Під час посту багато хто відмовляється від вживання тваринних білків. Щоб збалансувати раціон, зробити його ситним, корисним і апетитним, кухарі розробляють пісні страви. Рецепти швидко і смачно дозволяють приготувати абсолютно все: від закусок до супів і гарнірів.
Головною особливістю такої дієти є відсутність вершкового масла, молока, яєць і м’яса. Продукти рослинного походження обробляються за кількома технологіями. В основному це гасіння, варіння, запікання, приготування на пару. В результаті пісні рецепти виходять ситними і смачними, а головне – корисними!
Конопляна каша – корисний та оригінальний сніданок
Насіння конопель – справжнє джерело мінералів, вітамінів, рослинного білка. За вмістом корисних елементів вони значно випереджають інші види круп. Тому цілком раціонально, що їх активно включають в пісне меню. Смачні рецепти під час посту з насінням конопель також стають корисними.
Компоненти:
- Насіння конопель – 0,1 кг;
- вода – 0,5 л.;
- Кокосове молоко – 0,1 л.;
- Сіль – щіпка;
- Цукор – 1 ст.
Технологія приготування:
- Приготувати кашу з насіння конопель дуже просто. Змішайте коноплю з кокосовим молоком у глибокій мисці або каструлі.
- Залийте масу окропом, розмішайте віночком, додайте дрібку солі і цукор. В якості сніданку краще їсти не солодкі пісні страви.
- Рецепти на кожен день можна коригувати за смаком, додаючи різні ягоди.
- Залийте насіння окропом, залиште на 10 хвилин.
- Через 10 хвилин знову збийте кашу віночком і подавайте з ягодами.
Ячна каша з журавлиною і запеченим гарбузом
Ячна каша – відмінний гарнір до м’ясної страви. Але він також може стати смачним і поживним сніданком в раціоні пісної кухні. Рецепти на кожен день можна готувати не тільки з гарбузом. Пластівці добре поєднуються з запеченими персиками, яблуками, бананами.
Компоненти:
- Ячна крупа – 0,3 кг;
- Гарбуз – 0,5 кг;
- Тростинний цукор – 1 ст.л .;
- Кориця мелена – 2 ч. л.;
- Журавлина сушена – 0,1 кг;
- Соняшникова олія – 2 ст.
Технологія приготування:
- Ячну крупу промити у великій кількості води, відкинути на сито.
- Як відомо, вершкове масло не входить до складу пісних страв. Рецепти з фото апетитні і з ягодами. У нашому випадку використовуємо журавлину: замочуємо ягоди гарячою водою і залишаємо на 10 хвилин.
- З гарбуза зняти шкірку, нарізати невеликими кубиками.
- Посипте кубики гарбуза корицею і запікайте в духовці. Використовуйте температуру 220 градусів, для того, щоб овоч був готовий, знадобиться 15 хвилин.
- Залийте крупу водою в пропорції 1 до 3 і варіть до готовності 20-30 хвилин.
- Посоліть з дрібкою солі, додайте 1-1,5 ст. Щоб крупа не пригоріла, рекомендуємо часто помішувати.
- Журавлина та запечений гарбуз – особливість нашої страви. У піст на кожен день готуйте рецепти з іншими видами овочів або фруктів.
- У готову крупу додаємо запечений гарбуз, журавлину, перемішуємо і подаємо гарячою.
Пісний салат Панцанелла
Щоб раціон дня був збалансованим, рекомендуємо організувати полуденок. Якщо ви не знаєте, що приготувати під час Великого посту на цю страву, зверніть увагу на овочевий салат «Панцанелла». У ньому присутній підрум’янений багет, ароматні овочі, зелень. Разом вони утворюють ситне і корисне блюдо.
Компоненти:
- Довгий багет – 1/3 штуки;
- Болгарський перець – 1 шт.;
- Оливки – 10-15 шт.;
- Помідори черрі – 6-8 шт.;
- Базилік (свіже листя) – 0,5 пучка;
- Червона цибуля – 1 шт.;
- Оливкова олія – 3 ст.л .;
- Бальзамічний оцет – 2 ст.л .;
- Спеції (чорний мелений перець, італійські трави), сіль.
Технологія приготування:
- З використанням панірувальних сухарів виходять ситні пісні рецепти. З фото прості і смачні страви готувати набагато простіше. Пропонуємо приготувати такий салат.
- Наріжте багет скибочками, товщиною не більше 1 см. Смажити на сухій сковороді або в духовці.
- Вимийте овочі. Очистіть перець і цибулю.
Перець наріжте великими кубиками, цибулю – півкільцями. - Помідори розрізати на четвертинки. Відокремте 4 четвертинки вишні, щоб прикрасити пісну страву. Рецепти для кожного можна видозмінювати іншими прикрасами. Решту помідорів покладіть в чашу блендера.
- Додайте в миску оливкову олію, оцет, сіль і спеції. Подрібнити до однорідної маси.
- Порвіть в салатницю
базилік грубого помелу. Додайте цибулю та перець, пасеровані смужки багета та оливки. - Приготований блендером соус додаємо до овочевих інгредієнтів. Перемішайте і подавайте до столу.
Гаряче ласощі – котлети з квасолі
Це дивовижне блюдо стане універсальним частуванням для пісного столу. Рецепт простий і смачний у приготуванні. При цьому ви отримаєте апетитні ласощі, багате білком і залізом. Можна позиціонувати котлети з бобових як альтернативу м’ясу або як самостійне гаряче блюдо.
Компоненти:
- Червона квасоля – 150 г;
- Морква – 1 шт.;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- Сіль, перець за смаком;
- панірувальні сухарі;
- Соняшникова олія;
- Кріп – 0,5-1 пучок.
Технологія приготування:
- Щоб приготування було максимально швидким, рекомендуємо замочити квасолю на ніч.
- Вранці відварюємо квасолю до готовності. Спуска́ти. З червоної квасолі виходять не тільки ситні, але і красиві пісні страви. Рецепти з фото прості.
- Цибулю, моркву очистити, дрібно нарізати.
- Обсмажити в невеликій кількості рослинного масла.
- Кріп подрібнити.
- З’єднати варену квасолю, смажену цибулю з морквою, кропом. Додати сіль, спеції, панірувальні сухарі.
- Вимішуємо всі інгредієнти за допомогою дробарки, формуємо максимально однорідну масу.
- З фаршу зробіть порційні котлети.
- Умочіть кожен в паніровці.
- Смажте порції на сковороді на соняшниковій олії, адже його дозволено додавати в пісні страви. Рецепт швидкий в приготуванні, головне, заздалегідь підготувати інгредієнти. Якщо ви обмежуєте себе в соняшниковій олії, готові котлети викладіть на паперовий рушник. Вона буде вбирати в себе рослинний жир.
Солянка з грибів в горщику
Цю ароматну страву ви приготуєте і після посту. Навіть починаюча господиня зможе швидко і смачно доповнити рецепт. Для цього використовують гриби. Якщо час не обмежений, рекомендуємо спробувати горщики з лісовими грибами. Аромат і смак готової страви підкорить ваш шлунок.
Компоненти:
- Гриби – 0,2 кг;
- Картопля – 3 бульби;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- Капуста білокачанна – 0,1 кг;
- Морква – 1 шт.;
- Сіль;
- Вода, соняшникова олія.
Технологія приготування:
- З грибами легко приготувати рецепти смачних пісних страв на кожен день.
- Вони чудово замінюють м’ясо, роблять смак страв неперевершеним.
- Ми використовуємо гриби, але краще віддати перевагу білим грибам.
- Гриби помити, нарізати, обсмажити на 2 ст.
- Потім додаємо очищену, нарізану цибулю, терту моркву.
- Обсмажуємо овочі з грибами до напівготовності.
- Картоплю очистити, нарізати кубиками середнього розміру.
- Капусту нашаткувати.
- Покладіть картоплю і капусту в горщики, потім зверху покладіть гриби з цибулею і морквою.
- Змішайте 1/2 ч. Л. солі в склянці води. У кожен горщик налийте по 0,5 склянки. Додати спеції за смаком (лавровий лист, мелений перець, запашний перець, часник).
- Запікайте в духовці, щоб приготувати корисну та смачну пісну страву.
- Рецепти такої солянки після посту можна готувати з м’ясом.
Вас також можуть зацікавити новини:
Найсмачніші рецепти шашлику з курки
Рецепти холодних закусок
Як приготувати стейк: покрокові рецепти
Канелоне з фаршем в соусі бешамель
Сподобалися наші статті? Підпишіться та шукайте смачні та корисні ідеї на chefmarket.ru 🙂