Як мити овочі та фрукти, щоб зберегти здоров’я

Про те, що фрукти і овочі перед вживанням потрібно мити, відомо кожному з дитинства. Але не всі знають, що продукти миються по-різному. З одних досить змити бруд. А інші не тільки помити, але і позбавити від мошок, черв’ячків, жучків. І лише правильна обробка збереже весь комплекс корисних речовин, вітамінів і мінералів і не стане причиною харчового отруєння.


                                    Как мыть овощи и фрукты, чтобы сохранить здоровье

Як помити овочі та зелень

Листові овочі

Листові овочі миються безпосередньо перед вживанням. Якщо зберігати їх вологими, вже через 2 години бактерій на них виявиться в два рази більше, ніж було до обробки.

Зелень

Щоб відмити забруднення на кропі, петрушці, цибулі, щавлі потрібно багато води, так як бруд і мікроби накопичуються в складках, гілочках і біля основи листя.

Як чинити:

  • Зелень переглянути, прибрати коріння, відщипнути пожовклу і травмовану листя.
  • Змити під краном явну бруд.
  • Розчинити в літрі холодної води 1 ст.л. солі або оцту. Помістити в розчин розібрану на листочки або гілочки зелень. Час очікування 15 хвилин.
  • Якщо на дні багато бруду, сміття, комах, процедуру повторюють, поки вода не буде чистою.
  • Зелень перекладають в друшляк і промивають під краном.
  • Розміщують на серветці, підсушують.
  • Купуючи різані салати, мікси, петрушку в упаковці, багато хто вважає, що виробник провів необхідну підготовку продукту. Так має бути. Але при сумнівах, варто промити зелень під краном.

    Коренеплід

    Буряк, морква, картопля недостатньо просто помити, а потрібно виконати кілька додаткових кроків.

    Алгоритм:

  • Коренеплоди заливають теплою водою і дають постояти 10-15 хвилин.
  • Після осідання бруду на дно, щіткою акуратно змивають залишки.
  • Промивають під краном теплою, а потім холодною водою.
  • Такий підхід необхідний, щоб убезпечити себе від попадання в їжу кишкової палички.

    Капуста

    Щоб підготувати білокачанну, кольорову, пекінську капусту, брокколі, потрібно не забувати про можливі мікроби і бруду, жучках, дрібних комах між борозенками суцвіть. З капусти знімають верхній шар листя, ділять на суцвіття. Замочують у холодній воді. Через 2-3 хвилини витягують і промивають під краном, використовуючи прохолодну воду.

    Гриб

    Їстівні гриби перебирають, очищають від сміття, ножем вирізують гниль і червоточину. Замочують у холодній воді з додаванням солі. У такому розчині дрібні комахи і черв’ячки спливуть.

    Потім перекладають в друшляк і миють під краном. Закінчивши Промивання, кілька разів струшують, щоб дати воді стекти. Гриби готові до приготування кулінарних шедеврів.

    Гострий перець

    Великі стручки миються по одному під краном. Дрібні попередньо замочуються, потім промиваються в тій же мисці.

    При обробці перцю необхідні гумові рукавички. Під час миття виділяється масляниста речовина. Воно і надає гіркоту. Але, потрапляючи на дерму або слизову, може викликати опік. Назва речовини-капсаїцин.

    Як миються різні фрукти

    Деякі господині при митті плодів використовують мило або інші миючі засоби. Однак дослідження, які проводив Росспоживнагляд, показали, що обсяги бактерій на плодах при митті проточною водою або милом, мало відрізняються.

    Як миються фрукти:

  • Абрикоси, персики, ківі та інші фрукти з ворсинками ретельно миють м’якою щіткою під краном або очищають від шкірки. 
  • Вишню, агрус, черешню, смородину, інші плоди перебирають і витримують у холодній воді 5 хвилин. Потім промивають під краном прохолодною водою і, переклавши в друшляк, обдають окропом. 
  • Гранати, кавуни, банани, дині, плоди, фрукти з неїстівною шкіркою миють щіткою під краном. 
  • Цитрусові обдають окропом, потім миють під краном. 
  • Виноград обполіскують великим об’ємом холодної проточної води.
  • Щоб очистити полуницю від землі і піску, ягоди витримують 5-10 хвилин в прохолодній воді. Потім обполіскують під струменем води.
  • Миття овочів і фруктів – таке ж правило гігієни, як миття рук перед їжею. Промиваючи плоди, людина попереджає багато хвороб, в тому числі інфекційні. Кожен продукт вимагає свого підходу. Взявши за основу вищевикладені способи, можна убезпечити себе і своїх близьких від кишкових інфекцій і зараження паразитами.