Про те, наскільки важливо для здоров’я уникати в своєму раціоні трансжирів, говорять вже далеко не перший рік. Але ось, що насправді являють собою ці трансжири і де вони знаходяться, знає не кожен.
Трансжири можуть бути як промислового виробництва, так і отримані з натуральних продуктів. Так, в своєму природному вигляді вони можуть бути присутніми в невеликих кількостях в м’ясних і молочних продуктах, а також в грудному молоці. До складу натуральних трансжирів входять кон’югована лінолева і вакценовая кислота. Їх обмежене вживання в натуральному вигляді шкоди здоровому організму не завдасть.
Інша справа, коли мова йде про продукти, підданих глибокій промисловій переробці. Такі продукти можуть завдати здоров’ю непоправної шкоди, а тому їх вживання дуже рекомендується уникати. Вживання трансжирів тісно пов’язане з розвитком хвороб серця і судин, а також існують докази про їх вплив на розвиток онкологічних захворювань. Відрізнити небезпечні трансжири від нешкідливих можна уважно читаючи склад. Так, продукти, в яких присутні жири, здатні завдати непоправної шкоди вашому здоров’ю матимуть в своєму складі: гідрогенізовані масла або частково гідрогенізовані масла. І те, і інше повідомить нам про наявність трансжирів в продукті.
Найчастіше трансжири можна зустріти в наступних групах продуктів:
- промислова випічка (печиво, кекси, вафлі і т. д.);
- смажені страви;
- Картопляні та кукурудзяні чіпси;
- сухарики та інші снеки;
- напівфабрикати (готові котлети, пельмені і т. д.);
- заморожена магазинна піца;
- маргарин та інші спреди;
- молочний шоколад, цукерки та зефір;
- фастфуд;
- попкорн для домашнього приготування.
Чому взагалі використовуються трансжири?
Марнотрати використовуються в промисловості для поліпшення смаку, створення бажаної консистенції і, звичайно, для економії бюджету. Мало того, що такий вид жиру спочатку коштує дешевше того ж вершкового масла, так він ще й зберігається в кілька разів довше. Останнє, між іншим, дозволяє компаніям зберігати товарний вигляд продукції протягом декількох тижнів і навіть місяців. До порівняння, продукти, приготовані на натуральному вершковому маслі, зберігають свіжість не довше двох-трьох діб.
Таким чином, трансжири досить грунтовно увійшли в наше життя і на наші столи. Паралельно з цим, їх повсюдне застосування вже стало причиною серйозного збільшення навантаження на систему охорони здоров’я. Що викликало появу ряду законопроектів в країнах Євросоюзу, що забороняють або обмежують використання трансжирів в промисловому виробництві.
Як їх виробляють?
Технологія створення промислових трансжирів являє собою штучне додавання молекул водню в бюджетні рослинні масла. Такий союз вкрай вигідний, оскільки за рахунок більш тривалого терміну зберігання рослинних масел, ми отримуємо в рази більш тривалий термін придатності готового продукту. Завдяки молекулам водню, колишнє рідким, рослинне масло набуває твердість, яка продовжує зберігатися навіть в умовах кімнатної температури.
Трансжири та хвороби серця
За даними знаменитої «клініки Майо», вживання трансжирів збільшує вміст «поганого» холестерину або ліпопротеїнів низької щільності в крові і знижують кількість «хорошого» – ліпопротеїнів високої щільності відповідно. Одночасно з тим, Американська Асоціація кардіології продовжує бити тривогу, повідомляючи про значне збільшення ризиків розвитку діабету другого типу, внаслідок регулярного вживання трансжирів.
Вплив трансжирів на метаболічну діяльність людського тіла загрожує ризиком розвитку цілої епідемії серцево-судинних захворювань і діабету серед розвинених країн.
Як вже говорилося раніше, трансжири впливають, в першу чергу, на стінки судин. Відбувається це внаслідок руйнування їх вистилає шару – ендотелію. Цей процес називається знайомим нам словом оксидація або оксидативний стрес. Через руйнування ендотелію відбувається поступова закупорка судин і артерій, зростає запальний процес, збільшуючи ризик виникнення інфаркту та інсульту в рази.
Крім того, проведене ще в 2015 році дослідження, показало, що вживання трансжирів підвищує ризик смерті від різних причин, пов’язаних зі здоров’ям. Що ще раз доводить важливість уважно читати склад продуктів і уникати вживання трансжирів.
Важливо буде також відзначити і те, що вміст трансжирів, що не перевищує 0,5 грама на порцію, автоматично маркується до 0% на етикетці продукту. Однак же при вживанні двох-трьох порцій такого продукту за день, ви ризикуєте набрати вже цілих 1,5 грама трансжирів, що точно не залишиться непоміченим для вашого організму.
Що ж робити?
Перш за все, постарайтеся максимально виключити вживання напівфабрикатів і готових продуктів харчування. Намагайтеся по можливості готувати всі страви самостійно. Ті ж печиво, хліб і чіпси готуються легко і швидко, якщо злегка пристосуватися. Смак таких продуктів, а головне користь, однозначно виправдають всі витрати часу і сил на їх приготування.
У процесі приготування, віддавайте перевагу корисним інгредієнтам. Наприклад, замініть маргарин на вершкове, кокосове або масло ДХІ. Вони багаті корисними насиченими жирами, необхідними нашій гормональній системі. Також, корисним буде змінити звичку смажити на сковороді на запікання страв в духовці.
Крім того, одним з важливих елементів підтримки здоров’я організму є велика кількість зелені в раціоні. Зелений салат, петрушка, цибуля, шпинат і кейл допомагають позбавлятися від надлишку холестерину, а також захищають клітини організму від окислення.