Протеїнові батончики потрібні не тільки спортсменам: користь і шкода перекусу

Про користь протеїнових батончиків говорять повсюдно. Воно й не дивно – перекус швидкий і легко насичує шлунок. Однак навіть цією їжею не можна зловживати. Є її варто, спираючись на невеликий звід правил – тільки так вона принесе користь організму.


                                    Протеиновые батончики нужны не только спортсменам: польза и вред перекуса

Саме про таких підводних каменях піде мова в тексті. Стаття буде корисною для всіх, включаючи спортсменів і простих обивателів мережі, так як їжа є головним ресурсом, що підтримує життєдіяльність людини на належному рівні.

Перша поява

Вперше протеїнові батончики отримали свою частку популярності серед космонавтів, так як перекус був практичним – маленькі снеки були зручного формату для польотів в космос і довго не втрачали властивостей. Тривалий термін придатності і поживність визначили, що ці ласощі – найкраще джерело енергії і користі.

Потім мода на таку їжу перейшла до спортсменів всіх можливих дисциплінах. Наприклад, ця їжа була популярна серед марафонців, так як вона швидко і легко засвоювалася організмом. Насичення наступало миттєво, що помітив марафонець з Канади – Брайан Максвелл. Разом з приятелькою і за сумісництвом дієтологом він створив формулу батончика, яка приносила максимум користі і мінімізувала ризики для здоров’я.

Користь і шкода

Головною відмінною рисою протеїнових снеків вважається високий концентрат білка. Тому добавка буде корисна спортсменам і людям, які ведуть активний спосіб життя, адже для підтримки і зростання м’язової маси необхідний саме білок.

До решти плюсів можна віднести:

  • попадання протеїну в організм, розпад на амінокислоти і його швидке засвоєння;
  • відновлювальний ефект м’язових волокон при травматизації і розтягуванні;
  • вплив на тіло за рахунок надходять амінокислот (схуднення, збільшення м’язів, ваги) ;
  • регенерація клітин, підтримка і прискорення обмінних процесів (а значить гарантія міцного волосся, шкіри, нігтів) ;
  • наповнення вітамінами, мінералами, корисними добавками;
  • невелика калорійність, спираючись на кількість білка (на 150 кКал батончика припадає 30 г чистого протеїну).

Однак без мінусів теж не обходиться:

  • у деяких протеїнових батончиках містяться підсолоджувачі та інші шкідливі добавки;
  • через вищезгаданого пункту енергетична цінність доходить до позначки в 400 ккал;
  • для людей з пасивним способом життя такий перекус може виявитися причиною ожиріння, яка додатково спричинить за собою проблеми в серцево-судинній системі.

Склад

Усередині снеків є додаткові інгредієнти і підсилювачі смаку, і вони випускаються в різних видах. Варто відзначити, що підсолоджувачі можуть бути не тільки шкідливими, але і натуральними, а від того і корисними. 

Наприклад, останнім часом виробники стали виготовляти протеїнові батончики з сухофруктами, горіхами, злаковими та іншими культурами. З такими елементами перекус стає ідеальним для прихильників корисного харчування і здорового способу життя.

У деяких ситуаціях всередину продукту додають білки тваринного походження-молоко або його аналоги. Такий варіант не підходить веганам і людям, схильним до непереносимості лактози, тому при виборі товару варто уважно знайомитися з його складом.

Щоб дізнатися реакцію тіла на той чи інший продукт, варто пройти тест на непереносимість їжі. З його допомогою можна легко скорегувати свій раціон і, зокрема, правильно підібрати протеїновий батончик, щоб той віддавав всю користь організму.

Як зробити протеїновий батончик будинку

Любителям вивчати Склади і купувати тільки натуральне може бути складно знайти в продажу відповідний для себе продукт. Тоді на допомогу можуть прийти домашні рецепти. Для приготування потрібно купити протеїновий порошок. Його кількість прийнято вимірювати в скупах. Одна порція містить близько 25-30 грам білкового порошку.

Батончик для схуднення

Бути потрібним:

  • 200 г сиру;
  • 1 миска вівсянки;
  • 2 столові ложки арахісової пасти;
  • 3 скупа протеїну.

Перемішати всі інгредієнти до однорідності (можна використовувати блендер) і сформувати з них батончики. Зберігати готовий продукт потрібно в холодильнику.

Для набору ваги

Інгредієнт:

  • 4 супи протеїну;
  • 2-3 ложки вівсянки;
  • 2 банани;
  • 1 столова ложка родзинок;
  • ¼ Склянки води.

Перемішати всі складові, масу перекласти у форму і випікати в духовці 20-30 хвилин при температурі 160 градусів.

Веганський рецепт

Інгредієнт:

  • 2 склянки вівсянки;
  • 3 скупа білкового порошку;
  • 2 столові ложки горіхової пасти;
  • Горіхи, насіння за бажанням;
  • Кориця за смаком;
  • 4 ложки кип’яченої води.

Перемішати всі продукти і сформувати батончики.