Радиккіо – одна з різновидів листяного цикорію з винно-червоним листям, особливо популярного в Західній Європі. На вигляд ця рослина нагадує червонокачанну капусту, але це не так. Цей овоч має злегка гіркуватий, пряний смак, що робить його популярним інгредієнтом в приготуванні овочевих салатів і гарячих страв. Особливо він користується популярністю серед кухарів італійської кухні.
Про цю рослину відомо ще з давніх часів. Про нього згадував у своїх працях давньоримський письменник Пліній Старший, вихваляючи цілющі властивості радиккьо. Цей овоч містить багато цинку, вітаміну до і міді, а також є відмінним джерелом вітамінів, допомагає впоратися з безсонням і головними болями.
Сорти радиккьо
Овоч вирощують переважно в теплих, середземноморських регіонах зі сприятливим кліматом. Лідером в культивуванні цього салату і його поставках по всьому світу є невелике село в італійській області – Тревізо.
Існують безліч різновидів радиккью, але найпопулярнішими з них є:
Користь і шкода вживання радиккьо
Радіккьо багатий поживними речовинами (вітамін е, до, калій, мідь) і антиоксидантами, тому регулярне додавання салату в раціон харчування значно підвищує імунітет і допомагає поліпшити здоров’я людини.
До корисних властивостей вживання салату можна віднести:
- Запобігає росту ракових клітин. Зміст в листі великої кількості вітаміну до значно знижує ризик виникнення раку простати на ранніх стадіях прояву хвороби. Антиоксиданти в овочі допомагають боротися з клітинами раку печінки.
- Нормалізує роботу органів зору. Органічні пігменти в складі, зокрема лютеїн і зеаксантин, запобігають вікові очні захворювання і особливо корисні для сітківки очей.
- Знижує ризик серцевих захворювань. Як відомо, цей продукт використовується в середземноморському дієтичному харчуванні. Ця дієта на 30% знижує ризик серцево-судинних захворювань, допомагає очистити кров і нормалізувати артеріальний тиск, а також попередити ризик раптової серцевої недостатності.
- Зміцнює кістки. Вітамін до сприяє мінералізації кісткової тканини, тому овоч рекомендують вживати в їжу для профілактики і лікування остеопорозу.
- Володіє протипаразитними властивостями. Дослідження показало, що екстракт салату має протипаразитну дію на особливий тип круглого черв’яка та інших видів паразитів.
Незважаючи на корисні якості цього овоча, він може завдати і шкоди здоров’ю людини. Оскільки радиккіо містить багато вітаміну K, який сприяє згортанню крові, цей листовий салат не рекомендується людям, які приймають препарати, що розріджують кров.
Як вибрати і зберігати
При виборі салату варто звернути увагу на листя. Вони повинні виглядати свіжими, яскравими і неушкодженими. Якщо на листках є потемніння або вони пов’ялі, це говорить про те, що салат зберігали довгий час. В такому випадку від покупки краще відмовитися.
Зберігати продукт слід в холодильнику, але не більше 2-3 днів. При тривалому зберіганні овоч втрачає свої смакові і корисні якості. Перед тим, як відправити салат в холодильник його не рекомендується мити.
Використання в кулінарії
У кулінарії радиккьо використовують в приготування салатів, овочевих рагу, використовують як гарнір до м’ясних страв. Володіючи яскраво-вираженим смаком і ароматом, радиккьо може прикрасити будь-яку страву. В італійській кухні його вважають за краще тушкувати в червоному вині або оливковій олії.
Листя червоного салату чудово доповнюють страви з тунця і руколи, заправлені оливковою олією. Одне з найсмачніших і вишуканих страв в Італії є пенне з радиккіо, оливками і помідорами черрі. Приготувати його простіше простого!
Подають пасту пенне зазвичай з легким класичним томатним соусом.