Дивовижна повітряна шарлотка з яблуками: справжня осіння випічка

Самий швидкий і легкий пиріг, який завжди виходить смачним: дивовижна повітряна шарлотка з яблуками.

Дуже ніжне, майже невагоме тісто, соковиті, з легкими кисло-солодкими нотками яблука — і приємний аромат ванілі. Цей простий рецепт яблучного пирога дістався мені від бабусі: пропоную спробувати його і вам.

Інгредієнти

  • яйця — 4 штуки;
  • цукор білий — 200 грам;
  • борошно цільнозернові — 1 склянка;
  • сіль — щіпка;
  • розпушувач для тіста — 1 чайна ложка;
  • ванілін або ваніль — за смаком;
  • яблука — 400 – 500 грам.

Дивовижна повітряна шарлотка з яблуками: покроковий рецепт

  • Для початку підготуємо яблука. Їх треба помити, почистити від шкірки і серцевини, нарізати невеликими шматочками.
  • Рада. Для приготування простого яблучного пирога краще використовувати яблука кислих сортів і щільної текстури: наприклад, «Антонівка» або «Симиренка».
  • Форму для запікання або блюдо застеляємо пергаментним папером і викладаємо нарізані шматочками яблука.
  • Рада. Для того, щоб яблучні дольки не потемніли, їх можна збризнути лимонним соком.
  • В окремій ємності збиваємо яйця з дрібкою солі, до збільшення маси в об’ємі в три рази.
  • Пересипаємо цукровий пісок, додаємо ваніль і продовжуємо збивати.
  • Рада. Дуже добре до яблук підходить кориця, якщо ви любите цю пряність, то обов’язково додайте її в тісто для повітряної яблучної шарлотки, як у бабусі. Дуже важливо збивати яйця спочатку з сіллю, і лише після збільшення розмірів додавати цукор. Так тісто стане більш повітряним.
  • У просіяне борошно, додаємо розпушувач. Просіяти борошно потрібно обов’язково: для того, щоб збагатити його киснем. Від цього випічка стане пишнішим.
  • Рада. Якщо у вас немає розпушувача, його можна замінити содою, яку обов’язково потрібно погасити оцтом.
  • Пересипаємо поступово борошняну суміш до яєчної маси, акуратно перемішуючи ложкою або силіконової лопаткою. Робити це потрібно повільно, щоб не впала яєчна піна.
  • Викладаємо тісто для шарлотки з яблуками поверх фруктів і розрівнюємо поверхню.
  • Ставимо випікатися пиріг в розігріту до 180 градусів духовку на півгодини.
  • Рада. Готовність пирога можна перевірити з допомогою скіпки. Якщо при проколюванні пирога дерев’яна паличка залишилася сухою і чистою, значить, випічка готова.
  • Перші п’ятнадцять хвилин не можна відкривати дверцята духовки, оскільки в цей час пиріг починає підніматися. А при перепаді температур він може впасти.
  • Спечену смачну, повітряну яблучну шарлотку можна посипати цукровою пудрою.
  • Моя бабуся також готувала шарлотку використовуючи булочку. Для цього ванільну здобну булочку або плетінку нарізали на брусочки: булка повинна бути трохи черствою. Потім її замочували в молоці з розчиненим у ньому ванільним цукром і викладали на дно форми для запікання. Поверх булочки розкладали тонкі слайсы вершкового масла. Потім викладали слайсами нарізані яблука. Поверх них заливали тісто: і випікали.
  • Після повного охолодження шарлотку розрізати і подавати разом з кулькою вершкового або ванільного морозива. Як приготувати морозиво в домашніх умовах, дізнайтесь на нашому сайті. Тут же ви знайдете безліч різноманітних цікавих рецептів смачних страв: закусок, основних страв і, звичайно ж, десертів.

    Изумительная воздушная шарлотка с яблоками: настоящая осенняя выпечка

    Приємного чаювання.