:1. Посолити і поперчити.
  • Додати гірчицю і оливкову олію. Викласти в блюдо сервіровки, прикрасити розрізаної на дві частини половинкою яйця.
  • Правильне харчування в літню спеку-запорука гарного самопочуття і високої фізичної активності. Багатий корисними речовинами раціон запобіжить виникненню почуття втоми, зміцнить імунітет і загальний стан організму.