Хтось вважає, що заморозка – не найвдаліший спосіб зберігання продуктів: нібито через неї втрачаються їх корисні властивості і втрачається смак. Однак це не так. У морозилці м’ясо, риба, ягоди і овочі зберігаються набагато краще, ніж в маринованому вигляді або зварені з цукром.
Природа заморожування
Даний процес має природне походження. Взимку насіння і коріння рослин проходять цю процедуру, після чого проростають навесні. У холодну пору року корисно ласувати літніми заготовками: це краще, ніж купити в магазині привезені здалеку фрукти і овочі, які вирощують з великою кількістю добрив.
Як правильно діяти
Щоб заморозка пройшла правильно, важливо, в першу чергу, грамотно підібрати продукти.
Важливо! Заморожувати можна лише стиглі фрукти, овочі, ягоди.
Попередньо їх обов’язково сушать і миють. Деякі овочі бланшують (іншими словами – ошпарюють). Це дозволяє зупинити окислювальні процеси, які проходять всередині продуктів, і зберегти їх смакові якості.
Як працювати з овочами
Підсушені овочі подрібнюють, нарізають на кубики або півкільця. Потім їх поміщають в спеціальний посуд. Щоб вони» протрималися ” всю зиму, температура в морозилці повинна становити від мінус 18 до мінуса 23с.
Правила роботи з грибами
Можливі різні види заморозки грибів: їх попередньо можна посмажити, зварити або відправити в морозилку сирими. Однак вони в будь-якому випадку потребують обробки.
Робота з ягодами
Перед тим, як відправити їх в морозильну камеру, обов’язково промийте і просушіть ягоди. Зробити це можна, розклавши продукти в один шар в місці, яке добре провітрюється.
Важливо! Якщо ви погано просушіть ягоди, при заморожуванні вони злипнуться.
Робота з рибою і м’ясом
Риба і м’ясо при розумному підході зберігають корисні властивості в морозилці.
Риба-цінне джерело Омега-3, кислот, що сприяють повноцінній роботі серцево-судинної системи і мозку. У м’ясі ж містяться нормалізує роботу нервової системи вітамін В і цінні амінокислоти.
Зберігати м’ясо в морозилці необхідно без кістки, в харчовій плівці або пергаменті. Важливо, щоб температура в морозилці була постійною протягом усього терміну зберігання. Не переносите м’ясо в більш холодне місце-воно висохне.
Важливо! Стейк вагою від 1 кг слід зберігати при температурі максимум мінус 20С. для більш дрібних шматків підійде температура мінус 10-12С.
Рибу можна заморозити цілком, шматочками, у вигляді філе, фаршу. Не забудьте:
- очистити її від луски і потрухів-шкіру залиште;
- загорнути в плівку харчову.
Порада! В ідеалі перед заморожуванням рибу глазурують. Охолоджувати рибу і морепродукти нижче мінус 18С не рекомендується.
Робота з молочними продуктами
Пам’ятайте: тверді сорти сиру краще заморожувати, ніж м’які. Їх можна завчасно натерти, розподілити по порційних пакетах.
Напівтверді продукти нарізають на шматочки і присипають крохмалем, щоб уникнути злипання.
Що стосується сиру, то він в морозилці змінює свою структуру – шарується, висихає. Тому для зберігання підходить тільки дуже сухий продукт.
Важливо! Ретельно відіжміть сир від сироватки перед тим, як відправити його в морозильну камеру.
Заморожування молока проходить без проблем.