Дуже смачний італійський коржик фокачча з оливками і помідорами

Побувавши в Італії, я не побачила у них житнього хліба, але зате яку смачну вони готують фокаччу з оливками, помідорами і розмарином — пальчики оближеш!

Це найніжніша коржик, з хрусткою (до захвату) скоринкою і неймовірно апетитний аромат. І в ній шматочки запекшихся помідорів, маслин — це казка! Я б назвала фокаччу окремим блюдом, а не доповненням: як, в основному, у нас використовують хліб. Італійська коржик готується абсолютно нескладно: приєднуйтесь — це дуже смачно!

Інгредієнти

  • сухі дріжджі — 21 грам;
  • цукор — 30 грам;
  • вода — 625 мілілітрів;
  • борошно — 1 кілограм;
  • сіль — 25-30 грам (1 столова ложка з горбком);
  • оливкова олія — 60 мілілітрів;
  • помідори — 300-350 грам;
  • оливки (маслини без кісточок — 2-3 столові ложки;
  • гілочки розмарину;
  • велика морська сіль, перець горошком.

Дуже смачна італійська коржик фокачча з оливками і помідорами: покроковий рецепт

  • Покрокове приготування тіста: з’єднуємо теплу воду, цукор, сухі дріжджі і сіль. Розмішуємо.
  • Якщо у вас є кухонний комбайн, тоді в чашу з водою, цукром і так далі висипаємо всю необхідну борошно і ставимо спочатку на найнижчу швидкість тістоміса, а після збільшуємо до середньої (дивіться по технічним параметрам вашої машини). Вимішуємо, використовуючи насадку гак, поки тісто не стане дуже м’яким, еластичним, і повністю не відійде від стінок чаші. Додаємо 1 столову ложку оливкової олії і збиваємо ще 1,5-2 хвилини.
  • Якщо ви замішуєте руками, то заздалегідь відміряйте 1 кілограм просіяного борошна і, для зручності, додавайте її в воду невеликими порціями. В ручному випадку необхідно дуже довго місити, поки тісто не перестане прилипати до рук. Після цього продовжуємо місити ще близько 7 хвилин, додаємо 1 столову ложку оливкової олії і ще місимо близько 5-7 хвилин.
  • У результаті тісто виходить дуже еластичним, м’яким і приємним на дотик. Його округляємо, надаючи форму кулі, перекладаємо в миску (для расстойки), накриваємо плівкою. І ставимо на 30-45 хвилин у тепле місце, щоб підходило. Для цього можна злегка підігріти духовку вимкнути, або набрати у велику миску теплої води, а в неї поставити чашу з тестом. За час вистоювання тісто збільшиться в 2,5-3 рази.
  • Готуємо наповнювачі: нарізаємо помідори на свій розсуд (я ріжу досить великими скибочками).
  • Оливки (мені більше подобаються маслини) можна кинути цілими або розрізати навпіл, від гілочок розмарину відокремлюємо голочки.
  • Горошини перцю розминаємо в ступці або млині. Перекладаємо все в миску, заливаємо рештою оливковою олією і добре перемішуємо. Залишаємо настоюватися.
  • Тісто викладаємо на робочий стіл, злегка посипаний борошном (зовсім небагато), і ще раз трохи вимішуємо.
  • Викладаємо на деко (або у форму для випікання), попередньо змащене оливковою олією. Тісто розтягуємо руками в пласт. Товщину шару можна коректувати за своїм бажанням: хтось любить більш товсті коржі, а комусь до смаку більш тонкі.
  • Беремо мариновані помідори, маслини, зелень і, злегка вдавлюючи в тісто, викладаємо по всій поверхні коржа. Наверх виливаємо оливкова олія, в якому маринувалося, розрівнюємо по всій поверхні. Зверху, за бажанням, можна посипати морською сіллю — вона додасть дуже смачний цікавий присмак фокачче.
  • Ставимо деко з фокаччею в тепле місце ще на 20-30 хвилин.
  • Випікаємо фокаччу в розігрітій до 220 градусів духовці приблизно 20-30 хвилин: тут враховуйте товщину коржі. Готова фокачча повинна добре зарум’яниться. Готовність можна перевірити, постукавши по скоринці: якщо вона буде твердою, а всередині буде чути дзвінкий звук, ніби коржик порожня в середині — значить, все готово!
  • Гарячу, ароматну фокаччу залишаємо остигати — це найскладніше у всьому приготуванні. Адже такий аромат, що утриматися складно! Італійська фокачча вийшла просто чудовою — хрустка скоринка, дуже м’яка, пориста середина хліба, все це розбавляється неймовірно ароматними та смачними помідорами, оливками (маслинами) і розмарином. Дуже смачно виходить, якщо на скоринці попадається підсушена крупинка солі — це свого роду родзинка. Фокачча з помідорами і оливками — повністю вегетаріанське (веганську) блюдо, тому її можна пекти пост: і не тільки.

    Очень вкусная итальянская лепешка фокачча с оливками и помидорами

    Приємного апетиту.