Корисні продукти при серцевій аритмії

Аритмія-це патологія, пов’язана з порушенням частоти і ритму серцевих скорочень. Іноді протікає практично безсимптомно. Діагностується за допомогою електрокардіограми, добового моніторування ЕКГ, УЗД серця. У критичних випадках проводиться процедура електрофізіологічного дослідження.


                                    Полезные продукты при сердечной аритмии

Медикаментозне лікування захворювання стає більш ефективним при дотриманні спеціальної дієти. Ретельно збалансований раціон знижує ризик повторного виникнення нападів. Адже продукти харчування мають безліч лікувальних властивостей.

Як харчуватися при аритмії серця

Приймати їжу необхідно невеликими порціями, 3-4 рази на день і не через силу. Не забувати ретельно пережовувати. У стані спокою організм засвоює максимум корисних речовин. Температура страв повинна бути теплою. Занадто холодні або гарячі негативно вплинуть на травлення. Необхідно прибрати з раціону продукти з підвищеним вмістом сахаридів. Рекомендується виходити з-за столу напівголодним, щоб переповнений шлунок не спровокував роздратування блукаючого нерва. В іншому випадку погіршаться функції синусового вузла.

Які продукти більш корисні

Давно відомо, що свіжі фрукти, овочі, молоко, а також морепродукти, збагачені різними мікроелементами.

Калій відновлює правильне функціонування серцевого м’яза. Здатний запобігти виникненню інфаркту.

Підвищена концентрація елемента зафіксована в:

  • курага;
  • чорнослив;
  • банан;
  • петрушка;
  • бульбах картоплі (картоплю краще відварити або запекти);
  • капуста;
  • насіння соняшнику.

Магній знижує артеріальний тиск, нормалізує серцебиття. Покращує стан кровотворної системи. Присутній в хімічному складі гречки, вівсяної крупи, шпинату, свіжих огірків, граната і авокадо. Також в більшості висококалорійних горіхів. Наприклад, волоських, фундука і арахісу.

Кальцієм насичені сири твердих сортів. Мінерал знижує рівень холестерину. Благотворно впливає на судини, запобігає закупорку. Практично не всмоктується з знежирених кисломолочних продуктів.

Міститься в:

  • артишок;
  • цвітній капусті;
  • помідор;
  • гарбуз;
  • червоних солодких перцях;
  • броколі;
  • батат;
  • малина;
  • олії з насіння льону.

Часник

Регулює тонус судин. За рахунок того, що виробляє сульфід водню і оксид азоту. Смородина характеризується комплексом вітамінів груп B, C, D, E і K. тому теж надає тонізуючу дію на серце. Оксикумарини виступають в якості профілактики тромбозу. Мед покращує самопочуття людей, які страждають від тахікардії. Ефективно очищає судини.

Виноград

Ягоди і натуральні продукти, виготовлені на їх основі, містять декстрозу. Речовина, яка нормалізує артеріальний тиск, налагоджує серцевий ритм. Регулярне вживання в невеликих кількостях, стабілізує пульс, дихання стає рівним і глибоким. Поступово відновлюється правильна серцева діяльність.

Молочні вироби

Збагачені кальцієм, калієм, магнієм і амінокислотами. Покращують згортання крові, контролюють скорочення м’язів. Однак для вживання підійдуть тільки низькокалорійні без підсолоджувачів і підсилювачів смаку.

Риба

Природне джерело кислот Омега-3. Зміцнює стінки судин, зменшує концентрацію гомоцистеїну, що провокує виникнення тромбів. Перешкоджає розвитку ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту. Вітаміни групи D запобігають появі повторних нападів.

У дієтичне меню часто включені:

  • скумбрія;
  • лосось;
  • форель;
  • хек.

Волоський горіх

Налагоджують функціонування серцево-судинної системи. Містять кислоти Омега-3. Виступають в якості народного засобу для лікування аритмії. Звичайного з них виготовляють настої і цілющі суміші з додаванням меду.

Яблуко

Насичують організм поживними речовинами. Не викликають збільшення глюкози в крові. Клітковина активізує засвоєння компонентів мінерального комплексу. Служать профілактикою захворювань серцево-судинної системи.

Бобові культури

Цінне джерело протеїнів, заліза, калію, а також флавоноїдів і клітковини. Зміцнюють серцево-судинну систему. Запобігають появі гіпертонії, ішемічної хвороби серця.

В меню рекомендується включити:

  • квасоля;
  • сочевицю і нут;
  • зелений горошок.

Вівсяна крупа

Мінеральний комплекс злаку сприяє очищенню і розрідженню крові. Підтримує здоров’я судин, капілярів. Зменшує рівень холестерину. Заборонено вживання продукту швидкого приготування.

Які продукти не варто їсти

  • Жирні сорти м’яса і сало.
  • Копченості.
  • Ковбасні вироби та напівфабрикати з хімічними домішками.
  • Маргарин.
  • Солодка здобна випічка, білий шоколад (надлишок насичених жирів і цукру).
  • Солодкі газовані напої.
  • Рибні, м’ясні консерви (насичені консервантами).
  • Мариновані овочі (через надлишок солі).
  • Які продукти можуть спровокувати

    Зловживання кавовими напоями, міцно завіреним чаєм, проводить до надмірної стимуляції серця. Фастфуд і жирні страви шкідливі для людей, схильних до ожиріння. Є головними факторами, що сприяють появі холестеринових бляшок. До того ж провокують почастішання серцебиття. Алкогольні напої викликають спазм коронарних артерій. Це може значно погіршити харчування міокарда.